site

Terdorong kepada gangguan: kutukan mesyuarat dan telefon pintar

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Working It kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Rabu

Helo, selamat datang ke Working It, dan terima kasih atas e-mel, cadangan tetamu podcast dan petua tempat kerja pintar yang anda hantar kepada saya. Sila pastikan mereka datang dan kongsi e-mel ini dengan rakan sekerja dan rakan.

📚 Selepas gambar minggu lepas menara saya yang terhuyung-hayang berisi buku perniagaan yang belum dibaca, saya mempunyai banyak cadangan untuk bermula dari mana. Kegemaran saya ialah daripada Mingqi Yin, seorang pelajar di London Business School, yang menghantar e-mel dari dalam kelas Profesor Alex Edmans untuk mengesyorkan bukunya Tumbuh Paipelan tindakan untuk memperbaharui perniagaan dengan cara yang bertanggungjawab secara sosial (dan pilihan rakan sekerja saya Andrew Hill sebagai buku perniagaan terbaik 2020).

Mingqi, saya harap Prof E bagi awak A. Saya dah pindah Tumbuh Pai ke bahagian atas longgokan dan akan melaporkan semula.

Teruskan membaca untuk pandangan saya yang jengkel tentang mengapa kita perlu mempelajari beberapa disiplin dan fokus sebelum kita melancarkan kecerdasan buatan di tempat kerja, dan dalam Terapi Pejabat saya menasihati pembaca yang terpaksa berhadapan dengan malapetaka e-mel.

Hubungi: sila hantar cadangan buku, dan podcast Working It serta idea surat berita kepada isabel.berwick@ft.com. Atau anda boleh DM saya secara sulit di LinkedIn.

Bolehkah kita membetulkan tabiat kerja kita yang membuang masa? 📱💻

Tiba-tiba, nampaknya saya semua mahu bercakap tentang potensi transformatif kecerdasan buatan di tempat kerja. Memperlahankan rentak untuk minit panas — dan ini membuatkan saya berasa seperti pemandu yang ditetapkan di pesta liar — Saya tertanya-tanya sama ada terdapat perkara asas yang perlu diperbaiki oleh pemimpin dan pengurus sebelum ini kami melompat ke dalam pelukan AI. Adakah kita, dengan kata lain, cuba untuk naik tahap terlalu cepat?

Sudut “kembali kepada asas” inilah yang muncul apabila saya bercakap dengan pakar minggu lepas pada panel bertajuk provokatif: “Psikologi atau teknologi: yang manakah boleh melakukan lebih banyak untuk meningkatkan produktiviti?”

Alex Pang, Lucy Cooper, Tracey Camilleri, Tomas Chamorro-Premuzic dan Isabel Berwick

Panel, dari kiri, Alex Pang, Lucy Cooper, Tracey Camilleri, Tomas Chamorro-Premuzic dan Isabel Berwick © MindGym

Kami sangat produktif pada hari itu sehingga kami mengendalikan panel dua kali, pada persidangan London untuk ketua pegawai sumber manusia, yang dianjurkan oleh MindGym.

Pakar di atas pentas termasuk Lucy Cooper, ketua inovasi pelanggan di Microsoft. Dia meringkaskan beberapa penemuan tinjauan baharu gergasi teknologi itu, Adakah AI Fix Work? Ia berdasarkan pandangan 31,000 pekerja di seluruh dunia.

Apabila ditanya “apa yang menghalang anda daripada menjadi lebih produktif pada masa ini?”, responden memetik mesyuarat. Kedua-dua mesyuarat yang tidak cekap (penghalang produktiviti nombor satu) dan “terlalu banyak mesyuarat” (nombor tiga).

Orang lain, nampaknya, menghalang kita daripada menjadi lebih berkesan, dan meninggalkan kita “tidak bersemangat” (nombor empat). Slaid di bawah menangkapnya.

Apakah yang menghalang anda daripada menjadi lebih produktif? Mesyuarat, nampaknya © Microsoft

Jika kita boleh membetulkan budaya mesyuarat yang membuang masa, kita akan mendapat idea yang lebih baik tentang rupa kecekapan garis dasar. Dan adalah idea yang baik untuk melakukan ini sebelum memulakan sebarang program besar perubahan organisasi yang dipacu AI yang akan membuat pekerja a) takut dan b) mungkin kehilangan pekerjaan. (Atau daripada sehingga separuh pekerjaan, menurut penyelidikan pada bulan Mac, walaupun pada kelajuan semasa gembar-gembur generatif, perkara mungkin telah berubah sejak itu.)

