site

Tweak Dimandatkan FDA kepada Ubat Penahan Sakit Rx Biasa Mungkin Menyelamatkan Nyawa

Oleh Alan Mozes

Wartawan Hari Kesihatan

RABU, 8 Mac 2023 (HealthDay News) — Acetaminophen, ubat bebas kaunter yang popular untuk berjuta-juta yang bergelut dengan sakit dan demam, juga boleh didapati dalam ubat penahan sakit preskripsi yang menggabungkan acetaminophen dan opioid menjadi satu pil.

Masalah? Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS telah lama mengetahui bahawa dos tinggi acetaminophen (Tylenol) boleh membahayakan hati. Jadi, pada tahun 2011 FDA menetapkan had keselamatan baharu pada jumlah tepat acetaminophen yang boleh dimasukkan ke dalam mana-mana ubat penahan sakit preskripsi.

Kini, kajian baharu menunjukkan langkah itu mungkin menyelamatkan nyawa.

Sejak FDA mengumumkan perubahan kawal selia, yang mengurangkan had acetaminophen daripada sehingga 750 miligram (mg) kepada sehingga 325 mg, terdapat penurunan tahunan sebanyak 11% hingga 16% dalam bilangan kemasukan ke hospital dan kes kegagalan hati akut. melibatkan ubat tahan sakit kombo. Satu kombo tersebut ialah Vicodin, yang mengandungi hidrokodon dan acetaminophen.

“Ini menunjukkan bahawa mandat itu mungkin pemacu terbesar dalam penurunan kes kegagalan hati akut dan kemasukan ke hospital dalam kombinasi produk acetaminophen-opioid,” kata pengarang kajian Dr Jayme Locke, pengarah Universiti Alabama di Institut Pemindahan Komprehensif Birmingham.

Laporan itu diterbitkan dalam edisi 7 Mac Jurnal Persatuan Perubatan Amerika. Locke dan rakan-rakannya menegaskan bahawa siasatan mereka tidak secara pasti membuktikan bahawa mandat FDA secara langsung menyebabkan komplikasi dadah acetaminophen-opioid menjunam.

“Sudah tentu, faktor lain boleh memainkan peranan,” kata Locke. “Sebagai contoh, mandat mungkin telah membawa isu ketoksikan acetaminophen ke hadapan untuk kedua-dua pembekal dan pesakit,” mungkin menyebabkan sesetengah orang mengurangkan dos acetaminophen sendiri.

Pada masa yang sama, dia menunjukkan bahawa mandat FDA melakukannya bukan letakkan sebarang had baharu pada dos acetaminophen yang dijual bebas. Tidak menghairankan, “serupa [downward risk] trend tidak diperhatikan dalam acetaminophen sahaja, “kata Locke.

Menurut pengarang kajian, tujuan yang dimaksudkan untuk menggabungkan acetaminophen dengan opioid adalah untuk membolehkan doktor mendedahkan pesakit kepada dos yang lebih rendah bagi setiap dua ubat. Memandangkan krisis ketagihan opioid yang semakin meningkat, pendekatan itu masuk akal.

Tetapi penyelidik mula memberi amaran bahawa pada dos yang tinggi acetaminophen terbukti toksik kepada hati.

Malah, laporan baharu itu menyerlahkan satu kajian 2005 yang mendapati lebih daripada 4 dalam 10 daripada semua kes kegagalan hati akut yang dikaitkan dengan penggunaan acetaminophen akhirnya dikesan kembali kepada ubat penahan sakit acetaminophen-opioid.

Pada tahun 2009, bendera merah sedemikian mendorong panel penasihat FDA untuk mengesyorkan larangan secara terang-terangan terhadap ubat kombo tersebut. Pada akhirnya, FDA memilih laluan had dos.

Untuk melihat sama ada had baharu itu mempunyai kesan perlindungan, pasukan Locke menganalisis angka yang disusun oleh Sampel Pesakit Dalam Kebangsaan (NIS) dan Kumpulan Kajian Kegagalan Hati Akut (ALFSG).

Data NIS memberikan butiran mengenai kira-kira 473 juta kemasukan ke hospital antara 2007 dan 2019. Data ALFSG memfokuskan kepada pesakit dewasa yang dirawat untuk kegagalan hati akut antara 1998 dan 2019.

