site

RIP pertengahan minggu pukul golf | Masa kewangan

Craig Coben ialah bekas ketua pasaran modal ekuiti global di Bank of America dan kini pengarah urusan di Seda Experts, firma saksi pakar yang mengkhusus dalam perkhidmatan kewangan.

Minggu lepas JPMorgan menjadi syarikat terbaru yang memberitahu pekerja mereka perlu hadir di pejabat. Bagaimanapun, memo itu menarik perhatian ramai kerana ia seolah-olah ditujukan terutamanya kepada pengarah urusan.

Seperti yang ditulis oleh MainFT:

JPMorgan Chase meminta pengarah urusannya berada di pejabat lima hari seminggu dan memberi amaran kepada pekerja lain supaya tidak mencapai “jangkaan kehadiran di pejabat” mereka.

. . . “Pemimpin kami memainkan peranan penting dalam memperkukuh budaya kami dan menjalankan perniagaan kami,” jawatankuasa operasi JPMorgan menulis dalam memo dalaman kepada kakitangan pada hari Rabu, salinannya dilihat oleh Financial Times.

“Mereka perlu kelihatan di atas lantai, mereka mesti bertemu dengan pelanggan, mereka perlu mengajar dan menasihati, dan mereka harus sentiasa boleh diakses untuk maklum balas segera dan mesyuarat dadakan.”

Seperti mesej korporat lain, memo itu mengatakan bahawa kehadiran pejabat mempercepatkan membuat keputusan, menggalakkan kreativiti dan kerjasama serta memupuk pembelajaran. Yada yada.

Tetapi bacaan memo yang lebih dekat mencadangkan penjelasan lain: beberapa pekerja telah ponteng kerja. Atau seperti yang dinyatakan dalam memo itu, “sebilangan pekerja yang tidak memenuhi jangkaan kehadiran di pejabat mereka, dan itu mesti berubah”. Jika tidak, “tindakan pembetulan” akan menyusul.

Dan kini terdapat bukti (anekdot) bahawa WFH sememangnya telah menjadi pintu masuk kepada masa yang baik untuk beberapa MD.

Bulan lalu penyelidik di Universiti Stanford dan firma analisis data INRIX menerbitkan satu kajian yang mendokumentasikan ledakan luar biasa dalam bermain golf pertengahan minggu di AS. Menggunakan telefon mudah alih tanpa nama dan data GPS, penulis membuat kesimpulan:

1) Bekerja dari Rumah (WFH) telah menjana ledakan besar dalam sukan golf

2) Pemain golf bermain lebih banyak golf pada hari bekerja, contohnya 143% lebih pada hari Rabu pada 2022 berbanding 2019

3) Pemain golf bermain lebih banyak pada tengah hari, contohnya 278% lebih pada hari Rabu 4 petang pada 2022 berbanding 2019

Sekarang sudah tentu korelasi tidak selalu membayangkan sebab, tetapi . . . Marilah. Permainan golf hujung minggu sebahagian besarnya tidak berubah pada hari ini berbanding 2019 menunjukkan bahawa bukan golf tiba-tiba menjadi lebih popular, sebaliknya pekerja pejabat melarikan diri ke pautan sepanjang minggu:

Menyokong data mereka adalah beberapa anekdata yang lebih menyedihkan, termasuk ulasan ini daripada eksekutif teknologi berasaskan Palo Alto:

Saya rasa rakan sekerja saya mengambil panggilan zumnya dari padang golf. Dia dalam keadaan bisu dan video dimatikan, tetapi sekali ketika dia bercakap saya mendengar seseorang bercakap tentang fairway dan pukulan.

Penulis membuat spekulasi bahawa perkembangan ini mungkin baik untuk produktiviti. Mungkin ia, mungkin tidak. Mungkin hanya bergantung. Walau apa pun, kajian itu tidak mempunyai bukti sokongan.

Skiving senior berlaku dalam mana-mana organisasi, dan ia sangat menghakis dalam firma perkhidmatan profesional seperti bank, firma guaman dan perunding. Kebanyakan bank pelaburan menjejaki waktu kerja pekerja muda, dan kebanyakan penganalisis serta syarikat bersekutu — terutamanya dalam perniagaan penasihat seperti M&A — akan bekerja dengan sangat lama sekarang. Perniagaan adalah perlahan, jadi adalah penting untuk menutup apa sahaja tawaran yang anda boleh.

Kontrak sosial yang tersirat dalam bank pelaburan adalah bahawa junior akan bekerja keras tetapi mengharapkan warga emas yang berhadapan dengan pelanggan untuk bergegas sama sukar untuk memenangi perniagaan (istilah industri ialah “asal”).

Mungkin itulah yang mereka lakukan dari pautan. Dan jurubank yang lebih muda tahu bahawa pemimpin kanan mempunyai gaya hidup yang lebih baik dan fleksibel. Tetapi tiada siapa yang mahu menafikan seorang pengarah urusan yang telah menekan butang autopilot. Jika jurubank kanan memilih WFB (“kerja dari pantai”), reaksi jurubank junior akan menjadi “WTF” (yang boleh bermaksud “Rabu, Khamis, Jumaat” tetapi bukan di sini).

Kepentingan persefahaman bersama ini menyumbang kepada ancaman “tindakan pembetulan”. Pengarah urusan perlu mempertahankan tawaran mereka.

Pada tahun 1974 penyanyi rock prog Kanada Terry Jacks mengeluarkan lagu hit “Seasons in the Sun” di mana dia menyanyi:

Kami mempunyai kegembiraan, kami berseronok, kami mempunyai musim di bawah sinar matahari

Tetapi bukit-bukit yang kami panjat hanyalah musim-musim sahaja

Musim panas semakin hampir, tetapi bagi kebanyakan pegawai bank kanan, musim-musim di bawah sinar matahari kelihatan seperti akan berakhir.

reaul sgp

pengeluaran pengeluaran sidney

togel sd

data pengeluaran hk hari ini

totobet hk