Walaupun responden Microsoft tidak mengatakan “melihat telefon pintar saya” sebagai lima sebab utama untuk tidak cekap, ahli panel lain, Tomas Chamorro-Premuzic*, pengarang I Human: AI, Automasi, dan Pencarian untuk Merebut Semula Perkara yang Menjadikan Kami Unik, memberitahu kami betapa meluasnya gangguan digital sebagai penghalang kepada kerja yang baik: “Antara 60 peratus dan 85 peratus penggunaan telefon pintar berlaku semasa waktu bekerja, sama ada orang berada di rumah atau di pejabat, itu tidak penting.” Tomas memetik penyelidikan bahawa kos kepada AS untuk gangguan ini ialah $650bn setahun. “Lebih tinggi daripada kos ketidakhadiran atau sakit.”

85%

Sehingga 85% daripada semua penggunaan telefon pintar adalah semasa waktu bekerja

Berbilang tugas juga mengambil pukulan. “Ia biasanya mengakibatkan kemudaratan kepada prestasi . . . bersamaan dengan 10 mata IQ jatuh, yang hampir sama dengan menghisap ganja, dan mungkin kurang menyeronokkan.” 🍃🍃

Saya tidak pasti apa yang akan menghalang kita daripada melihat telefon pintar kita, kurang daripada larangan telefon di pejabat (mungkin kita boleh belajar sesuatu daripada sekolah yang mengharamkan telefon di dalam kelas).

Saya ingin mendengar idea anda tentang meningkatkan kecekapan asas tempat kerja. Tekan balas e-mel ini (tiada fokus diperlukan).

*Nota sampingan: Saya tertarik untuk bertemu Tomas, kerana dia terkenal di FT: temu bual 2019 dengannya, oleh rakan sekerja saya Emma Jacobs, menyebabkan sensasi dan menjadi viral dengan betul. Tajuknya mungkin ada kaitan dengannya: Mengapa begitu ramai lelaki yang tidak cekap menang di tempat kerja? 👀

Terapi Pejabat

Masalah: Rakan sekerja menghantar e-mel kepada pelanggan tetapi tidak menyedari ia mempunyai rangkaian keseluruhan di bawahnya — termasuk dia dan saya yang bermulut buruk kata pelanggan kerana terlalu menuntut. Terdapat juga komen — bukan daripada saya tetapi saya menghantar emoji ketawa/menangis sebagai balasan — tentang betapa kasarnya ketua pasukan pelanggan. Kata ketua pasukan telah mengadu kepada pengurus saya. Pengurus saya tidak menjadikannya sebagai kesalahan disiplin — tetapi saya berasa malu. Apa yang saya buat sekarang?

Isabel berkata: Anda tidak bersendirian. Kita semua pernah berada di sana, sama ada sebagai penghantar atau penerima e-mel tersalah hala, dan ia boleh membawa akibat yang serius. Rakan yang mendapat promosi dalaman yang besar secara tidak sengaja disalin pada rantaian e-mel yang mengandungi mesej marah kepada bos daripada rakan sekerja yang tidak mendapat pekerjaan, mempersoalkan kecekapan rakan saya (keyakinan seperti itu dalam kekalahan!). Ini mencetuskan kemurungan pada rakan saya yang berlarutan selama berbulan-bulan. Sungguh mengerikan untuk disaksikan.

Syukurlah kemalangan e-mel anda akan berlaku. Permintaan maaf yang anggun tidak pernah disia-siakan. Tanya bos anda sendiri bagaimana untuk mengendalikannya — mereka mungkin mahu menguji pra-air dengan pelanggan. Jika anda dikeluarkan dari projek itu, itu mungkin satu rahmat.

Mengangkat telefon untuk meminta maaf mungkin menakutkan, tetapi mungkin berfungsi seperti azimat. Atau minta untuk melihat Pelanggan Bos secara peribadi. Ambil coklat.

Untuk mengelakkan perkara ini pada masa hadapan, aktifkan fungsi “buat asal hantar” (ia dalam tetapan umum dalam Gmail). Anda boleh mengingat semula e-mel selama 30 saat selepas menghantarnya. Taktik saya yang lain ialah menulis e-mel dahulu, menyemaknya, kemudian menanganinya yang terakhir. Yang itu saya belajar dengan cara yang sukar, selepas e-mel yang salah kepada CEO Pearson, kemudian syarikat induk FT. Slogan Pearson pada masa itu ialah “sentiasa belajar”. Saya pasti melakukannya.

Ada soalan, masalah atau dilema untuk Terapi Pejabat? Fikirkan anda mempunyai nasihat yang lebih baik untuk pembaca kami? Hantar kepada saya: isabel.berwick@ft.com. Kami menamakan segala-galanya. Bos, rakan sekerja atau bawahan anda tidak akan tahu.

