site

Selepas 25 tahun bekerja sendirian, saya mencuba WeWork. Tiada apa yang boleh menggoda saya kembali

Saya telah bekerja dengan gembira seorang diri selama 25 tahun. Tetapi pada musim sejuk ini, tempat kerja kecil saya di Paris — ruang selamat saya jauh dari isteri dan anak-anak — akhirnya terpaksa diubah suai. Sejak Januari saya telah membayar €358.80 sebulan untuk menyewa meja di ruang kerja bersama WeWork. Ia telah menjadi percubaan satu orang untuk menyelesaikan salah satu perdebatan pada zaman kita: kerja jauh berbanding pejabat kongsi. Kesimpulan saya: pejabat moden adalah tempat yang mengerikan untuk menyelesaikan sesuatu.

Saya berhenti daripada kakitangan FT pada tahun 1998, kebanyakannya kerana saya benci pejabat. The Financial Times pada masa itu beribu pejabat di sebuah bangunan besar, mengerikan, berbentuk kuboid di Southwark Bridge di London, sebuah kotak kaca overlit di mana tingkap tidak dibuka. Saya akan duduk di sana dengan sut dan tali leher monyet saya, bekerja secara kekejangan, tetapi diganggu setiap beberapa minit oleh rakan sekerja yang singgah untuk mengeluh tentang bos atau Chelsea FC.

Buat masa ini, saya mungkin salah seorang daripada orang terakhir yang pernah bekerja dalam WeWork. Syarikat itu, diasaskan bersama oleh guru wannabe Adam Neumann yang sangat berkarisma, nampaknya menghampiri penghujung perjalanannya yang panjang dan pelik. Penilaiannya telah menurun hampir 99 peratus dalam tempoh empat tahun, daripada $47 bilion kepada $503 juta, dan ia sedang sibuk menyusun semula hutangnya. Walau bagaimanapun, WeWork bermula dari pandangan yang tulen tentang cara menambah baik pejabat: modelkannya di kedai kopi. WeWork versi ur, Green Desk, muncul pada tahun 2008 dalam penetapan trend Brooklyn, yang pada masa itu dipenuhi dengan kedai kopi bermandikan cahaya semula jadi, didiami oleh orang yang memakai apa sahaja yang mereka suka.

WeWorks yang saya gunakan di Paris adalah dalam tradisi itu. Sebenarnya, kopi di sini adalah percuma (mungkin satu sebab mengapa WeWork kerugian hampir $2.3bn tahun lepas). Hampir semua orang kecuali tukang cuci berkulit putih dan kelihatan mahal, dan anda mendengar sebanyak bahasa Inggeris seperti bahasa Perancis dituturkan. Di satu lokasi tempat saya bekerja, sesetengah orang membawa anjing mereka. Saya biasanya rakan sekerja tertua di dalam bilik kira-kira 20 tahun.

Kemudian terdapat ruang, yang sangat sesak sehingga sukar untuk menyelesaikan sebarang kerja. Sebagai sebahagian daripada pemodenan pejabat sejak 1998, ruang bagi setiap pekerja pejabat di beberapa bandar AS telah hampir separuh dalam 20 tahun, lapor syarikat hartanah CoStar dan Cushman & Wakefield. Di UK, ketumpatan purata meningkat daripada 14.8 meter persegi setiap meja pada 2001 kepada 9.6 meter persegi pada 2018, kata British Council for Offices. Diakui ledakan pasca-Covid dalam bekerja dari rumah telah menimbulkan lebihan ruang pejabat global, tetapi itu tidak akan bertahan: kapitalisme membenci kekosongan, dan pejabat kosong akan mencari kegunaan lain.

WeWork sangat padat: selalunya terdapat kira-kira sedozen orang duduk dalam jarak 10 meter dari saya. Memang meletihkan untuk dilihat tanpa henti, dan konsentrasi anda terganggu setiap kali seseorang berhampiran anda mula berbual. Pada hari-hari bersendirian di flat kerja saya, saya akan berasa sangat santai sehingga saya sering berfikir, “Adakah sudah pukul 7 malam? Saya benar-benar harus pulang.” Di WeWork hari kerja produktif saya lebih pendek: menjelang 6 petang saya rasa sudah masak. Apabila saya mengadu tentang hal ini kepada anak perempuan saya, dia menjawab, “Cuba sekolah menengah. Sekurang-kurangnya tiada sesiapa di WeWork yang peduli dengan rupa anda.”

Memang benar: Saya hampir tidak bercakap dengan sesiapa pun di sana. Mantra hidup saya ialah penyelesaian kepada kebanyakan masalah manusia adalah penyumbat telinga, dan tiada apa yang boleh mendorong saya untuk menghadiri “waktu gembira” di kantin. Tidak dinafikan saya adalah orang yang tidak senonoh, tetapi ternyata hanya sedikit orang yang bertemu sesiapa sahaja di WeWork. Pada 2017, syarikat itu menghasilkan laporan dalaman bertajuk, “Adakah Ahli Kami Rakan?” Ia menyimpulkan, sayangnya, bahawa mereka tidak: “Terdapat kurang komuniti di WeWork daripada yang kami bayangkan . . . Rata-rata ahli WeWork tidak berhubung secara sosial dengan orang lain di bangunan mereka. . . Keputusan ini sangat mengejutkan kerana ia bercanggah dengan banyak retorik kami tentang kekuatan komuniti kami.” Mengikut pengalaman saya, satu-satunya orang yang bersembang di WeWork adalah rakan sekerja dari syarikat yang sama, mungkin membuang masa antara satu sama lain.

Untungnya, kerja saya kini sudah siap – terima kasih kepada pembina dan Tuhan. Syor saya untuk pekerja pejabat: jika majikan anda meninggalkan anda apa-apa pilihan dalam perkara itu, dan anda mempunyai ruang kerja di rumah yang lebih besar dan lebih senyap daripada tempat biasa di pejabat moden, hanya kekal dalam gaun persalinan anda dan buang perjalanan. Tidak hairanlah 35 peratus pekerja Amerika yang boleh bekerja dari rumah kini melakukannya sepanjang masa, manakala ramai lagi yang mahu, menurut Pew Research. Pejabat kongsi tidak sesuai untuk sebarang kerja yang memerlukan tumpuan. Jika anda mendapati perbualan sekali-sekala dengan rakan sekerja benar-benar diperlukan, kemudian datang hanya apabila anda perlu, elakkan pejabat, dan berjumpa di kedai kopi sebenar.

Ikuti Simon di Twitter @KuperSimon dan e-mel dia di simon.kuper@ft.com

Ikut @FTMag di Twitter untuk mengetahui cerita terbaru kami dahulu

resul singapore

sidney totobet

sdy hari ini

data hk update

togel singapore