Penyiasat kemudian menyusun kegagalan hati mandat pra-FDA dan risiko kemasukan ke hospital berbanding risiko pasca mandat. Dan apa yang mereka lihat ialah penurunan mendadak dalam risiko, bertepatan dengan mandat FDA 2011.

Sebagai contoh, data NIS mendedahkan bahawa walaupun kira-kira 12 daripada 100,000 kemasukan ke hospital melibatkan ketoksikan ubat kombo sejurus sebelum langkah FDA, angka itu menurun kepada lebih daripada 4 dalam 100,000 menjelang 2019. Dan sementara risiko dimasukkan ke hospital dengan ketoksikan ubat kombo telah meningkat 11% setahun sehingga masa had baharu FDA, angka itu sebenarnya bertukar kepada penurunan 11% setahun selepas had itu diumumkan.

Angka ALFSG mendedahkan dinamik yang sama: 27% daripada kes kegagalan hati akut dikaitkan dengan kombo ubat pada masa langkah FDA, tetapi angka itu menurun kepada 5% menjelang 2019.

Locke berkata kajian itu tidak mengenal pasti berapa peratus pengguna dadah kombo bergelut dengan gangguan penggunaan bahan sebelum atau selepas langkah FDA. Pasukan juga tidak menilai sama ada had acetaminophen baharu dalam apa jua cara mengurangkan potensi gabungan acetaminophen-opioid.

Tetapi berdasarkan bukti, Locke berkata pasukannya “berbesar hati dengan keberkesanan mandat dalam mengurangkan kes kegagalan hati akut.”

Dr. Marc Ghany, ketua bahagian penyelidikan hepatologi klinikal di cawangan penyakit hati di Institut Kencing Manis dan Pencernaan dan Penyakit Buah Pinggang Kebangsaan AS, mengarang bersama editorial yang mengiringi kajian itu.

Ghany mencadangkan bahawa mandat FDA hanya boleh pergi sejauh ini, memandangkan gabungan formulasi acetaminophen-opioid hanya menyumbang kira-kira 20% daripada jumlah penggunaan acetaminophen di Amerika Syarikat.

Beliau menegaskan bahawa kajian itu mendapati “kadar kemasukan ke hospital bagi individu yang menggunakan produk bukan preskripsi, produk acetaminophen sahaja yang dijual di kaunter sebenarnya meningkat dalam tempoh yang sama.”

Cabarannya sekarang, kata Ghany, ialah apa yang perlu dilakukan terhadap risiko ketoksikan di kalangan sebahagian besar pesakit yang menggunakan acetaminophen tanpa preskripsi.

“Usaha untuk meningkatkan pendidikan pengguna tentang risiko kecederaan acetaminophen, dan untuk memberikan maklumat yang mudah dan jelas tentang risiko kecederaan hati pada label produk diteruskan. Tetapi ini sahaja mungkin tidak mencukupi, memandangkan kepercayaan umum di kalangan pengguna bahawa ubat-ubatan tanpa preskripsi adalah selamat,” katanya.

“Satu-satunya cara untuk melindungi daripada kecederaan hati dan kematian yang berkaitan dengan acetaminophen,” kata Ghany, “adalah untuk membangunkan ubat penahan sakit yang lebih selamat dan berkesan.”

Maklumat lanjut

Terdapat lebih banyak tentang acetaminophen di Institut Kesihatan Kebangsaan AS.

SUMBER: Jayme Locke, MD, MPH, pengarah, Institut Transplantasi Komprehensif UAB, ketua, bahagian pemindahan, dan profesor pembedahan, Universiti Alabama di Birmingham; Marc Ghany, MD, MHSc, ketua bahagian, bahagian penyelidikan hepatologi klinikal, cawangan penyakit hati, Institut Diabetes Kebangsaan dan Pencernaan dan Penyakit Buah Pinggang AS, Institut Kesihatan Kebangsaan, Bethesda, Md.; Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, 7 Mac 2023

Pengeluaran HK Hari Ini

Result SGP

Togel SDY

Result SDY Hari Ini