Minggu ini di podcast Working It

Pejabat mempunyai masalah imej, dan mandat kembali ke pejabat diabaikan. Mengapa orang begitu tahan untuk kembali ke pejabat? Dan adakah kita sebenarnya mensabotaj diri sendiri dengan duduk di rumah? Manusia memerlukan hubungan dan hubungan — ia baik untuk kerja kita dan untuk kesihatan mental kita.

Pada podcast minggu ini saya bercakap dengan Profesor Scott Galloway dari sekolah perniagaan NYU (dan hos The Prof G Pod) tentang sebab dia berpendapat lebih banyak masa pejabat adalah baik untuk kami — dan terutamanya untuk golongan muda — dan kepada rakan sekerja FT saya Andrew Edgecliffe- Johnson yang baru-baru ini menulis tentang CEO (agak sinis) mengambil masalah kesunyian di AS.

Lima cerita teratas dari dunia pekerjaan

  1. Janganlah kita menganggap orang sebagai ‘orang yang kalah AI’: Sarah O’Connor menolak idea bahawa AI akan mencipta pemenang dan yang kalah di tempat kerja dan yang kalah mesti diberi pampasan. Dia menggunakan contoh skim Sweden yang menggalakkan pembelajaran sepanjang hayat dengan membenarkan cuti untuk berlatih dalam sesuatu yang baharu sambil dibayar 80 peratus daripada gaji biasa.

  2. Cara keselamatan siber menembusi bilik lembaga: Ketua Pegawai Eksekutif semakin menyedari tahap ancaman daripada pelanggaran siber, dan mendidik diri mereka sendiri tentang risiko. Andrew Hill bercakap dengan pakar tentang cara organisasi boleh melindungi diri mereka sendiri — dan kepada ketua eksekutif yang pernah mengalami serangan.

  3. Risiko kerja rumah menghalang ekonomi London: Kehadiran pejabat di ibu negara UK terperangkap pada 60 peratus daripada tahap pra-pandemi, menurut laporan baru dari Pusat Bandar. Badan pemikir dasar bandar mencadangkan bahawa lebih sedikit interaksi di tempat kerja secara peribadi akan memberi kesan negatif terhadap produktiviti.

  4. Mempunyai perbualan tentang kesihatan mental di tempat kerja: Sukar untuk mengemukakan topik yang sukar dengan kakitangan, tetapi Ben Parr bercakap dengan organisasi dengan contoh amalan terbaik — yang mungkin semudah mesyuarat biasa di mana pengurus bersedia untuk mendengar dan tidak menghakimi.

  5. Kehidupan di zaman pemberhentian beramai-ramai: Pilita Clark menyelidiki kesan selepas kehilangan pekerjaan anda dan mendapati bahawa pembalikan atau pemberhentian yang tidak dijangka mungkin bukan bencana — peringatan yang baik bahawa kerjaya tidak linear.

Satu perkara lagi: Cadangan untuk Benda Cantik Kecil di Disney Plus (Hulu di AS). Bukan semata-mata siri tempat kerja, tetapi ia mengisahkan seorang wanita pertengahan umur yang kerjaya penulisannya yang menjanjikan pernah tergelincir oleh kesedihan dan keibuan. Dia mendapat pertunjukan baharu sebagai ibu saudara yang menderita — dan perkara kecil mula berubah dan diselesaikan. Ia adalah dramatisasi buku Cheryl Strayed dengan nama yang sama, dibintangi oleh Kathryn Hahn. Ia juga sangat lucu (pada pendapat saya – sesetengah pengkritik tidak bersetuju).

Dan akhirnya . . . tolong bantu FT dengan penarafan sektor pengambilan baharu kami 👋

FT sedang melancarkan projek ranking baharu untuk membantu perniagaan mengenal pasti kumpulan pengambilan terbaik dalam sektor mereka. Rakan sekerja saya di jabatan penerbitan projek ingin mendengar daripada anda:

*Jika anda adalah ahli jabatan sumber manusia di majikan yang berpangkalan di UK, atau pengurus yang bertanggungjawab untuk pengambilan pekerja

*Jika anda bekerja untuk pengambilan atau firma carian eksekutif

*Jika anda pernah berhubung dengan perekrut sebagai calon

Sila klik di sini untuk mendaftar untuk tinjauan kami.

Kedudukan terakhir kami akan diterbitkan pada bulan November. Terima kasih!

Satu Wajib Dibaca — Satu bahagian kewartawanan yang patut anda baca hari ini. Daftar di sini

Masa Terganggu — Mendokumentasikan perubahan dalam perniagaan dan ekonomi antara Covid dan konflik. Daftar di sini

result sgp hari ini

sidney hari ini

sidney totobet

angka hasil hk

indotogel sgp