site

Wim Dejonghe: pembuat hujan Belgium menutup perjanjian A&O dengan Shearman

Apabila firma undang-undang New York yang bermasalah Shearman & Sterling berbincang dengan saingan transatlantiknya, Hogan Lovells, runtuh pada bulan Mac, Adam Hakki dari Shearman tahu siapa yang harus dihubungi.

Beberapa hari dalam peranannya sebagai rakan kongsi kanan bulan lalu, Hakki mengambil telefon untuk menelefon Wim Dejonghe, pemimpin Allen & Overy yang sudah lama berkhidmat, salah satu firma undang-undang bulatan sihir elit London. Dalam beberapa minggu, kedua-duanya telah dikurung di pejabat Manhattan mengeluarkan penggabungan $3.4bn, yang – jika diundi – akan menjadi salah satu yang terbesar yang pernah dilihat oleh industri.

Bagi Dejonghe kelahiran Belgium — rakan kongsi kanan asing pertama A&O dan sebelum itu, rakan kongsi pengurusan — kerjasama dengan firma Wall Street akan menjadi hasil projek selama dua dekad untuk memecahkan pasaran undang-undang paling menguntungkan di dunia, meninggalkan pesaing Britishnya dalam debu. Bagi Shearman, ia menawarkan laluan keluar daripada tempoh terik keluar rakan kongsi dan penstrukturan semula yang sukar.

“Saya sudah lama mengenali Shearman. [Hakki] masuk ke dalam peranan [and] dia tahu kami berminat,” kata Dejonghe, 62, kepada Financial Times. “Perbualan awal antara saya dan dia. Selepas beberapa pertemuan antara kami berdua, kami fikir: ‘ini mungkin berkesan, sebenarnya’.”

Shearman, sebuah firma berusia 150 tahun yang terkenal yang pernah menasihati krim korporat Amerika, adalah entiti yang jauh lebih kecil, dengan pendapatan $907juta tahun lepas dan kira-kira separuh daripada lebih daripada 40 pejabat A&O. Tetapi ia telah lama menjadi kad tarian Dejonghe sebagai calon pelamar kerana persilangan dalam perbankan dan kewangan.

Kedua-dua firma itu juga telah belajar daripada penggabungan yang gagal sebelum ini: dalam kes A&O, rundingan yang gagal dengan O’Melveny & Myers yang beribu pejabat di California, yang terhenti pada 2019 selepas 18 bulan rundingan.

“Kami tahu [if] ini bocor sebelum kami pergi ke rakan kongsi kami, kami sudah mati,” kata Dejonghe. “Jadi kami bersetuju satu-satunya cara kami boleh menyampaikan sesuatu [partners] adalah untuk duduk bersama di dalam bilik selama berminggu-minggu dan memalu semua butiran.”

Shearman enggan mengulas.

Dengan pasukan teras yang kecil — termasuk penasihat daripada firma undang-undang Wall Street yang berwajaran tinggi, Simpson Thacher & Bartlett, dan Davis Polk & Wardwell — Hakki dan Dejonghe pergi ke pejabat bank pelaburan Lazard di Manhattan untuk mengumpulkan apa yang akan berlaku pada hari Ahad sebagai pengumuman yang ringkas, lengkap dengan tapak web, Soalan Lazim pelanggan dan video.

Pendahulu Dejonghe, David Morley, memuji dia atas kepantasan rundingan Shearman, yang dilaksanakan dalam beberapa minggu. “Sangat sedikit orang yang boleh melakukan ini, tetapi Wim mempunyai visi strategik yang jelas ini untuk masa yang lama.”

Morley, yang mengetuai firma itu bersama rakan kongsi pengurusan ketika itu Dejonghe selama lapan tahun hingga 2016 berkata: “Wim tidak bangun semalam dan berkata: ‘alangkah bagus untuk melakukan penggabungan’…. Firma itu telah memikirkan dan membahaskannya selama sekurang-kurangnya dua dekad, dan melihat pilihan . . . Jadi mereka sudah bersedia untuk bergerak dengan cepat apabila perkara ini berlaku.”

Morley dan Dejonghe, yang dilihat sebagai kuasa pemodenan di A&O, menghabiskan masa bertahun-tahun membelah turapan di New York dan di pantai barat AS susulan krisis kewangan, makan malam bersama pemimpin firma guaman di kawasan tumpuan broker kuasa Estiatorio Milos di Manhattan.

“Sesetengah orang akan melihat kami,” kata Morley. “Yang lain takut walaupun dilihat berada di sebuah restoran bersama kami sekiranya pasangan mereka melihat kami atau ia masuk ke dalam akhbar. . . Kami tidak bertanya kepada orang ramai: ‘adakah anda mahu penggabungan?’ — hanya membina hubungan dan mendapatkan pandangan.” Beliau berkata ini bermakna Dejonghe telah membina “Rolodex firma Amerika yang cukup bagus”.

