site

Vodafone melantik ketua kewangan Margherita Della Valle sebagai ketua eksekutif tetap

Vodafone telah melantik Margherita Della Valle sebagai ketua eksekutif tetapnya yang baharu untuk mengawasi pusingan semula kumpulan telekomunikasi British.

Della Valle, yang merupakan ketua kewangan untuk syarikat FTSE 100, telah berkhidmat sebagai ketua eksekutif interim sejak Januari, apabila beliau mengambil alih daripada Nick Read.

Pelantikan itu dibuat ketika Vodafone menghadapi persoalan mengenai strategi jangka panjangnya dalam pasaran yang akhirnya dapat menyaksikan penyatuan selanjutnya di seluruh Eropah.

Beberapa kumpulan telekomunikasi saingan telah menjadi pemegang saham dalam Vodafone, seperti Liberty Global dan taikun telekomunikasi Perancis Xavier Niel, yang memaklumkan penganalisis tentang potensi M&A yang melibatkan syarikat itu. Kumpulan telekomunikasi e& yang berpangkalan di Emiriah Arab Bersatu minggu ini meningkatkan kepentingannya kepada 14.6 peratus.

Vodafone sudah pun berbincang untuk menggabungkan operasi UKnya dengan Three UK, sementara penganalisis menjangkakan syarikat itu akan mempertimbangkan pilihan untuk perniagaan Jermannya.

Della Valle telah bekerja untuk Vodafone di Itali dan UK selama hampir 30 tahun. Orang yang biasa dengan pemikiran syarikat itu berkata dia telah memenangi lembaga pengarah dengan visinya untuk melakukan perubahan besar kepada kumpulan itu. Pandangan awal mengenai strategi jangka panjang untuk mengembalikan Vodafone kepada pertumbuhan dan memudahkan perniagaan dijangka pada keputusan tahun penuhnya pada akhir bulan ini.

Della Valle berkata: “Untuk merealisasikan potensi Vodafone kami perlu berubah. Kami tahu kami boleh melakukan yang lebih baik. Fokus saya adalah untuk menambah baik perkhidmatan untuk pelanggan kami, memudahkan perniagaan kami dan berkembang.”

Della Valle juga akan meneruskan sebagai ketua pegawai kewangan sehingga pencarian pihak luar untuk pengganti. Dia akan menjadi ketua eksekutif wanita kelapan dalam FTSE 100.

Pengerusi Vodafone Jean-François van Boxmeer berkata pelantikan itu mengikuti “pencarian dalaman dan luaran yang ketat”.

Beliau berkata: “Margherita mempunyai rekod prestasi yang kukuh sepanjang kerjayanya yang panjang di Vodafone dalam kedudukan pemasaran, operasi, komersial dan kewangan. Sejak beberapa bulan lalu, saya dan lembaga telah kagum dengan kepantasan dan ketegasan beliau untuk memulakan transformasi Vodafone yang diperlukan.”

Saham dalam Vodafone naik 1 peratus dalam dagangan petang pada Khamis.

keluaran sgp

totobet sydney

totobet sdy 2023

pengeluaran hk kemarin

totobetnet sgp