site

Syarikat swasta UK diberi sasaran untuk etnik minoriti di papan

Syarikat swasta terbesar di UK telah diberi sasaran untuk mempunyai sekurang-kurangnya seorang pengarah etnik minoriti dalam lembaga mereka serta perwakilan dalam pasukan pengurusan kanan melalui kajian semula industri yang disokong kerajaan.

Semakan tahunan Parker pada hari Isnin mengatakan bahawa 96 syarikat dalam FTSE 100 kini mempunyai sekurang-kurangnya seorang pengarah etnik minoriti — meningkat daripada 89 kali ini tahun lepas — tetapi hanya dua pertiga daripada syarikat FTSE 250 yang menyerahkan data telah mencapai sasaran.

Semakan Parker telah ditugaskan oleh kerajaan pada tahun 2015 untuk menangani kekurangan kepelbagaian etnik di papan UK. Ia meminta syarikat melaporkan data mereka dan menetapkan sasaran sukarela untuk semua lembaga FTSE 100 untuk mempunyai sekurang-kurangnya seorang pengarah daripada latar belakang etnik minoriti menjelang Disember 2021. Ia menyeru semua lembaga pengarah FTSE 250 untuk berbuat demikian menjelang akhir 2024.

Tahun ini, semakan telah menetapkan sasaran baharu yang mengesyorkan setiap syarikat FTSE 350 menetapkan sasaran peratusan untuk jawatan pengurusan kanan yang akan diduduki oleh eksekutif etnik minoriti bagi Disember 2027.

Ini adalah kali pertama 50 syarikat swasta terbesar di UK — termasuk 2 Sisters Food Group, Bet365, Ineos dan John Lewis — telah diminta untuk mengikuti cadangan tersebut, kerana semakan itu bertujuan untuk menangani ketidaksamaan kaum di bahagian atas beberapa syarikat terbesar di Britain. majikan.

Semakan itu mengatakan bahawa semua perniagaan perlu “untuk memastikan bahawa bakat yang pelbagai, termasuk mereka dari latar belakang etnik minoriti, diberi peluang yang sama untuk menyumbang”.

Ia berkata memandangkan variasi luas dalam perkadaran etnik minoriti di kawasan berbeza di UK, tidak ada sasaran “satu saiz sesuai untuk semua” untuk eksekutif dalam pengurusan kanan. Sebaliknya, semakan meminta setiap syarikat menetapkan matlamatnya sendiri untuk Disember 2027.

David Tyler, pengerusi semakan, berkata keputusan tahun ini menandakan “stesen perjalanan, bukan penamat” usaha untuk memastikan perwakilan etnik merentas pengurusan syarikat.

Tyler berkata 17 peratus penduduk UK adalah daripada latar belakang etnik minoriti, menurut konsensus terakhir. “Jika syarikat tidak bekerja keras untuk mendapatkan yang terbaik daripada 17 peratus ini maka mereka akan berjuang dengan satu tangan terikat di belakang,” tambahnya.

Daripada 96 syarikat FTSE 100 yang telah mencapai sasaran, 49 mempunyai lebih daripada seorang pengarah etnik minoriti dalam lembaga mereka. Wanita terdiri daripada kira-kira separuh daripada pengarah etnik minoriti.

Daripada empat syarikat yang tidak mencapai sasaran, satu telah dijual sejak Disember dan bukan lagi sebahagian daripada FTSE 100. Tiga lagi ialah Kumpulan Frasers Mike Ashley, F&C Investment Trust dan Unite Group.

Kira-kira satu perlima daripada semua jawatan pengarah FTSE 100 — 190 daripada keseluruhan 1,064 — dipegang oleh orang daripada kumpulan etnik minoriti, termasuk 31 jawatan pengerusi dan pengarah eksekutif. Tujuh adalah ketua eksekutif dan sembilan berkhidmat sebagai ketua pegawai kewangan.

Orang daripada kumpulan etnik minoriti memegang lebih sepersepuluh daripada semua jawatan pengarah dalam syarikat FTSE 250 yang menjawab tinjauan itu.

result hari ini sgp

pengeluaran sidney siang ini

totobet sydney hari ini

pengeluaran singapura