site

Potret taman: Taman menegak Zürich, MFO-Park

Artikel ini adalah sebahagian daripada a panduan ke Zürich daripada FT Globetrotter

Ia adalah pagi yang cerah dan cerah di Zürich dan saya bertemu kenalan untuk bekerja. Tiba dari kesuraman lewat musim sejuk di London, saya keliru dengan cahaya yang sangat nyata.

Hubungan saya, seorang ekspatriat dan rakan Brit, mencadangkan saya menyesuaikan diri dengan lawatan ke “taman menegak yang dibuat oleh arkitek dari tulang kilang kejuruteraan lama”. Dia memberitahu saya bagaimana dia terjumpa sekali, dan ia menarik perhatiannya sebagai mikrokosmos pendekatan progresif Switzerland terhadap penjanaan semula bandar. Kita boleh melihat ke atas bumbung — salah satu cara terbaik untuk mengorientasikan diri sebagai pendatang baharu di mana-mana bandar — jika kita mendaki tangga berongga yang tinggi di taman itu.

MFO-Park terletak di kawasan perniagaan-y, pinggir utara Oerlikon. Kami menemuinya di James-Joyce-Strasse selepas mencari beberapa siri plaza yang sunyi. Jalan itu dinamakan sempena salah seorang pendatang kegemaran Zürich: Joyce menghabiskan perang dunia pertama dalam buangan di bandar, menulis banyak Ulysseskarya agungnya pada tahun 1922, di sini, dan meninggal dunia di Zürich pada tahun 1941 (walaupun tidak di bahagian bandar ini).

Pada pandangan pertama, taman ini kelihatan lebih seperti tapak bangunan yang diabaikan daripada kemudahan awam: sejenis atrium terbuka sebesar blok keseluruhan, dengan dinding dan bumbung berkembar dibina dalam bentuk grid terbuka, jalinan keluli seperti perancah mentah.

Cara untuk membesar: lebih daripada 100 spesies tumbuhan memanjat dan mengelilingi kekisi setinggi 17m tapak © Franz Grünewald

Jaring itu diikat dengan tumbuhan bertali – hari ini, kebanyakannya terdedah, dahan menjalar yang kelihatan seperti maut – dilipat dan dilatih untuk memanjat dinding struktur. Tetapi ia adalah Februari. Pada pemeriksaan lebih dekat mereka ternyata tidak mati sama sekali, tetapi disembur dengan hijau hampir bercahaya tunas awal.

Saya pening dengan skala dan geometri (strukturnya setinggi 17 meter, lebar 35 meter dan panjang 100 meter) dan kekisi bayang-bayang yang berubah-ubah membentuk rangka kelulinya di atas tanah.

“Sebagai arkitek, kami jarang dapat membina taman,” kata Oliver S Gilbert dari Burckhardt + Partner, yang bersama arkitek landskap Raderschallpartner menyusun dan mengetuai projek MFO-Park sebagai struktur “hidup”. Saya menelefon Gilbert apabila saya pulang ke rumah di London untuk mengetahui lebih lanjut. “Kebanyakannya, bangunan adalah barang siap. Tetapi yang ini, selama bertahun-tahun ia hanya tumbuh dan berkembang, “katanya.

  Melihat dalam grid persegi kekisi logam pada salah satu aras atasnya, dengan tumbuh-tumbuhan tumbuh di sekeliling setiap sisinya

Pada musim panas kekisi logam disembunyikan oleh kehijauan © Franz Grünewald

Grid keluli ‘bumbung’ struktur © Franz Grünewald

Deindustrialisasi akhir abad ke-20 memberi Gilbert, yang ketika itu berusia 20-an dan baru layak, peluang itu. Dia dan pasukannya mula bekerja pada tahun 1998, apabila pentadbiran Zürich mengadakan pertandingan perancangan untuk membaik pulih industri Oerlikon dan menjadikan bekas kilang dan bengkel di kawasan itu sebagai perniagaan baharu dan daerah kediaman.

Penumpang dan penduduk tempatan memerlukan ruang awam yang dinamik dan merangsang untuk kesihatan, rehat dan riadah. Oleh itu, sebahagian daripada bekas tapak Maschinenfabrik Oerlikon (Kilang Mesin Oerlikon), yang pada abad ke-19 dan ke-20 membina lokomotif elektrik, adalah antara lima taman “ruang bebas” yang ditetapkan untuk digunakan oleh mereka yang tinggal dan bekerja di daerah baharu itu.

