site

Tempat untuk merasai budaya dan masakan orang asli di Melbourne

Artikel ini adalah sebahagian daripada a panduan ke Melbourne daripada FT Globetrotter

budaya

Hubungan istimewa antara Negara-Negara Pertama Australia dan Pedalaman menyebabkan ramai pelawat menganggap mereka perlu mengembara ke kawasan terpencil jika mereka ingin belajar tentang sejarah, seni dan budaya orang asli.

Hal itu pastinya tidak berlaku di Melbourne, sebuah bandar yang terkenal dengan pelbagai budaya yang mengalami lonjakan minat orang ramai terhadap penduduk asalnya. Dataran awam utama di tengah-tengah bandar adalah pintu masuk yang sangat berguna untuk kisah budaya berterusan tertua di dunia.

Pusat Ian Potter: NGV Australia di Federation Square ialah rumah kepada koleksi seni asli Australia yang terkemuka di dunia © Brooke Holm

Dibuka pada tahun 2002 di tebing sungai Yarra untuk memberikan Melbourne tempat perhimpunan pusat yang selalu tiada, Federation Square telah menjadi tempat tumpuan untuk segala-galanya daripada siaran sukan kepada bantahan awam dan dalam proses itu ia secara senyap-senyap membantu mempamerkan sejarah peribumi yang sentiasa bergelut untuk diraikan dan difahami oleh orang kulit putih Australia.

Di samping bar dan galeri beli-belahnya, “Fed Square” menempatkan Pusat Ian Potter: NGV Australia, yang menempatkan koleksi seni asli Australia yang terkemuka di dunia, dan Koorie Heritage Trust, yang menjalankan pameran, lawatan dan kedai dengan reka bentuk kepingan oleh pembuat asli.

'Multicultural', 2021, oleh artis Palawa Thelma Beeton – lukisan emu berwarna terang pada latar belakang merah dan pemenang anugerah di Pertunjukan Seni Koorie Kesembilan Koorie Heritage Trust

‘Multicultural’, 2021, oleh artis Palawa Thelma Beeton — pemenang anugerah di Pertunjukan Seni Koorie Kesembilan Koorie Heritage Trust © Ihsan artis dan Koorie Heritage Trust. Gambar: C Capurro

Betul-betul di sebelah Fed Square ialah Birrarung Marr, sebuah taman tepi sungai yang menyimpan arca dan pemasangan audio yang meneroka hubungan rohani antara penduduk asal dan sungai. Dalam bahasa orang Wurundjeri tempatan, birrarung bermaksud “sungai kabus” dan marr merujuk kepada pinggir sungai.

Lawatan berjalan kaki dengan pemandu Orang Asli boleh didapati hanya di seberang sungai di Royal Botanic Gardens, dan terdapat Aboriginal Melbourne Walk berpandu sendiri percuma, yang turut mengambil di Pusat Kebudayaan Orang Asli Bunjilaka di Muzium Melbourne.

Masakan

Mungkin pandangan orang asli yang paling menarik dan boleh diakses yang terdapat di Fed Square ialah peluang untuk mencuba satu-satunya masakan tempatan yang benar-benar tempatan Australia, bahan-bahan dan perisa asli yang mengekalkan Bangsa-bangsa Pertama selama lebih 60,000 tahun.

Big Esso oleh Mabu Mabu dibuka di Federation Square pada 2021 © Abigail Varney

Walaupun Melbourne telah lama berbangga dengan restoran kosmopolitannya yang menawarkan lebih daripada 70 masakan kebangsaan, sehingga baru-baru ini produk dan teknik asli diabaikan secara meluas dalam industri restoran.

Apabila Torres Strait Islander Nornie Bero membuka restorannya Big Esso di Fed Square pada tahun 2021, ia merupakan satu-satunya restoran di bandar yang dikhususkan secara eksklusif untuk hidangan asli seperti pate hati emu, buaya goreng dan resipi lain yang berperisa dengan rempah ratus asli bermusim, tumbuhan, bijirin. dan buah-buahan.

Big Esso ialah satu-satunya restoran di Melbourne khusus untuk masakan asli © Abigail Varney

Bero yang tidak gentar, 43 tahun komited untuk mendidik selera Australia dan asing tentang budaya makanan tertua di kalangan mereka dan telah membina perniagaan makanan asli yang kecil tetapi berkembang maju yang dipanggil Mabu Mabu, atau “tolong diri sendiri” dalam bahasa Meriam penduduk rumah Bero, Pulau Mer. Ia mempunyai 70 kakitangan, juga menyediakan perkhidmatan untuk acara dan menghasilkan perasa untuk lebih daripada 500 kedai runcit, dan menjadikan Big Esso sebagai salah satu restoran paling meriah di Fed Square.

