site

Tanda-tanda zaman: tiga lawatan reka bentuk grafik Zürich

Artikel ini adalah sebahagian daripada a panduan ke Zürich daripada FT Globetrotter

“Ia seperti melangkah ke masa depan, pameran hidup reka bentuk avant-garde, kaleidoskop papan iklan Konstruktivis dan fon moden,” ingat pereka Richard Hollis ketika memberitahu saya tentang lawatan pertamanya ke Zürich pada tahun 1958. “Dalam reka bentuk grafik fakulti Kunstgewerbeschule (sekolah seni gunaan), guru dan pelajar memakai kot makmal putih.” Ini adalah zaman kegemilangan apa yang dikenali sebagai Gaya Antarabangsa Swiss, gaya yang begitu tepat, neutral dan moden sehingga diguna pakai di seluruh dunia, dengan muka taip Switzerland seperti Helvetica digunakan oleh IBM, Lufthansa dan kereta bawah tanah New York.

Berjalan-jalan melalui Zürich hari ini mendedahkan banyak khazanah reka bentuk grafik moden di samping tawaran yang lebih lama dan lebih tradisional (dan kadang-kadang menghiburkan kitsch), serta lebih suka bermain dan, kadang-kadang, karya yang memberontak — cerminan kosmopolitanisme dan kepelbagaian Zürich: sebuah bandar di mana jurubank dan Dadaists sama-sama di rumah. Zürich ialah sebuah bandar yang sangat visual dan tradisi reka bentuk grafiknya telah wujud sejak ratusan tahun dahulu, daripada tanda-tanda berwarna-warni persekutuan zaman pertengahan hinggalah ke hadapan kedai lama dan reka bentuk kontemporari yang canggih.

Berjalan 1: Moden ke zaman pertengahan — Stesen kereta api Zürich HB ke Münsterhof

(Termasuk perhentian: 1-1.5 jam; jika hanya berjalan: 15-20 minit)

Letakkan diri anda di atas platform di Hauptbahnhof yang mengagumkan di Zürich, salah satu stesen hebat di Eropah tengah, dan anda akan dikelilingi oleh beberapa titik sentuhan reka bentuk Switzerland. Kereta api yang berkilauan di hadapan anda memaparkan motif anak panah berkembar Hans Hartmann yang sempurna (1972), dengan sifir tiga bahasa oleh Josef Müller-Brockmann yang hebat menunjukkan cara papan tanda Switzerland memenuhi tiga bahasa utama Switzerland dengan jelas dan elegan.

Sebuah kereta api di stesen utama Zürich menampilkan motif anak panah dua Hans Hartmann 1972
Sebuah kereta api di stesen utama Zürich yang menampilkan motif anak panah berganda Hans Hartmann 1972 © Laura Hodgson

Semasa anda berjalan di sekitar stesen, kagumi sistem reka bentuk Müller-Brockmann yang, dalam kemerosotan Helvetica, merangkumi setiap aspek perjalanan kereta api Switzerland: ketibaan dan pelepasan, papan tanda dan piktogram yang sepadan. Akhir sekali, lihat ke atas pada banyak jam kereta api Switzerland, masih menggunakan reka bentuk Hans Hilfiker tahun 1952 dengan tangan terpakai merahnya dalam bentuk baton master stesen.

Keluar dari stesen dan berjalan menyusuri Bahnhofstrasse, belok kiri di Werdmühlestrasse. Di sana, di bangunan kerajaan Amtshaus V tahun 1930-an yang kacak (tulisan indah di atas pintu), anda akan menemui galeri poster terkemuka Zürich, Placart, dan pemiliknya yang sangat berpengetahuan, Tomas Rabara. Stok Rabara terdiri daripada poster pelancongan Switzerland (nantikan kerja fotografi Manfred Bingler untuk Swissair dan pemandangan udara tahun 1970-an oleh Gerster & Schulthess — bagaimana ini membuatkan saya bermimpi semasa kecil) hingga keseronokan Konkrit oleh Max Bill dan permata oleh Müller-Brockmann dan Kurt Wirth. Ini adalah tempat yang sesuai untuk menikmati kekayaan seni grafik Switzerland, dari Alpine keselesaan kepada Konstruktivisme yang keras, dengan pelbagai pilihan karya dipaparkan dan banyak lagi dalam peti pelan tersedia untuk dilihat. Anda boleh menghabiskan apa sahaja dari beberapa minit hingga berjam-jam di sini.

