site

Tidak terpesong daripada agenda reformasi, terus fokus kepada agenda keselamatan. Pertemuan antara Perdana Menteri RA dan Presiden

YEREVAN, 17 MAC, ARMENPRESS. Perdana Menteri Nikol Pashinyan mengadakan pertemuan dengan Presiden Republik Vahagn Khachaturyan.

Sebagai “Armenpress” dimaklumkan oleh pejabat Perdana Menteri RA, dalam ucapan alu-aluan Presiden Republik tercatat. “Pertama sekali, terima kasih atas pertemuan itu. Sebenarnya banyak persoalan yang perlu dibincangkan secara berasingan. Apa yang saya mahu mulakan perbualan? Saya melihat apa yang berlaku di dunia, anda juga menonton. Terdapat penilaian yang berbeza, tetapi terdapat satu penilaian umum oleh semua: bahawa dunia tidak berada dalam keadaan yang sangat tegang sejak Perang Dunia Kedua, dan sama ada kita suka atau tidak, masalah ini akan mempengaruhi kita juga. Sehubungan dengan itu, saya juga ingin mengatakan di hadapan anda bahawa saya menghargai kerja yang sedang dilakukan oleh Kerajaan, yang anda lakukan secara peribadi, yang dilakukan oleh diplomat kita. Saya faham betapa sukarnya hari ini untuk menghadapi semua cabaran yang kita hadapi. Dan kesukaran ini terutamanya berkaitan dengan keselamatan kita. Anda memberi peluang itu kepada masyarakat kita melalui wartawan, semasa sidang akhbar anda, semasa ucapan Kerajaan anda.

Saya ingin menarik perhatian kepada satu keadaan penting. Apa yang anda sampaikan kepada masyarakat terbuka, nampaknya masyarakat tidak bersedia untuk itu. Apakah sebab pendekatan, bentuk, tafsiran persepsi ini? Saya fikir kita masih dalam stereotaip lama Kesatuan Soviet, bahawa bagaimanakah kerajaan atau pihak berkuasa boleh terbuka dengan orang ramai? Pada masa itu, semuanya tertutup, paling baik, kami membentuk pendapat berdasarkan andaian atau cuba memahami apa yang berlaku dalam negara.

Kini gaya ini, yang merupakan hasil demokrasi, memberi peluang kepada semua orang untuk menjadi peserta dalam acara yang berlangsung di negeri itu. Walau bagaimanapun, ia sukar untuk dihadam, kerana apabila anda mula berfikir ke arah itu, anda juga jatuh di bawah tanggungjawab tertentu, dan masalah terbesar demokrasi di dunia hari ini adalah tanggungjawab. Malah ramai yang melepaskan beberapa hak mereka dan memberitahu negeri sekali lagi: jaga diri anda. Dalam erti kata lain, negeri memberinya peluang dan dia berkata: tidak, anda lakukannya, kami tidak boleh. Saya ingin mengatakan bahawa ini bukan unik untuk Armenia, tetapi saya fikir gaya ini, juga cara ini untuk memaklumkan kepada orang ramai, adalah betul. Saya berharap ini berterusan dan kita juga menangani beberapa isu yang dihadapi negara kita, baik atau buruk. Mengenai rancangan 2021-2026 Kerajaan yang sama, saya berpendapat bahawa apa yang telah dilakukan harus didedahkan sedikit lagi. Sebagai contoh, apabila saya melihat simpang yang dibina di selatan Meghri, Agarak, sangat mengagumkan apa yang akan dilakukan di sana, apakah jenis persimpangan pengangkutan akibatnya. Terdapat keperluan untuk ini, kerana dalam banyak kes kami fikir perkara yang penting adalah untuk dilakukan, tetapi kami juga perlu membentangkan semuanya kepada orang ramai.”

Dalam ucapannya Perdana Menteri Pashinyan berkata. “Terima kasih, Tuan Yang di-Pertua, atas jemputan dan penilaian.