A&O telah lama mempunyai pejabat di AS. Tetapi berkembang di sana tidak belayar biasa. Seperti pesaing antarabangsanya, A&O telah bergelut untuk menembusi pasaran yang dikuasai oleh sekumpulan firma domestik yang sangat menguntungkan dengan kuasa tembakan yang lebih besar untuk membayar rakan kongsi bintang. Firma-firma terkemuka di Wall Street cenderung memberi tumpuan yang ketat, dengan hanya segelintir pejabat antarabangsa dan saluran paip ekuiti persendirian dan kerja kewangan yang menguntungkan.

Sebaliknya, A&O dan rakan sebaya lingkaran ajaibnya di UK mempunyai rangkaian global yang luas, menawarkan pelanggan pelbagai jenis kerja yang jauh lebih luas. Itu telah menjadikan mereka kedai sehenti untuk banyak syarikat, tetapi kurang menguntungkan daripada rakan sebaya AS mereka. Rakan kongsi di firma Wall Street seperti Simpson Thacher dan Davis Polk membawa pulang lebih daripada $5juta secara purata tahun lalu, sebagai contoh, manakala syarikat kuasa M&A, Wachtell Lipton Rosen & Katz, mengaut lebih daripada $7juta. Sebaliknya, rakan kongsi A&O membawa pulang £1.9 juta ($2.3 juta) secara purata tahun lepas.

Tony Williams, seorang perunding yang merupakan rakan kongsi pengurusan di Clifford Chance apabila ia bergabung dengan firma Amerika Rogers & Wells pada tahun 2000, berkata: “Bulatan ajaib telah dicabar dalam dekad yang lalu oleh kekuatan ekonomi AS . . . Dan Brexit tidak membantu: sterling kini berada pada $1.23.”

Seorang bekas rakan kongsi A&O berpangkat tinggi berkata: “Setiap firma bulatan ajaib telah mencari untuk memasuki pasaran AS sejak 30 tahun lalu, dan penggabungan sentiasa menjadi cara yang paling logik tetapi ia amat sukar untuk dilakukan. Firma terkemuka Amerika sentiasa jauh lebih menguntungkan, yang bagi mereka adalah proksi untuk kecemerlangan.”

Dia menambah, “Shearman mengalami beberapa kesukaran sejak beberapa tahun lalu, dan tiba-tiba mereka tersedia dan ada peluang untuk perlawanan.”

Perbezaan besar dalam gaji rakan kongsi menyukarkan firma UK untuk bersaing di AS, masalah ditambah lagi dengan dolar yang lebih kukuh. Akibatnya, di bawah Dejonghe, A&O secara beransur-ansur mengurangkan struktur gajinya yang dipanggil lockstep, di mana rakan kongsi dibayar mengikut masa yang dihidangkan, untuk membayar lebih banyak pemain bintang.

Dejonghe, yang seorang lagi bekas rakan kongsi digambarkan sebagai “berkarisma dan keusahawanan”, tidak asing dengan penggabungan di luar negara, di mana berkahwin dengan dua budaya berbeza adalah penting untuk berjaya. Peguam korporat itu, yang mempunyai lima anak lelaki, menyertai A&O apabila ia terikat dengan sebahagian daripada Loeff Claeys Verbeke – firma Dejonghe yang berpangkalan di Brussels yang diketuai sebagai rakan kongsi pengurusan.

Beliau berkata penggabungan Shearman adalah “penggabungan yang sama” dengan cara yang sama seperti perjanjian itu. “Anda tidak boleh berkata kepada rakan sekerja masa depan anda, kami memperoleh anda,” katanya. “Itu bukan pemikiran . . . Ia tidak berfungsi seperti itu.”

Menjadi rakan kongsi pengurusan di A&O bermakna meninggalkan jalanan berbatu di Belgium dan banyak perlumbaan berbasikalnya. Dejonghe, yang berbasikal ke pejabat Spitalfields A&O setiap hari, adalah seorang veteran acara amatur termasuk Etape du Tour dan Tour of Flanders.

“Saya telah duduk dalam aliran gelincirnya naik turun gunung selama bertahun-tahun,” kata Morley. “Kami pernah mengusiknya bahawa dia bagus di flat. . . Dia pernah membalas bahawa di Belgium anda sentiasa berbasikal melawan angin. Kami sentiasa bergurau sesama sendiri; ia adalah sejenis metafora untuk cara kami bekerja bersama-sama.”

“Bukit bukanlah kegemaran saya sejujurnya,” akur Dejonghe. “Beri saya Jelajah Flanders pada bila-bila masa.”

Perjanjian Shearman di hadapannya mungkin merupakan cabaran yang sangat berbeza, dan berpotensi menjadi kemuncak dalam 15 tahunnya di puncak. Tetapi Dejonghe yakin: “Saya sentiasa berfikiran ke hadapan. Saya mungkin lebih optimistik daripada beberapa peguam.”

totobet data singapura

hasil pengeluaran sidney hari ini

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

totober sgp