site

Win Bischoff, ahli bank veteran City of London, meninggal dunia pada usia 81 tahun selepas sakit yang singkat

Sir Win Bischoff, bekas ketua eksekutif Schroders dan pengerusi Lloyds Banking Group dan Citigroup, telah meninggal dunia pada usia 81 tahun selepas sakit yang singkat.

Semasa kerjaya yang bertahan lebih setengah abad, Bischoff mengetuai beberapa institusi kewangan yang paling berprestij di City of London dan Wall Street, membantu membimbing mereka melalui krisis kewangan.

“Sir Win Bischoff adalah tokoh teladan dalam perkhidmatan kewangan, dan bahagian penting dalam kisah Lloyds Banking Group,” kata pengerusi pemberi pinjaman, Robin Budenberg. “Beliau memainkan peranan unik yang berpengaruh dan bertimbang rasa dalam tadbir urus perbankan dan sektor perniagaan lain — panduan ke arah sektor kewangan yang lebih berdaya tahan, mampan dan inklusif.”

Dia dibesarkan di Jerman masa perang sebelum berpindah bersama keluarganya ke Afrika Selatan untuk tinggal di Johannesburg era apartheid. Dia menghadiri Universiti New York dan memulakan kerjayanya di Chase Manhattan.

Beliau menyertai Schroders, pada masa itu bank pelaburan kecil dan pengurus aset, pada tahun 1966 dan tinggal selama 34 tahun. Apabila berumur 29 tahun, dia berpindah ke Hong Kong untuk menubuhkan operasinya di Hong Kong. Urusan besar pertamanya ialah membantu menyenaraikan perniagaan hartanah dan pembuatan Li Ka-shing, yang meletakkan asas kejayaan bagi hartawan yang kini berbilion-bilion itu.

Dia kembali ke London pada 1984 dan dinamakan sebagai ketua eksekutif Schroders ketika berusia 42 tahun, tepat menjelang pembaharuan Big Bang City oleh Margaret Thatcher, yang mengecas sektor kewangan Britain.

“Hong Kong adalah penciptaan kerjaya saya,” katanya kepada Financial Times semasa makan tengah hari pada 2019. “Antara calon yang kekal di London pada 1970-an, terdapat rasa negatif. Itulah sebabnya saya rasa mereka melangkau satu generasi dan memilih saya.”

Dia membesarkan Schroders daripada kumpulan kecil £112 juta kepada kumpulan £4.5 bilion. Perjanjian transformasi utamanya ialah menjual unit perbankan pelaburannya kepada Citigroup, yang kemudiannya disertainya sebagai pengerusi Eropah.

Bagaimanapun, ketika pemberi pinjaman Wall Street itu terjerumus ke dalam krisis pada akhir 2007, dia telah dipanggil ke New York untuk mengambil alih sebagai ketua eksekutif sementara apabila Chuck Prince dipecat selepas $11 bilion kerugian gadai janji subprima didedahkan. Apabila Vikram Pandit dipasang, Bischoff dinamakan sebagai pengerusi kumpulan dan membantu menstabilkan pemberi pinjaman selepas penyelamatan separa negeri.

Pada tahun 2009, beliau kembali ke UK sebagai pengerusi Lloyds Bank, yang terguncang akibat pengambilalihan HBOS dan penyelamat pembayar cukai yang tidak wajar, yang mencetuskan kemarahan orang ramai.

Dia memecat ketua eksekutif dan merekrut António Horta-Osório pada 2011, yang mengecut dan mengurangkan risiko kumpulan gabungan itu. Bischoff bersara pada usia 72 tahun pada 2014 dan tiga tahun kemudian, kerajaan menjual pegangan terakhirnya. Ia masih memiliki lebih daripada 40 peratus NatWest.

Pada masa itu, Bischoff mengambil alih pengawal selia audit UK, Majlis Pelaporan Kewangan, tetapi terpaksa menanggung beberapa siri skandal perakaunan di tengah-tengah keruntuhan korporat.

Beliau juga mempengerusikan JPMorgan Securities, cabang Eropah syarikat AS, dari 2014 hingga 2020.

“Tuan Winfried Franz Wilhelm Bischoff meninggal dunia dengan aman di rumah pada 25 April, selepas sakit yang singkat ditanggung dengan berani,” kata keluarganya dalam satu kenyataan pada hari Rabu. “Suami mendiang Rosemary yang amat disayangi. Bapa yang penyayang kepada Christopher dan Charles dan datuk yang berbakti kepada lima cucu.”

Pengebumian beliau akan diadakan secara tertutup untuk keluarga dan kawan rapat, diikuti dengan upacara peringatan awam pada tarikh yang akan diumumkan.

totobet net singapura

pengeluaran sydney siang ini

keluaran togel sidney

pengeluaran angka hk

toto bet sgp