Secara umumnya, saya rasa topik yang anda bincangkan adalah sangat penting kerana ia sangat penting untuk kerajaan kita dan untuk saya secara peribadi untuk terus berkomunikasi dengan orang ramai. Saya juga harus menyebut bahawa pada satu ketika saya perhatikan bahawa terdapat banyak proses yang tujuannya adalah untuk menghalang komunikasi itu. Dalam erti kata lain, untuk menjadikan Kerajaan rapat dalam tempurungnya, dalam kes ini dalam kabinet dan bukan untuk berkomunikasi dengan orang ramai, dan ada ketika saya juga tertanya-tanya berapa banyak kita harus berkomunikasi dengan orang ramai. Kerana persepsi kita terhadap kerajaan ialah kita harus memberikan berita baik kepada orang ramai atau hanya melihat sesuatu dari perspektif yang baik.

Masalah itu, dilema itu, dengan cara itu, saya ingin mengatakan bahawa ia juga menghantui saya untuk masa yang lama, termasuk saya, sehingga perang 2020, kerana realiti yang kita ada pada 2018 dalam konteks masalah Nagorno Karabakh. , kandungan yang tidak mempunyai sebarang komunikasi umum dengan persepsi awam, dengan persepsi yang kami ada mengenai proses rundingan dan kandungan isu Karabakh. Pada asasnya, ya, ia adalah keputusan strategik yang kita perlu berkomunikasi dengan orang ramai. Apapun, komunikasi dengan orang ramai adalah yang paling penting kerana ia mempunyai kepentingan strategik termasuk dari sudut keselamatan.

Mengenai pelaksanaan rancangan Kerajaan, saya harus menekankan bahawa mengikut Perlembagaan, kita telah menyerahkan laporan pelaksanaan rancangan itu kepada Dewan Negara selewat-lewatnya pada 1 Mac, bagaimana rancangan itu dilaksanakan. Saya fikir kami mendapat dokumen yang sangat besar, tetapi juga bukan semua yang kami berjaya masukkan dalam erti kata yang kami cuba menjadikan dokumen itu ringkas. Saya boleh membuat 2 perkara yang sangat penting daripada dokumen itu, sudah tentu kita akan membincangkannya secara terperinci dalam Dewan Negara.

Penyenaraian pertama, sebutan yang sangat penting bagi saya, adalah berkaitan dengan sektor kesihatan. Berbanding 2017, mengikut keputusan 2022, kita telah menggandakan lebih daripada dua kali ganda jumlah perkhidmatan kesihatan yang dipesan kerajaan, iaitu, kita telah mengalami peningkatan 125 peratus berbanding 2017. Pada tahun 2017, berapa banyak kes warga Republik Armenia berkhidmat dengan perintah negeri, pada tahun 2022 jumlah ini meningkat sebanyak 125 peratus, iaitu, ia meningkat lebih daripada dua kali. Ia adalah persoalan kesihatan rakyat kita, dalam pelbagai kes dan keadaan. Semoga Allah memberikan kesihatan kepada semua, tetapi sudah tentu kerajaan juga harus membantu Allah dalam hal ini agar masalah kesihatan selesai.

Statistik seterusnya, yang sekali lagi sangat penting bagi saya, ialah: Sepanjang 2022, syarikat penerbangan Armenia membawa lebih daripada 900,000 penumpang. Ini sangat penting kerana ia juga merupakan komitmen politik kami bahawa kami harus mempunyai syarikat penerbangan Armenia, dan sebenarnya, kira-kira 25 peratus pasaran adalah syarikat penerbangan Armenia. Ini juga sangat penting dalam pengertian penghantaran pulang, kerana pada tahun 2022, kira-kira 200 pekerjaan akan diwujudkan dalam bidang penerbangan, dan ramai juruterbang kelas tinggi, yang dilahirkan dan dibesarkan di Armenia, yang tidak mempunyai pekerjaan di Armenia dan hanya datang untuk bercuti, kini bekerja di Armenia dan juga boleh bercuti untuk diadakan di Armenia.