Pengasas Mabu Mabu, Nornie Bero mahu ‘memperkenalkan orang ramai kepada perisa asli kami dan semoga mendapatkan lebih banyak bahan asli ke dalam dapur dan pantri biasa’ © Armelle Habib. Dengan hormat dari Hardie Grant

Produk Mabu Mabu dan Buku Masakan Bero © Abigail Varney

Duduk di sebelah Koorie Heritage Trust, Big Esso — yang bermaksud “terima kasih yang terbesar” — mempunyai meja umum di dalam dan luar untuk menjamu selera atau menghirup koktel, seperti martini Ant-tini Hijau yang dihiasi dengan semut asli, dan wain dan bir tempatan . Di dalamnya, arca buluh jerung, salah satu totem Bero atau simbol keluarga istimewa, tergantung di siling, dan hiasannya didominasi oleh mural besar yang terang oleh artis muda asli Aretha Stewart-Brown.

Semasa lawatan saya, Bero menyertai saya untuk makan tengah hari dan memilih beberapa kegemarannya sendiri daripada menu tertumpu perkongsian yang membahagikan hidangannya kepada tiga saiz: “Sedikit Rasa”, “Perkongsian Musim Panas” dan “Sesuatu yang Besar”.

“Tugas saya bukan hanya untuk membawa sedikit ‘warna’ ke Fed Square,” kata Bero kepada saya sambil mencebik dengan jenakanya sendiri, “tetapi untuk memperkenalkan orang ramai kepada perisa asli kami dan berharap mendapatkan lebih banyak bahan asli ke dalam dapur dan pantri biasa. ” Selepas 25 tahun dalam industri, Bero berkata dia “tidak pernah bekerja dengan seorang orang asli di dapur sehingga saya membuka perniagaan saya sendiri dan mula mengupah mereka”.

Mural Big Esso oleh artis asli muda Aretha Stewart-Brown © Abigail Varney

“Ketika saya belajar permainan di pub dan restoran, hampir tidak ada wanita di dapur, apatah lagi wanita kulit hitam. Ramai orang berkata, ‘Saya tidak tahu orang asli mempunyai masakan mereka sendiri,’ dan saya berkata, ‘Baiklah, kawan, kita telah makan untuk masa yang lama,'” katanya.

Bero kini mempunyai tenaga kerja yang kebanyakannya wanita, “kerana,” katanya, dia mahu “mengimbangi keadaan sedikit”.

Menu restoran mempamerkan gabungan teknik lama, seperti kanggaru panggang, dan resipi yang diturunkan melalui keluarga Bero, yang dia pelajari daripada bapanya, George, yang membesarkannya sebagai ibu bapa tunggal di Pulau Mer, sebahagian daripada kepulauan yang terbentang. merentasi bahagian atas tanah besar Australia.

Babi hutan dari buku masakan Nornie Bero ‘Mabu Mabu’ (Hardie Grant, £25) © Armelle Habib. Dengan hormat dari Hardie Grant

Torres Strait Islander Bero berkata dia ‘tidak pernah bekerja dengan seorang orang asli di dapur sehingga saya membuka perniagaan saya sendiri dan mula mengupah mereka’ © Abigail Varney

Kami bermula dengan hidangan yang Bero gambarkan sebagai “snek yang saya membesar dengan”, sepinggan kecil kerepek talas dan namas, kegemaran Selat Torres yang ringan dan pedas serupa dengan ceviche yang diperbuat daripada ikan raja mentah yang diawetkan dalam kelapa dan sitrus, dengan cili dan ketumbar (A$26, kira-kira £14).

Teknik lama ditunjukkan dalam hidangan yang lebih berat seperti babi hutan yang dimasak dengan darah babi dan rumput teh (A$43). Versi Bero dibumbui dengan halia asli dan lada lada asli yang diwarnai dengan lada Sichuan dan bunga cengkih, diseimbangkan dengan lemon myrtle labneh.

Masakan mampan, hidung-ke-ekor telah menjadi menu selama beribu tahun: “Orang asli telah membuang seluruh haiwan ke atas api selama-lamanya. Kami mengambil apa yang kami perlukan, bukan apa yang kami mahu.”

