site

Rundingan di zaman pasangan dwi-kerjaya

Untuk menandakan ulang tahun ke-100 Harvard Business Review baru-baru ini, ketua pengarang Adi Ignatius menyelam ke dalam arkib dan menemui, antara lain, artikel dari 1956 bertajuk “Isteri Berjaya Eksekutif Berjaya”.

“Adalah menjadi tugas isteri untuk bekerjasama dalam mencapai matlamat yang ditetapkan oleh suaminya,” kata artikel itu. “Ini bermakna menerima – atau mungkin menggalakkan – perjalanan perniagaan, masa yang lama di pejabat, dan pergerakan rumah tangga yang ditentukan oleh kerjaya perniagaannya.”

Ia menjadi lebih teruk. Suami, sekeping menyambung, “boleh bertemu dengan seseorang yang lebih mematuhi piawaian sosial baharu yang diperolehnya semasa bergerak secara sosial ke atas; dia boleh membuang isterinya sama ada dengan mengambil isteri baru atau dengan menumpukan seluruh perhatiannya pada perniagaannya.” Yuk.

Kebangkitan pasangan dwi-kerjaya telah mengubah politik perkahwinan sejak 1950-an tetapi beberapa ketegangan kekal. Sebuah buku yang diterbitkan baru-baru ini mengisytiharkan: “Keputusan kerjaya yang paling penting yang akan anda buat ialah tentang siapa yang akan dikahwini dan jenis hubungan yang akan anda miliki.”

Perkataan itu muncul dalam “Wang dan Cinta: Peta Jalan Pintar untuk Keputusan Terbesar Kehidupan”, ditulis oleh Myra Strober, profesor emerita di Universiti Stanford, dan Abby Davisson, bekas eksekutif di peruncit Gap, dan kini seorang perunding.

Buku ini mengambil kedua-duanya/dan bukannya satu sama ada/atau pendekatan kepada isu-isu sekitar kehidupan profesional dan domestik. Penulis menolak tanggapan tiruan tentang “keseimbangan”. Sebaliknya terdapat pertukaran yang perlu, keras kepala tetapi manusia. “Jika anda mahukan kehidupan yang bukan hanya dua individu yang mengejar aspirasi kerjaya secara berasingan, maka ia memerlukan banyak rundingan dan banyak perbincangan, dan kompromi,” jelas Davisson ketika saya bertemu dengan pengarang di London.

Strober mengetuai kursus yang dipanggil “kerja dan keluarga” di sekolah perniagaan siswazah (SGSB) Stanford selama beberapa dekad sehingga bersara pada tahun 2018. Dia merupakan salah seorang ahli fakulti wanita pertama di sana pada pelantikannya pada awal 1970-an.

“Sekiranya saya telah mencadangkan kursus saya di sekolah perniagaan akan dipanggil ‘wang dan cinta’ dan bukannya ‘kerja dan keluarga’, saya akan mendapat beberapa penolakan,” katanya kepada saya. Tetapi bukankah ini di California pada hari-hari selepas “musim panas cinta”? “Sekolah perniagaan juga tidak membeli itu!” dia mencatat.

Mungkin tidak dapat tidak, dalam buku yang ditulis oleh seorang profesor dan siswazah sekolah perniagaan, terdapat senarai semak atau rangka kerja untuk membantu pembaca membuat keputusan hidup yang lebih baik. Ini adalah lima C: untuk menjelaskan perkara yang penting; untuk berkomunikasi secara berkesan dengan rakan kongsi (atau bakal rakan kongsi); untuk mempertimbangkan pelbagai pilihan, mengelakkan keputusan mentah sama ada/atau; untuk mendaftar masuk dengan lembaga rakan dan keluarga; dan untuk meneroka kemungkinan akibat jangka pendek dan jangka panjang daripada sebarang keputusan besar.

Tindakan akan dikira sebanyak proses pemikiran yang mendahuluinya.

Davisson berkata: “Model mental yang kita miliki, terutamanya daripada ibu bapa kita, adalah sangat berkuasa.” Jika anda tidak melihat rupa perkongsian yang sama rata di rumah anda, tambahnya, mungkin sukar untuk membayangkannya.

“Saya mempunyai dua anak lelaki,” katanya, “dan mereka melihat suami saya sebagai ketua chef. Mereka fikir ia lucu apabila saya memasak. . . Mereka akan mempunyai model kita berkongsi beban kerja ini. Semua tanggungjawab rumah bukan terletak pada seorang.”

Surat berita Working It

Daftar ke surat berita Working It untuk semua yang anda perlukan untuk maju di tempat kerja, dalam peti masuk anda setiap hari Rabu

Semasa pandemik Covid, pekerja, ibu bapa dan penjaga telah menggabungkan peranan mereka semasa mereka bekerja dari rumah dan cuba mengekalkan kehidupan keluarga. Bagi sesetengah yang telah menjadi peluang untuk berkongsi beban kerja domestik secara lebih sama, bagi yang lain ia telah menjadikan keseimbangan kerja/hidup mitos lebih sukar dicapai.

Penulis mengatakan lebih banyak lagi diperlukan. “Kami perlu melabur dalam penjagaan kanak-kanak yang cemerlang,” kata Strober. “Ini adalah sesuatu yang perlu difikirkan oleh pemimpin perniagaan.” Davisson menambah: “Kami melihat kadar kelahiran menurun, orang ramai tidak mahu membiayai kos, dan kemudian kami tertanya-tanya mengapa orang ramai tidak mempunyai lebih banyak anak.”

Walaupun kursus Strober sangat dihargai oleh pelajar – dengan lelaki, secara kebetulan, merangkumi 40 peratus peserta – SGSB memilih untuk tidak meneruskannya selepas bersara.

Itu berisiko sekolah perniagaan kembali kepada tumpuan yang terlalu sempit pada wang dan cara membuatnya — tanpa memikirkan faktor manusia.

Strober terlalu biasa dengan perpecahan itu. Dia memetik dua buku ahli falsafah abad ke-18 Adam Smith: Kekayaan Negara, yang meliputi pasaran bebas dan cara kerja ekonomi; dan Teori Sentimen Moral, yang memberi tumpuan kepada kesepaduan dan perhubungan sosial.

“Kebanyakan orang hanya tahu tentang Kekayaan Negara,” kata Strober. “Sayang sekali dia mengasingkan kedua-dua buku itu. Sekiranya dia mencampurkan perbincangan tentang kekayaan dengan perbincangan tentang altruisme, kita mungkin tidak akan berpisah dengan mereka.”

Kami memerlukan wang dan cinta. “Mempunyai wang tidak berbaloi melainkan anda juga mempunyai cinta,” kata Davisson. Dan nasihat terakhir Strober? “Caranya ialah mencari seseorang untuk menjadi pasangan hidup anda yang mempunyai falsafah yang sama seperti anda.”

result+sgp

hasil pengeluaran sdy

keluaran togeĺ sdy hari ini 2023

keluaran hk pools

totobet singapura hari ini