Beberapa daripada banyak contoh reka bentuk moden yang hebat boleh didapati di galeri poster Zürich Placart © Laura Hodgson

Galeri ini menyimpan pelbagai jenis poster perjalanan klasik Switzerland © Laura Hodgson

Kembali ke Bahnhofstrasse, benteng muka taip serif (lihat “Serif vs Sans Serif” di bawah), meneruskan ke arah Paradeplatz, dengan melencong pantas ke Rennweg. Di antara kedai antarabangsa generik terdapat kesan grafik yang lebih tempatan: di Rennweg 53 ialah Confiserie Honold tradisional dengan logo retro yang elegan (dan lihat di seberang jalan untuk tanda ahli kimia lama); di Bahnhofstrasse 44, kagumi logo penjual pakaian Bruno yang mengagumkan. Di Paradeplatz, kami tiba di salah satu jenama tradisional Zürich yang hebat, Sprüngli, dengan pelbagai sub-jenamanya seperti rangkaian praline VIP yang sangat glamor atau pilihan Limmat patrician — reka bentuk Switzerland yang lebih manis, tetapi masih tepat dan cantik.

Logo cermin mata di Zwicker the opticians on Postrasse © Laura Hodgson

Logo persatuan Kämbel yang berusia berabad-abad di Münsterhof © Laura Hodgson

Kami selesai dengan berjalan menyusuri Poststrasse, dengan logo lama Elsässer Coiffure (No 8) yang menawan dan Zwicker ahli optik (tidak dapat disangkal) (No 1), dan terus ke Münsterhof purba untuk kemuncak seni grafik Zürich kami selama berabad-abad. Di sini anda akan menemui bangunan persatuan Kämbel lama (No 18) dengan logo unta abad ke-15 dan logo Leder Locher 1960-an yang lembut, tanda pembuat payung abad ke-19 (kilang payung) (No 14) dan bersebelahan dengan logo awal abad ke-20 alat tulis Büro-Fürrer (No 13).

Berjalan 2: Bellevueplatz ke Heimplatz

(Termasuk perhentian: 45 minit; jika hanya berjalan: 10—15 minit)

Berteduh di bawah kanopi perhentian trem Bellevue tahun 1930-an yang mulia untuk menggunakan sistem papan tanda modular Ernst Hiestand — satu lagi reka bentuk yang jelas dan logik, banyak disalin tetapi masih segar selepas lebih 40 tahun.

Di belakang anda di dataran, anda akan segera melihat tanda melengkung CORSO, karya tahun 1934 oleh artis terkenal Switzerland Max Bill, bertenggek seperti tiara di atas bangunan sirip-de-siècle bouffant dengan “O” elipsnya. Bangunan ini menempatkan teater Corso (kini pawagam), serta kelab malam Mascotte tempat Josephine Baker, Louis Armstrong dan ramai lagi mengadakan persembahan dan Max Ernst dihiasi dengan mural. (Anda akan menemui contoh papan tanda atas bumbung di seluruh Zürich, yang kebanyakannya kini disenaraikan. Salah satu yang paling terkenal, dalam jarak berjalan kaki singkat dari Bahnhofstrasse, ialah papan tanda Ober oleh Ernst Keller (1932), pengasas Swiss International Style Tradisi ini telah diteruskan di atas menara Freitag, timbunan kontena di Zürich-West (2006).)

Tanda Ober perintis Gaya Antarabangsa Switzerland Ernst Keller dari tahun 1930-an © Laura Hodgson

Menara Freitag, timbunan kontena di Zürich-West © Laura Hodgson

Dari sini, naik Rämistrasse ke Heimplatz, mengagumi tulisan tahun 1920-an di muka depan Kronenhalle, brasserie paling terkenal di Zürich, papan tanda tempat letak kereta heraldik 1970-an yang cantik (lihat “Heraldry in Design” di bawah) dan banyak galeri yang menarik.

Huruf tahun 1920-an di muka depan brasserie Kronenhalle © Laura Hodgson

Reka bentuk heraldik 1970-an di tempat letak kereta Zürich © Laura Hodgson

Schauspielhaus (Heimplatz), selain daripada menjadi salah satu teater terkemuka dunia berbahasa Jerman, juga telah menjadi salah satu pelanggan reka bentuk Zürich yang paling aktif, memberikan kawalan identiti visualnya kepada tokoh seperti Cornel Windlin dan Studio Geissbühler. Di sini estetiknya adalah jenaka dan suka bermain, bermula dengan logo bercahaya Laurenz Brunner di mana bentuk S dan Z ditukar dan ditukar kepada rangkaian pelbagai program dan poster.

