site

Risiko kerja rumah menghalang ekonomi London, laporan mendapati

Peralihan kepada kerja hibrid sejak pandemik Covid-19 berisiko menjejaskan kedudukan London sebagai kumpulan kreativiti dan produktiviti ekonomi, sebuah badan pemikir dasar bandar terkemuka telah memberi amaran.

Dengan kehadiran pejabat di ibu negara pada kira-kira 60 peratus daripada tahap pra-pandemi, Pusat Bandar berkata ia menjangkakan kesan kepada ekonomi daripada pengurangan interaksi di tempat kerja. Beberapa kajian akademik telah menunjukkan interaksi sedemikian membawa kepada peningkatan output.

“Penggubal dasar harus berhati-hati bahawa kita tidak secara pasif membiarkan kecemasan kesihatan awam bertukar menjadi kesan negatif jangka panjang terhadap ekonomi,” kata Andrew Carter, ketua eksekutif Center for Cities, yang pada hari Rabu mengeluarkan laporan mengenai kesan kerja rumah.

Data yang dikumpul dari London Underground di daerah pejabat menunjukkan bilangan pekerja pejabat yang pulang telah meningkat sejak November 2022. Tahap penumpang yang keluar dari stesen sejak itu mencapai kira-kira 70 peratus daripada norma pra-pandemi.

Secara purata, pekerja pejabat di pusat London datang bekerja 2.3 hari seminggu, atau kira-kira 60 peratus daripada tahap pra-pandemi, menurut laporan itu. Corak kerja yang paling biasa ialah dua hari seminggu.

Memetik beberapa kajian dengan hasil yang bercanggah, laporan itu berkata adalah tidak jelas apakah kesan pengurangan penyertaan pejabat terhadap produktiviti dalam jangka panjang.

Walau bagaimanapun, ia merujuk kesusasteraan akademik sepanjang satu abad yang menunjukkan faedah ekonomi daripada kerjasama bersemuka, yang dikenali sebagai kesan “aglomerasi”. Ini “akan mencadangkan bahawa akan terdapat kesan produktiviti jangka panjang” daripada aktiviti pejabat yang berkurangan.

“Risiko besar di sini ialah kerja hibrid menyaksikan kemerosotan selanjutnya dalam pertumbuhan produktiviti berikutan prestasi buruk sepanjang dekad setengah tahun sebelumnya, pada masa ekonomi London perlu bergerak ke arah yang bertentangan,” ia menambah.

Laporan itu mengenal pasti ketidakpadanan antara pandangan pekerja dan bos mengenai berapa banyak masa di rumah yang diingini, memetik ulasan terbaru tentang keperluan kehadiran oleh eksekutif kanan syarikat termasuk IBM, JPMorgan dan BlackRock.

Tinjauan ke atas 27 negara oleh Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan, sebuah badan pemikir AS, mendapati bahawa majikan mahukan purata 0.7 hari kerja rumah seminggu tetapi pekerja lebih suka lebih daripada 1.7 hari.

Tetapi di sebalik perbezaan jangkaan ini, data daripada laman web pengambilan Indeed menunjukkan syarikat terus mengiklankan peningkatan bilangan jawatan kerja hibrid. Itu kerana keinginan majikan untuk menarik dan mengekalkan kakitangan dalam pasaran buruh UK yang ketat, katanya.

Laporan Pusat Bandar Raya memberi amaran bahawa kehadiran pejabat mungkin memasuki lingkaran menurun jika syarikat melepaskan pajakan pejabat ke atas bangunan yang lebih besar dan jualan tiket yang jatuh kemudian membawa kepada pengurangan dalam perkhidmatan pengangkutan.

Laporan itu berkata kerajaan harus menyokong pihak berkuasa datuk bandar London untuk mengekalkan kekerapan Tube dan bas, walaupun kewangan terjejas akibat wabak itu. Ia mencadangkan inovasi seperti membatalkan tambang waktu puncak pada hari Jumaat untuk menggalakkan pekerja melakukan perjalanan.

Ia juga memberi amaran terhadap pejabat yang digunakan semula untuk kegunaan kediaman, yang boleh menyebabkan pengurangan kekal dalam ruang kerja yang tersedia. Ini akan “mengehadkan keupayaan ekonomi pusat London untuk berkembang pada masa depan”, katanya.

pengeluaŕan hk

angka pengeluaran sidney

sydney totobet

indo togel hk

totobet sg