Patung kayu jerung — salah satu totem Nornie Bero — tergantung di siling Big Esso © Abigail Varney

Burgundy kanggaru-tail dari buku masakan Bero ‘Mabu Mabu’ © Armelle Habib. Dengan hormat dari Hardie Grant

Ekor kanggaru mungkin merupakan hidangan istimewa Big Esso, tetapi sebaliknya saya memilih tartare kanggaru yang halus dan segar, iaitu daging rendah lemak dengan kemasan yang lebih menarik berbanding daging lembu. Bero rempah ratus dengan pepperberry dan menghidangkannya dengan jeruk tembikai dan kerepek keladi (A$25). Saya juga mencuba hati emu pada lidi dengan warrigal, hijau seperti bayam (A$26); pate hati emu agak kaya untuk citarasa saya, walaupun ia diringankan dengan acar bunga raya, peredam goreng dan ero berempah (buah belang) (A$26). Akhirnya, saya gagahkan juga crocodile goreng dengan saltbush dan pepperberry (A$26) — daging putih yang kurus, padat tetapi lembap dengan rasa hanyir yang sedikit.

“Saya mahu mempamerkan didikan saya sendiri serta apa yang telah kami pelajari daripada mereka yang datang sebelum ini,” katanya kepada saya. Bero juga telah menerbitkan buku masakan, Mabu Mabudan mendapat beberapa syarikat dalam misinya untuk mempopularkan bahan-bahan asli, kerana semakin banyak restoran Eropah dan Asia di Melbourne juga telah mula menambah perisa asli Australia kepada menu yang lebih konvensional.

Salami kanggaru wain merah di Pawa Café & Bar . . .

. . . yang boleh ditemui di tempat konsert Hamer Hall, tepat di seberang jambatan dari dataran Federation © Jake Roden (2)

Satu lagi tanda yang menggalakkan ialah pembukaan Pawa Café & Bar baru-baru ini, hanya 250 meter dari Fed Square merentasi Jambatan Princes di tempat konsert Hamer Hall. Wanita asli Niyoka Bundle telah menyelia gabungan bahan asli dan lebih banyak makanan arus perdana di Pawa untuk menawarkan hidangan seperti salami kanggaru wain merah, pai daging kanggaru dan hidangan berperisa quandong, lilly pilly, tomato semak dan biji wattle.

Isu orang asli telah mendapat perhatian yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk penggunaan meluas upacara “Selamat Datang ke Negara” dan pengiktirafan pemilik tradisional pada permulaan acara awam. Ini pasti akan berkembang dalam beberapa tahun akan datang apabila kerajaan negara menangani pembaharuan politik yang telah lama tertunggak untuk mengiktiraf negara pertama dengan lebih baik.

Itu menjadikan ini masa yang sesuai untuk warga Australia dan pelawat mereka untuk mengetahui lebih lanjut tentang aspek budaya orang asli yang lebih luas, sama ada melalui seni, perdebatan awam atau sesuatu yang semudah makanan yang kita pilih untuk dimakan.

*Karya seni di bahagian atas artikel ini ialah “Tanah Berita” (Land for All), 2007, oleh Birmuyingathi Maali Netta Loogatha, Mirdidingkingathi Juwarnda Sally Gabori, Warthardangathi Bijarrba Ethel Thomas, Thunduyingathi Bijarrb May Moodoonuthi, Kuruwarriyingathi Bijarrb Paula Paul, Wirrngajingathi Bijarrb Nawartharngunguk Bayrraingat dan Dawn Ia adalah sebahagian daripada Ian Potter Centre: NGV Australia koleksi seni asli Australia

Beritahu kami dalam ulasan tempat anda pergi untuk merasai budaya orang asli Melbourne

Ikuti FT Globetrotter di Instagram di @FTGlobetrotter

Bandar dengan FT

FT Globetrotter, panduan orang dalam kami ke beberapa bandar terbesar di dunia, menawarkan nasihat pakar tentang makan dan minum, senaman, seni dan budaya — dan banyak lagi

Cari kami di Melbourne, Hong Kong, Tokyo, New York, London, Paris, Rom, Frankfurt, Singapura, Miami, Toronto dan Madrid

result sgp kemarin

pengeluaran sydney sekarang

sydney togel hari ini

result pengeluaran hk

keluaran semua togel hari ini, singapore