site

Perundangan UK yang lebih ketat mengenai gangguan seksual di tempat kerja ditetapkan untuk ditangguhkan

Undang-undang yang telah lama ditunggu-tunggu untuk memperkukuh undang-undang mengenai gangguan seksual di tempat kerja nampaknya akan ditangguhkan selepas beberapa pindaan daripada rakan-rakan Tory yang telah menyekat kemajuannya melalui parlimen UK.

Rang undang-undang ahli persendirian yang disokong kerajaan direka untuk memastikan syarikat mengambil “semua langkah yang munasabah” untuk mencegah gangguan seksual di tempat kerja secara proaktif, bukan sahaja oleh rakan sekerja tetapi juga oleh pelanggan atau pelanggan.

Lebih daripada 40 pindaan telah ditambah oleh rakan sebaya Tory dalam beberapa hari kebelakangan ini, yang akan melemahkan atau mencairkan kewajipan utama rang undang-undang yang berkaitan, contohnya dengan mengecualikan tuntutan “menyusahkan, remeh atau berniat jahat”. Sebenarnya, ini akan “memadamkan rang undang-undang” memandangkan betapa sedikit masa parlimen diperuntukkan kepada rang undang-undang ahli persendirian.

Kumpulan amal dan kesatuan sekerja telah menggesa menteri untuk mengutamakan perundangan di tengah-tengah skandal besar di organisasi perniagaan CBI, yang menghadapi krisis eksistensi berhubung gangguan dan dakwaan rogol.

Jemima Olchawski, ketua eksekutif Fawcett Society, sebuah badan amal hak wanita UK, menuduh rakan sebaya Tory berusaha untuk “merobohkan” rang undang-undang itu.

“Semuanya baik kerajaan mengatakan mereka tidak akan terlibat dengan CBI semasa ini sedang berlaku, apa yang kita patut lihat ialah komitmen serius terhadap gangguan seksual tidak berlaku, tidak marah apabila ia berlaku,” kata Olchawski dari Fawcett Masyarakat.

“Mereka sepatutnya serius menyokong satu-satunya perubahan perundangan yang serius yang kami lihat di Britain untuk keluar daripada pergerakan #MeToo.”

Paul Nowak, setiausaha agung Kongres Kesatuan Sekerja, berkata ia “sangat memalukan” jika kerajaan membenarkan rang undang-undang itu jatuh di tepi jalan. Beliau menambah bahawa menteri-menteri seolah-olah “mundur” di bawah tekanan daripada backbenchers.

Kerajaan pertama kali menjalankan perundingan mengenai gangguan seksual di tempat kerja hampir empat tahun lalu. Sebanyak satu daripada lima orang dewasa di Britain pernah mengalami beberapa bentuk gangguan seksual di tempat kerja menurut satu tinjauan Opinium.

Pada masa ini, majikan berpotensi bertanggungjawab atas insiden gangguan seksual melainkan mereka telah mengambil “semua langkah yang munasabah” untuk menghalangnya.

Dalam respons yang diterbitkan pada Julai 2021, menteri berkata mereka akan mengenakan kewajipan proaktif baharu kepada majikan untuk mengambil “semua langkah yang munasabah” untuk mencegah gangguan seksual di tempat kerja terlebih dahulu.

Perubahan lain ialah majikan bukan sahaja bertanggungjawab untuk mencegah gangguan daripada rakan sekerja lain, tetapi juga daripada pelanggan dan pelanggan.

Menteri-menteri pada asalnya merancang untuk memasukkan dasar itu dalam “rang undang-undang pekerjaan” yang lebih luas tetapi itu telah digugurkan sejak setahun lalu.

Sebaliknya, mereka telah memberikan sokongan mereka kepada “rang undang-undang ahli persendirian” merentas parti yang diketuai oleh Ahli Parlimen Liberal Demokrat Wera Hobhouse yang dipanggil “Rang Undang-undang Perlindungan Pekerja (Pindaan Akta Kesaksamaan 2010)”.

Tetapi undang-undang itu diasaskan di parlimen selepas penambahan lewat minggu lalu bagi pindaan Tory, yang boleh menyaksikan rang undang-undang itu kini “layu pada pokok anggur”, menurut Hobhouse.

Secara teori, pindaan itu bermakna rang undang-undang itu perlu “ping pong” antara Dewan Rakyat dan Pertuanan sehingga kedua-dua dewan bersetuju. Tetapi dalam amalan jika rang undang-undang ahli persendirian dihantar kembali ke Commons – dan tidak mempunyai masa yang diperuntukkan – ia akan duduk tidak selesai sehingga akhir sesi di mana ia jatuh.

Seorang pembantu kerajaan mengakui jadual waktu akan menyukarkan untuk meneruskan rang undang-undang: “Program ini agak ketat sekarang . . . ia berada di tempat yang sangat sempit.”

Seorang rakan Tory di sebalik beberapa pindaan berkata mereka “prihatin dengan implikasi rang undang-undang untuk kebebasan bersuara” dan mahukan lebih masa untuk membahaskan undang-undang.

Hobhouse berkata perdana menteri Rishi Sunak telah berjanji untuk menyokong rang undang-undang itu. “Jika kerajaan serius untuk menghentikan gangguan seksual di tempat kerja mereka mempunyai dua pilihan, sama ada memberi tekanan kepada pemberontak di Lords untuk menarik balik pindaan itu. . . atau ambil sebagai rang undang-undang kerajaan.”

singapura result

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

totobet data sidney

togel hari ini hongkong yang keluar 2021

sg totobet