site

‘The flattening’: sektor teknologi memerlukan masa kepada pengurus pertengahan

Ia adalah fenomena yang telah dikenali sebagai “the flattening”: syarikat teknologi yang mengupah pengurus pertengahan beramai-ramai semasa ledakan pandemik kini memotong lapisan apabila mereka membuat pemberhentian kerja secara besar-besaran.

Meta khususnya mengikuti trend yang ditetapkan oleh Elon Musk, yang menghapuskan banyak peranan pengurusan pertengahan sebaik sahaja dia memperoleh Twitter untuk $44bn Oktober lalu.

Mark Zuckerberg, ketua eksekutif Meta, yang memiliki Facebook, Instagram dan WhatsApp, berkata syarikat itu “meratakan struktur organisasi kami dan mengalih keluar beberapa lapisan pengurusan pertengahan untuk membuat keputusan dengan lebih cepat”.

Tetapi di seluruh sektor teknologi, kedudukan, yang dinilai oleh sesetengah pekerja sebagai jambatan penting antara bos syarikat dan kakitangannya, tetapi diejek oleh orang lain sebagai ketinggian birokrasi yang biasa-biasa, kini dalam bahaya. Syarikat teknologi, yang telah membuat lebih daripada 170,000 pemberhentian tahun ini, menurut pemberhentian pangkalan data sumber ramai.fyi, telah menumpukan pada peranan itu kerana mereka bertujuan untuk meningkatkan kecekapan dan mengurangkan kos.

Memandangkan wabak itu meningkatkan pendapatan di platform dalam talian, syarikat menghadapi persaingan sengit untuk mengambil kakitangan, dan mula menawarkan lebih banyak peranan pengurusan pertengahan dan promosi yang lebih pantas, menurut Francesco Barosi, pemimpin global teknologi, media dan amalan telekomunikasi di perundingan AlixPartners.

“Rampasan tajuk” ini, seperti yang diterangkannya, menghasilkan lebih ramai pengurus pertengahan muda dengan dua atau tiga orang melaporkan secara langsung kepada mereka — di mana sebelum ini terdapat kurang peranan sedemikian, masing-masing mempunyai tujuh atau lapan laporan. “Semasa Covid, pengurus pertengahan menjadi lebih seperti jurulatih dan mempunyai rentang kawalan yang lebih kecil,” kata Barosi.

Seorang pengurus pertengahan Meta bersetuju bahawa gelaran itu telah dilihat oleh beberapa kakitangan di syarikat Big Tech sebagai “kelayakan profesional” yang mungkin membantu memudahkan peralihan kepada peranan yang lebih senior pada permulaan, sebagai contoh.

“Apabila anda pergi dari sini, semua orang menganggap anda akan pergi dan menjalankan sesuatu [elsewhere],” kata orang itu. “Ia mewujudkan ramai orang yang mahu menjadi pengurus.”

Tetapi “tengah” yang semakin membengkak telah menyebabkan ketidakcekapan dan membuat keputusan dibuat di beberapa syarikat, dengan lebih ramai pekerja bersuara, sambil bergelut untuk berkomunikasi sesama mereka, kata Barosi. “Organisasi yang sangat berpecah-belah mewujudkan ketidakpastian dan ketinggalan antara peluang, keputusan dan tindakan.”

Ketidakcekapan itu menjadi sangat jelas selepas peralihan kepada kerja jauh semasa wabak. Seorang lagi pekerja Meta berkata pengurus pertengahan yang bekerja dari rumah berminat untuk menunjukkan kepada eksekutif bahawa mereka masih berharga, menyebabkan mereka menghadiri sebanyak mungkin mesyuarat maya untuk meningkatkan keterlihatan mereka sendiri secara dalaman.

Akibatnya, terdapat “terlalu ramai orang yang membuat panggilan terlalu banyak”, kata orang itu, sambil menyifatkan fenomena itu sebagai sejenis “penyampaian digital”.

On Blind, forum untuk pekerja teknologi menyiarkan tanpa nama, seorang kakitangan di Meta menulis bahawa sektor teknologi telah menjadi terlalu birokratik, jauh berbeza daripada mantera awal “bergerak cepat dan memecahkan sesuatu” syarikat: “Kami membuat katil ini untuk diri kami sendiri . Menjadi perkara yang kami ejek syarikat korporat lama.”

