site

Teknologi HR: apabila komputer berkata tidak

Pekerja telah lama merungut kerana menerima layanan tidak adil daripada bos mereka. Mereka mungkin tidak lama lagi perlu membiasakan diri menerimanya daripada komputer sebaliknya. Penggunaan kecerdasan buatan untuk membuat keputusan pengambilan dan pemecatan sudah ada dengan kami, dalam beberapa sektor. Kesatuan sekerja prihatin. Begitu juga dengan syarikat yang menyediakan perkhidmatan HR, seperti perekrut Adecco, Manpower dan Randstad.

Pada masa lalu, peranan AI dalam HR terhad kepada tugasan yang membosankan dan berulang, menggunakan alat yang seperti pangkalan data pada steroid. AI generasi baharu akan mengembangkan aktiviti yang boleh dilakukan oleh mesin.

Masalahnya ialah AI hanya sebaik data yang disuapnya. Dan data HR cenderung bertompok-tompok, sangat bergantung pada konteks dan penuh dengan berat sebelah. Kelemahan dalam analisis juga sukar dikesan. Mesin yang diajar sendiri nampaknya tidak berminat untuk menunjukkan kerja mereka. Oleh itu keprihatinan TUC dan usaha untuk menjadikan AI lebih telus.

Walaupun teknologi ini hampir tidak sempurna, pelabur dapat melihat potensinya. Pelaburan swasta dalam syarikat HR Tech meningkat lebih daripada dua kali ganda pada 2022, kepada $1.6bn, menurut Laporan Indeks Kecerdasan Buatan Stanford yang terkini. Itu satu lonjakan besar, tetapi masih rendah berbanding sektor di mana AI mendapat permulaan lebih awal, seperti perubatan, yang membawa masuk $6bn.

Terdapat sedikit ruang untuk pertumbuhan. AI telah diterima pakai dalam fungsi HR dalam lebih sepersepuluh industri yang dikaji oleh McKinsey. Iaitu kira-kira separuh daripada penembusan dalam unit perniagaan seperti Risiko atau Strategi Korporat.

Dengan teknologi HR yang mengganggu mengetuk pintu, pemain berebut-rebut untuk mendapatkan kedudukan. SAP, Oracle dan Workday, yang telah menyediakan teknologi pengurusan dan mengumpul data syarikat, harus mencari peluang perniagaan baharu. Kuda kuda satu helah, seperti pakar pengambilan HireVue, atau Beamary — mungkin akan terperangkap.

Perekrut tradisional seperti Tenaga Manusia mungkin menghadapi cabaran. Model perniagaan mereka menawarkan tenaga kerja kos rendah untuk pelanggan mereka. Pada mulanya, AI mungkin menjadi penghalang, mengurangkan kos lagi. Tetapi apabila syarikat menggunakan sistem mereka sendiri, sebarang kelebihan akan terhakis.

Orang HR dalaman juga perlu mencari peranan baharu, mungkin untuk mengaudit keputusan alat AI, dan menyediakan sistem rayuan untuk mereka yang merasa disalahgunakan oleh mana-mana algoritma. Tidak selesa walaupun kita mungkin berasa dengan kesilapan manusia dalam menilai, mereka mungkin masih lebih baik daripada yang dilakukan oleh mesin.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

reslut sgp

pengeluaran sidni

sidney sidney

result hk lengkap

www.togelbet.net singapore