site

VW merancang kenaikan gaji sebanyak 25% untuk ahli lembaga eksekutif

Volkswagen mahu membayar ahli lembaga eksekutifnya sehingga 25 peratus lebih, mencetuskan kebimbangan yang lebih meluas mengenai peranan Oliver Blume sebagai ketua eksekutif kedua-dua VW dan Porsche.

Blume, ketua Porsche sejak 2015, mengambil bahagian dalam dua peranan pada September selepas Herbert Diess digulingkan sebagai bos VW oleh pemegang saham dan pemimpin kesatuan ekoran pertembungan berulang dengan majlis kerja berkuasa kumpulan itu.

Sesetengah pelabur telah mengkritik kedudukan luar biasa Blume sebagai ketua kedua-dua syarikat, terutamanya memandangkan rancangannya untuk membaik pulih VW pada masa yang sukar untuk kumpulan dan industri kereta kerana ia beralih kepada teknologi elektrik.

“Peranan dua CEO Blume dan sekatan kapasiti yang terhasil untuk tugasnya di VW menimbulkan persoalan sama ada ini masa yang sesuai untuk meningkatkan gaji maksimumnya,” kata Janne Werning, ketua pasaran modal dan pengawasan ESG di Union Investment, salah satu 15 pemegang saham teratas syarikat.

Lembaga penyeliaan VW mencadangkan menaikkan gaji maksimum untuk ahli lembaga eksekutif sehingga 25 peratus daripada €12 juta kepada €15 juta, yang mana pemegang saham mesti meluluskan dalam undian pada bulan Mei.

Ahli lembaga penyeliaan juga selaras dengan kenaikan gaji yang ketara di bawah cadangan itu, dengan gaji tetap meningkat daripada €100,000 setahun kepada €175,000, manakala had gaji maksimum akan meningkat daripada €7juta kepada €8.5juta.

Pelan itu, yang telah dibangunkan dengan bantuan “perunding imbuhan luar yang terkenal dan bebas”, bermula secara retroaktif dari awal tahun 2023.

Di bawah sistem Jerman, terdapat dua papan. Lembaga eksekutif ialah badan pembuat keputusan utama yang menguruskan syarikat, manakala lembaga penyeliaan menyelia kerja bekas dan memberi nasihat tentang perancangan strategik.

Kilang pengeluaran sel bateri pertama VW di Jerman. Syarikat itu tahun lepas bersetuju untuk meningkatkan gaji kakitangan untuk 2023 sebanyak 5.2% © Fabrizio Bensch/Reuters

Werning berkata bahawa Union Investment akan terlibat dengan VW mengenai sasaran menggariskan strategi imbuhan eksekutif yang dicadangkan, yang akan menyaksikan skim insentif jangka panjang memainkan peranan yang lebih penting.

“Siling yang dinaikkan tidak seharusnya membawa kepada lebihan gaji kerana sasaran yang tidak bercita-cita tinggi,” katanya.

Keputusan itu dibuat berlatarbelakangkan mogok di Jerman dan negara-negara Eropah yang lain apabila pekerja mendesak untuk mendapatkan gaji yang lebih tinggi kerana kos sara hidup yang semakin meningkat, sementara syarikat memberi amaran bahawa permintaan itu akan mencetuskan inflasi selanjutnya.

VW tahun lalu bersetuju untuk meningkatkan gaji kakitangan untuk 2023 sebanyak 5.2 peratus, berikutan rundingan dengan kesatuan sekerja.

Blume belum lagi membentangkan rancangannya sepenuhnya untuk VW, yang telah bergelut dengan strategi perisiannya dan memutuskan untuk menceburi bidang pembuatan bateri untuk menyokong peralihannya kepada kenderaan elektrik.

VW berkata dua minggu lalu bahawa ia akan meningkatkan pelaburan untuk berkembang di AS dan juga di China di mana syarikat itu bergantung kepada sebahagian besar keuntungannya, melakukan €180 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang.

Pembuat kereta itu juga mempunyai struktur pemilikan yang terkenal kompleks, tetapi akhirnya dikawal oleh keluarga Porsche-Piëch, pewaris pengasas Porsche.

Penyenaraian separa Porsche pada bulan September, salah satu tawaran awam permulaan terbesar di Eropah, membenarkan keluarga itu, salah seorang terkaya di Jerman, untuk meraih kepentingan yang lebih besar dalam jenama kereta sukan itu.

Porsche SE, kenderaan di mana keluarga itu memiliki saham keretanya, berkata minggu lalu bahawa ia akan membayar pemegang sahamnya dengan jumlah dividen €783 juta.

Blume telah dibayar €7.4 juta pada 2022, manakala Diess yang disingkirkan dibayar sejumlah €11.8 juta.

rezult sgp

sidney totobet

totobet sikni

pengeluaran hk kemarin

totobet singapore