site

Temui Gift Orban penyerang Nigeria yang menjaringkan hatrik liga Persidangan UEFA terpantas

Penyerang Nigeria Gift Orban pada 15 Mac memasuki buku sejarah Liga Persidangan UEFA dengan hatrik 3 minit ketika KAA Genk membelasah Istanbul Basakeshir untuk mara ke peringkat 8 terakhir. Dalam artikel ini, Sportsration membawa anda melalui semua yang anda perlu tahu tentang pemain berusia 20 tahun itu.

BILA DIA TELAH DILAHIRKAN

Orban dilahirkan pada 17 Julai 2002. Dia dibesarkan di Togo serta menghabiskan sebahagian daripada tahun pembentukan tersebut di Nigeria.

JALAN KE BOLA SEPAK PROFESIONAL

Seperti anak muda berbakat lain di Nigeria yang mempunyai impian bermain bola sepak secara profesional, Orban bermain bola sepak jalanan dan akar umbi sehingga nasib tersenyum kepadanya pada November 2021,

Orban Muda mengambil bahagian dalam program pengakap yang dianjurkan oleh ejen bola sepak terkemuka Atta Aneke di Nigeria. Pada program persembahan, Gift Orban mengagumkan pasukan dan telah diintai oleh Torgeir Bjarmann dan Thomas Finstad dari Stabæk. Dia berlatih dengan Stabæk semasa musim sejuk 2022.

ORBAN MELANntun KE STARDOM

Di Norway, Orban menjaringkan gol pertamanya dalam perlawanan piala menentang pasukan separuh profesional Notodden dan Gjøvik-Lyn . Selepas ini, dia menjadi pemain permulaan untuk Stabæk. Golnya menentang SK Brann dibandingkan dengan masa Alanzinho di Stabæk. Penyerang Nigeria itu terus menjadi penjaring terbanyak di Divisyen Pertama Norway 2022 dengan 16 gol.

Pada 31 Januari 2023, Orban menyertai kelab Liga Pro Belgium KAA Gent dengan perjanjian tetap sebagai pengganti kepada rakan senegaranya Paul Onuachu yang menuju ke kelab Liga Perdana Inggeris, Southampton.

Dengan harapan besar di bahunya sebagai pengganti untuk Onuachu yang menjaringkan gol percuma, Orban memulakan permulaan yang terbaik dengan dua gol pada penampilan sulungnya di Liga Pro dalam keputusan seri 3–3 dengan Westerlo. Pada 12 Mac, Orban menjaringkan empat gol dalam kemenangan 6–2 di tempat lawan ke atas Zulte Waregem untuk menjadi pemain Gent pertama yang melakukannya pada abad ini.

15 Mac, akan kekal diingati untuk Orban apabila dia menjaringkan hatrik dalam kemenangan 4–1 di tempat lawan ke atas Istanbul Basakeshir dalam pusingan ke-16 Liga Persidangan Eropah UEFA. Hatrik itu dijaringkan dalam masa tiga minit dan 25 saat, mencipta rekod baharu untuk hat-rick terpantas dalam pertandingan kelab UEFA, memecahkan rekod sebelumnya enam minit dan 12 saat yang dipegang oleh pemain Mesir, Mohammed Salah dalam Liga Juara-Juara UEFA.

ORBAN DALAM SUPER EAGLES

Tetapi untuk kedalaman besar Nigeria dalam serangan, Orban telah melakukan cukup untuk layak mendapat tempat dalam pasukan Super Eagles terbaru untuk kelayakan AFCON vs Guinea-Bissau.

Dengan bakatnya, apa yang Orban perlu lakukan sekarang ialah terus menjaringkan gol dan tidak lama lagi panggilan akan tiba.

Pengeluaran HK Hari Ini

Keluaran HK Hari Ini

Togel HKG

Data Keluaran SGP

Keluaran Sydney

Data Sidney