Apa yang Gilbert dan pasukannya bayangkan ialah “‘rumah taman’ – taman di atas tanah, dengan aras yang berbeza seperti rumah,” katanya. “Kami mahu mengingati dan menghormati saiz [the site] apabila ia memegang enjin dan bot. Walaupun orang muda yang menggunakannya hari ini tidak ingat masa itu, kami telah menggunakan bahasa industrinya untuk taman mereka.”

Struktur hidup telah dicipta di tapak kilang lama pada permulaan abad ke-21 © Franz Grünewald

Pada satu masa, lama sebelum ia dibuka pada tahun 2002, seluruh tapak itu dipenuhi dengan serpihan pembinaan, pasir dan abu. Gilbert masih ingat proses panjang untuk menyahcemar tanah yang tercemar berat sebelum kerja boleh dimulakan.

Lebih daripada 20 tahun kemudian, pada hari musim panas, dinding keluli lenyap di belakang wisteria, clematis dan mawar (terdapat kira-kira 100 spesies tumbuhan semuanya). Kesannya, kata Gilbert, bertujuan sebagai tempat berteduh dan teduh, penyaringan keluar bandar dengan aroma sekejap dan permainan bayang-bayang dan cahaya yang berubah-ubah.

“Jika ia berada di tengah bandar, taman ini akan digunakan secara berlebihan,” katanya. “Di Oerlikon, anda masih boleh mencari minit yang tenang. Ia masih seperti yang kami harapkan.”

Pemandangan dari bumbung MFO-Park © Franz Grünewald

Mungkin hadiah terbesar MFO-Park kepada pekerja pejabat Zürich ialah kekurangan tujuan preskriptif. Itu disengajakan. Ia, kata arkitek, “terbuka untuk sebarang kegunaan”.

Pada musim panas, paras tanah bermunculan, yang mengandungi kurang daripada kekacauan biasa seperti bangku dan meja, cukup luas untuk sukan dan permainan. Tayangan pawagam terbuka sekali-sekala, teater, konsert dan juga rancangan pelbagai dipentaskan, yang menurut arkitek mengingatkan teater taman Zürich pada era Baroque. Aras atas taman ini berfungsi dengan cara yang sama seperti kotak peribadi di opera, menawarkan pemandangan tinggi prestasi di bawah.

Sepanjang tahun, ia mesti sesuai untuk melahu selama sejam (mungkin dengan buku yang memerlukan tumpuan yang tenang dan tidak terganggu, seperti Ulysses).

Tapak ini popular dengan penduduk tempatan yang mencari pit-stop yang aman © Franz Grünewald

Tingkat atas MFO-Park adalah tempat yang sesuai untuk tayangan pawagam sekali-sekala, drama dan konsert yang diadakan di aras bawah © Franz Grünewald

Pada hari lawatan saya, bangku, tangga dan kolam hiasan di aras tanah MFO-Park lengang, walaupun itu tidak mencerminkan popularitinya: jam 11 pagi pada hari bekerja dan 2C.

Semasa kenalan saya dan saya bergegas menaiki tangga — mengigau kerana hanya disokong oleh jaringan terbuka 10 meter di atas tanah — kami dapati sekumpulan kecil remaja sedang berjalan-jalan di salah satu geladak matahari. Mereka tiba-tiba terdiam, merenung kami dari bawah tudung dan topi berbandul, celoteh mereka yang mati meninggalkan keriting nafas berais di udara. Hari ini, masa lalu perindustrian bandar ini telah dituntut oleh belia Zürich. laman web; Arah

Beritahu kami tentang ruang hijau kegemaran anda di Zürich dalam ulasan di bawah. Dan ikuti FT Globetrotter di Instagram di @FTGlobetrotter

Bandar dengan FT

FT Globetrotter, panduan orang dalam kami ke beberapa bandar terbesar di dunia, menawarkan nasihat pakar tentang makan dan minum, senaman, seni dan budaya — dan banyak lagi

Cari kami di Zürich, Melbourne, Hong Kong, Tokyo, New York, London, Paris, Rom, Frankfurt, Singapura, Miami, Toronto, Madrid dan Copenhagen

resulk sgp

pengeluaran pengeluaran sidney

sydney hari ini

pengeluaran hk hari ini 2020

pengeluaran sgp hari ini