Terdapat lebih banyak data. Terima kasih kerana mengikuti aktiviti Kerajaan, dan jika anda mengikuti, saya andaikan anda juga akan mengikuti perbincangan Dewan Negara.”

Արձագանքելով՝ Vahagn Khachaturyan berkata. “Sudah tentu. Saya akan katakan satu nombor. Sebagai seorang profesional yang selalu saya lihat, ia adalah pencapaian terbesar dari sudut pandangan saya. Ia adalah mengenai masalah pengangguran. Ia sentiasa 25-30 peratus untuk kami selama bertahun-tahun. Ini ialah: statistik dan penyelidikan rasmi. Statistik rasmi, mengikut undang-undang “Pekerjaan”, adalah sehingga 10 peratus, dan pengangguran sebenar adalah 25-30 peratus. Dan daripada semua perbandingan antarabangsa kami, ia adalah yang paling negatif. Kini ia telah menjadi 11.5 peratus. Saya menganggap ini pencapaian terbesar dalam penilaian profesional saya. Akhirnya, terdapat 2 faktor penting dalam dasar Rizab Persekutuan AS: inflasi dan pengangguran. Kita hanya mempunyai inflasi, kerana dalam banyak kes inflasi boleh dikekalkan dengan mengorbankan pengangguran, tetapi terdapat kedua-dua faktor itu sangat penting. Dengan kata lain, maksud dasar ekonomi ialah menyediakan pekerjaan atau kurang pengangguran dan kurang inflasi. Saya menganggap keadaan ini sangat penting dalam aktiviti kerajaan dan, sudah tentu, saya mengambil laporan itu sekali lagi, saya akan menontonnya sehingga habis, tetapi saya juga menghargai kerja yang dilakukan.

Saya ingin menyebut satu lagi keadaan. Penyertaan peribadi anda dalam laporan. Saya dapati ia adalah faktor penting dalam meningkatkan tanggungjawab jabatan kita, apabila Perdana Menteri hadir di setiap jabatan dengan pasukan wakil. Ia sebenarnya wajar, kerana sebelum ada pilihan yang diterima apabila perdana menteri tidak pergi, timbalan perdana menteri pergi atau seorang menteri pergi dan tampil sendiri, iaitu secara rasmi. Ini juga merupakan cara yang baik untuk meningkatkan keberkesanan pengurusan, dan kami hanya perlu menyelesaikan masalah kami yang paling penting, yang anda terus bincangkan. Anda tahu bahawa saya juga berdedikasi untuk pelaksanaan idea itu, yang mempunyai 2 komponen penting: mewujudkan keamanan penuh di rantau ini, menjadikan wilayah kita sebagai pusat kerjasama antarabangsa, dan kedua, sudah tentu, demokrasi. Kami tidak berundur daripada prinsip yang kami pilih. Kerajaan sedang melaksanakannya.”

Եզրափակելով՝ Nikol Pashinyan tercatat. “Ya, jelas sekali, keselamatan, memastikan keselamatan luar dan keamanan adalah keutamaan mutlak, dan itulah sebabnya kerja kita bersama, sebenarnya, sebahagian besar agenda kita didedikasikan untuk itu. Tetapi ia juga penting bagi saya bahawa, di sebalik semua itu, bukan sahaja kita tidak gagal dalam agenda reformasi, tetapi, sebaliknya, perkara utama laporan Kerajaan itu sendiri ialah tindak balas kita terhadap semua ini seharusnya tidak simetri dalam beberapa segi. . Apa yang saya maksudkan ialah kita tidak boleh menyimpang sedetik pun daripada agenda pembangunan, agenda reformasi, sudah tentu, terus menumpukan lebih dan lebih kepada agenda keselamatan.”

Keluaran HK Hari Ini

Togel SGP

Totobet Singapore

Data Sydney

Data Keluaran SDY