Orang itu menambah: “Terlalu ramai orang berfikir bahawa tugas mereka adalah merancang, menguatkuasakan proses, membina empayar, menubuhkan pusat pemeriksaan, menulis dokumen, berebut projek mana yang mereka dapat, menyemak kerja orang lain, dan tidak cukup melakukan perkara yang mengecewakan. . . kerja.”

Seorang orang dalam industri menyuarakan sentimen tersebut, dengan alasan bahawa Silicon Valley telah semakin memudahkan semua orang mendapatkan “ketua kakitangan” dengan cara yang sama seperti agensi kerajaan yang birokrasi, menawarkan pekerjaan semata-mata untuk mencipta kerja untuk diuruskan oleh orang ramai.

Orang itu mencadangkan bahawa perkembangan kerjaya harus dipisahkan daripada bilangan orang yang diuruskan oleh pekerja. Peranan pengurus sepatutnya adalah untuk memacu prestasi tinggi sebagai pemimpin, bukannya tambahan dalam tugas harian mereka sebagai sebahagian daripada kenaikan pangkat, kata mereka.

Namun, ada yang berpendapat bahawa masih terlalu awal untuk memanggil masa untuk peranan pengurus pertengahan.

Kedudukan itu “sedang disusun semula” tetapi “akan ada beberapa implikasi yang belum kita fikirkan lagi”, kata Christy Pruitt-Haynes, ketua bakat dan prestasi global di Institut NeuroLeadership perundingan sumber manusia.

Pengurus pertengahan mempunyai peranan untuk “menyampaikan kebimbangan ramai kepada telinga segelintir”, katanya, bermakna pemimpin kini mungkin kehilangan penyambung penting kepada seluruh organisasi mereka.

Perubahan sedemikian juga “akan menghantar mesej kepada [workers] bahawa ‘kami tidak mempunyai tempat untuk berkembang'”, tambahnya, bermakna syarikat itu mungkin kehilangan kakitangan berbakat lebih awal dan mengalami jurang pengetahuan.

Akibatnya, dalam jangka panjang “kita perlu membawa kembali beberapa jawatan ini”, dia meramalkan.

“Organisasi benar-benar perlu menentukan kemahiran apa [they are] kalah, macam mana [they] hak dan gantikan dengan orang yang betul . . . Dalam jangka panjang, adakah ini penjimatan atau kecekapan sebenar?” Pruitt-Haynes berkata.

Sesetengah kakitangan, walau bagaimanapun, walaupun kecewa dengan pemberhentian kerja, berharap baik pulih itu akan membuka jalan kepada inovasi pantas untuk kembali kepada syarikat seperti Meta dan Twitter.

“Saya fikir dalam setiap kes, lebih mudah untuk menghapuskan pengurusan pertengahan untuk menjimatkan kos [and] memanfaatkan lebih muda, lebih murah, lebih lapar, lebih mudah dibentuk [talent] kurang berkemungkinan untuk mendapatkan pekerjaan di tempat lain, jadi lebih berdedikasi,” kata seorang bekas pekerja Twitter, menunjuk kepada keputusan Musk untuk menyatukan tenaga kerja kepada “setia” dengan banyak laporan langsung.

Dalam jangka pendek, lebih banyak gangguan mungkin berlaku. Bekas pekerja Twitter itu berkata pendekatan kejam Musk telah “mengganggu kestabilan” syarikat itu.

Seorang lagi pekerja Meta berkata: “Tiada siapa yang jelas tentang apa-apa”, sambil menambah bahawa beban kerja pengurus mereka telah meningkat selepas pemberhentian.

Perubahan itu tidak mungkin memberi kesan sama rata kepada semua orang. Bagi pengurus Meta yang mempunyai pasukan laporan langsung yang lebih besar dan laporan mereka pula, pekerjaan mereka mungkin akan menjadi lebih tertekan apabila semua peranan tersebut disatukan di bawah mereka sahaja, kata pengurus pertengahan Meta itu.

Tetapi bagi orang yang mempunyai pasukan yang lebih kecil, ia mungkin memberikan peluang positif kepada pengurus untuk bekerja secara lebih langsung dengan kakitangan junior, tambah orang itu.

Sementara itu, orang dalam industri itu berkata masih ramai orang yang berebut-rebut untuk terlibat dalam membuat keputusan untuk cuba kelihatan relevan kerana mereka tahu pemberhentian lanjut akan berlaku.

keputusan singapura hari ini

sidney pengeluaran sidney

togel sydñey 2023 hari ini

angka hk keluar

totobet hari ini