Bahagian dalam bangunan David Chipperfield baharu di Kunsthaus Zürich © Laura Hodgson

Tiga sisi lain dataran ini diambil oleh muzium seni utama Zürich, Kunsthaus, dengan empat bangunan yang berbeza oleh Karl Moser (1910), saudara-saudara Pfister (1958), Erwin Müller (1976) dan David Chipperfield (2021). Reka bentuk grafik menghubungkan bahagian konstituen ensemble ini merentasi dataran sibuk. Logo modenis anggun di sisi bangunan Pfister telah diulang dalam simpulan bahasa gangsa emas yang lebih mewah di atas pintu masuk ke bangunan Chipperfield. Gangsa ini, seterusnya, dibawa ke dalam bangunan baru, di mana ia kelihatan dalam papan tanda indah oleh L2M3.

Berjalan 3: Muzium Reka Bentuk

Poskad yang menggambarkan objek reka bentuk moden di dalam Muzium für bangunan baharu Gestaltung © Laura Hodgson

Bangunan moden muzium 1930-an © Laura Hodgson

Berjalan kaki singkat dari Hauptbahnhof ialah Muzium für Gestaltung (muzium reka bentuk) asal. Muzium ini (Austellungsstrasse 60) terletak di dalam bangunan moden 1930-an yang kacak, bercantum dengan sekolah reka bentuk Zürich yang Hollis lawati pada tahun 1958. Muzium ini pertama kali dikenali sebagai Kunstgewerbemuseum (muzium seni gunaan) dan logonya direka oleh Keller (yang mengajar di sekolah dari 1918-58). Apabila muzium itu menukar namanya, huruf asal telah (secara kontroversi) digunakan semula dengan tujuan untuk mengekalkan integriti estetika. Muzium ini dan bangunan baharunya (Toni-Areal, perjalanan singkat dengan trem No 4) merupakan perhentian penting bagi penggemar reka bentuk Switzerland, terutamanya lawatan ke bilik simpanan yang luar biasa (dengan janji temu), pameran sementara dan kedai buku. Bangunan baharu itu kekal melekat pada sekolah reka bentuk, walaupun pelajar hari ini nampaknya telah meninggalkan kot makmal mereka.

Heraldik dalam reka bentuk

Trem Zürich dicat dengan warna bendera canton © Laura Hodgson

Heraldik memainkan peranan penting dalam reka bentuk Zürich, dengan bendera Zürich biru dan putih (dan singa pembantunya) digunakan di seluruh bandar. Ia adalah peranti yang menyatukan secara visual dan sosial: daripada hotel terhebat di Zürich, Baur au Lac (yang baru-baru ini memperkenalkan semula warna pada logonya selepas 107 tahun heraldik monokrom), ke trem Zürich, bank simpanan tempatan dan pos tambatan untuk bot sungai, warnanya memberikan pengunjung rasa tempat yang sebenar. Ia kelihatan dalam banyak samaran daripada pesona Brutalis tempat letak kereta tahun 1970-an (lihat di atas) hingga kepada kemewahan puncak pada air mineral di restoran Zunfthaus zur Waag yang elegan.

Serif lwn Sans Serif

© Laura Hodgson

Bagi negara yang begitu terkenal dengan fon sans-serifnya, Switzerland mempunyai bilangan jenama yang mengejutkan dengan muka taip serif. Bersiar-siar di Bahnhofstrasse dan anda akan melihat bahawa banyak pembuat jam Swiss yang hebat (Audemars Piguet, IWC, Rolex, Piaget) dan bank (UBS, Julius Bär, Pictet) mempunyai fon seriff, menyampaikan rasa tradisi dan kemantapan. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa, anda menjumpai hibrid: logo Baur-au-Lac menggabungkan kedua-dua serif dan sans-serif — sekali gus dihormati dan kontemporari — manakala huruf minimalis dalam sambungan Chipperfield dari Kunsthaus memaparkan satu, sebaliknya. suka bermain, serif pada huruf Lnya (tetapi tidak pada yang lain).

Aspek reka bentuk Zürich yang manakah menarik minat anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah

Ikuti FT Globetrotter di Instagram di @FTGlobetrotter

Bandar dengan FT

FT Globetrotter, panduan orang dalam kami ke beberapa bandar terbesar di dunia, menawarkan nasihat pakar tentang makan dan minum, senaman, seni dan budaya — dan banyak lagi

Cari kami di Zürich, Melbourne, Hong Kong, Tokyo, New York, London, Paris, Rom, Frankfurt, Singapura, Miami, Toronto, Madrid dan Copenhagen

all result sgp

hasil pengeluaran sidney

sydney togel hari ini

sgp