site

Persaingan hak pekerja yang hebat menghalang kami

Adakah tidak ada masalah, hari ini, yang tidak boleh diselesaikan oleh kerajaan? Apabila seruan meningkat “Mengapa seseorang tidak melakukan sesuatu mengenainya?”, bahawa seseorang hampir selalu menjadi kerajaan.

Rancangan Buruh untuk memberi kakitangan “hak untuk memutuskan sambungan”, untuk menghentikan bos menghubungi mereka di luar waktu, terasa seperti klasik dalam genre ini. Burnout adalah nyata. Tetapi satu sebab kehidupan rumah dan tempat kerja menjadi sangat kabur ialah ramai di antara kita telah memilih untuk bekerja dari rumah. Saya tidak pasti bagaimana ahli politik yang sama yang menyokong “kerja fleksibel” pada masa yang sama boleh meneka hari bekerja kita. Jika saya mengambil anak saya dari sekolah pada sebelah petang, kemudian kembali ke meja saya pada waktu petang, adakah saya tidak boleh menghantar sebarang e-mel? Bagaimana jika saya menghubungi rakan sekerja di zon waktu lain atau bekerja pada perjanjian korporat?

Mempunyai beberapa jenis kebenaran rasmi untuk mematikan terasa menarik. Menatal melalui e-mel sebelum tidur boleh meningkatkan tekanan darah. Saya baru-baru ini mula menggunakan fungsi “jadual hantar”, supaya e-mel yang saya tulis larut malam tidak sampai sehingga jam 9 pagi keesokan harinya. Dan saya perhatikan ramai orang kini mempunyai pengaki e-mel yang memberi jaminan kepada saya mesej mereka tidak mendesak.

Tetapi ini adalah bukti bahawa organisasi sudah menyesuaikan diri. Banyak yang telah dibuat mengenai fakta bahawa Perancis dan Sepanyol telah memperkenalkan hak untuk memutuskan sambungan. Tetapi Perancis sudah mempunyai 35 jam seminggu bekerja – satu dasar yang perlu melahirkan pengecualian untuk menampung dunia sebenar. Satu peraturan praktikal untuk penggubalan dasar mungkin: jangan luluskan undang-undang yang akan dilanggar, oleh kakitangan dan bos, kerana mereka fikir ia mengarut.

Sementara itu di Sepanyol tahun lepas, pejabat PwC, KPMG, EY dan Deloitte menerima lawatan mengejut daripada pemeriksa kerajaan untuk memeriksa sama ada kakitangan telah melakukan kerja lebih masa tanpa pengiktirafan. Sekiranya ini adalah gudang Amazon, mendorong pekerja yang letih untuk pergi ke rak susun, ini mungkin masuk akal. Tetapi dalam firma perakaunan besar, pekerjaan dipertikaikan oleh beribu-ribu pemohon, yang kebanyakannya sedar sepenuhnya bahawa pertukaran adalah gaji tinggi untuk masa yang lama. Pasaran buruh yang ketat telah memberi kuasa kepada kakitangan: mereka boleh meletakkan jawatan.

Jika anda bekerja semasa pembayaran, atau di pusat panggilan, masalah terbesar anda bukanlah bos yang menghantar WhatsApp kepada anda pada hari cuti anda. Ini adalah inflasi, ketidakamanan dan ancaman automasi. Dalam kertas dasar New Deal for Working People, Buruh berjanji, jika ia memenangi pilihan raya, untuk mengukuhkan hak pekerja dengan mengharamkan kontrak sifar jam, menaikkan gaji minimum dan menjadikan pekerja layak menerima gaji sakit dan cuti ibu bapa dari hari pertama. Semua perubahan ini akan menjadikan kehidupan pekerja ekonomi gig kurang genting. Walau bagaimanapun, ia juga termasuk pelbagai cadangan lain: cuti bersalin dan paterniti lanjutan, hak untuk cuti kehilangan nyawa, perundingan kolektif yang lebih kukuh dan memberi semua pekerja hak untuk bekerja secara fleksibel dari hari pertama, “setakat yang munasabah”.

Dokumen itu berpendapat bahawa kerja yang adil dan selamat meningkatkan produktiviti, kerana kakitangan lebih gembira. Ada meritnya. Tetapi terlalu banyak peraturan baharu akan memacu industri perundangan dan pematuhan yang sedang berkembang. Apabila ahli politik bercakap tentang “pertumbuhan”, saya tidak fikir itu jenis yang mereka maksudkan.

Konservatif mempunyai bentuk di sini juga. Mereka memperkenalkan pelaporan jurang gaji jantina, sehingga 12 minggu cuti bergaji untuk ibu bapa yang bayi mereka memerlukan penjagaan neonatal, dan “hak untuk meminta” bekerja fleksibel dari hari pertama, dan bukannya 26 minggu bekerja. Perubahan mereka kepada peraturan IR35, yang mewajibkan majikan menentukan status cukai pekerja bebas, menyebabkan syarikat terpaksa mendapatkan nasihat undang-undang yang mahal dan memaksa banyak kontraktor membayar cukai sebagai pekerja tanpa menerima sebarang hak sebagai balasan. Sementara itu rang undang-undang cuti penjaga, yang diperkenalkan oleh Liberal Demokrat tetapi disokong oleh semua parti utama, akan memberi lebih daripada 2 juta orang hak berkanun untuk mengambil lima hari cuti tanpa gaji setahun.

Siapa yang tidak bersetuju untuk membantu seseorang yang bayi barunya memerlukan penjagaan pakar, atau sedang menyulap bekerja dengan menjaga saudara yang lebih tua? Secara individu, perubahan ini kedengaran tidak boleh ditolak. Diambil bersama, mereka menambah. Penggubal dasar mendakwa mengambil berat tentang produktiviti tetapi tidak pernah bertanya tentang nisbah pegawai pematuhan, peguam pekerjaan dan pengurus latihan kepada kakitangan yang melakukan pekerjaan “sebenar”.

Beberapa peranan pematuhan, selepas semua, adalah jenis “pekerjaan omong kosong” yang dikenal pasti oleh ahli antropologi David Graeber, yang menunjukkan bahawa kerja sia-sia hampir sama buruknya dengan tiada kerja sama sekali. Syarikat kecil tidak mempunyai kemewahan untuk mengupah pegawai pematuhan. Ia adalah pemilik perniagaan, bekerja sehingga larut malam untuk mengisi semua borang tambahan. Bagaimana ia membantu keseimbangan kerja-kehidupan saya tidak pasti.

Cuti bersalin, cuti bergaji, gaji sakit, undang-undang kesaksamaan: ini adalah perlindungan pekerja yang sukar diperolehi. Tetapi titisan undang-undang pekerjaan baru yang tidak berkesudahan daripada ahli politik yang jarang menjalankan apa-apa isyarat bahawa majikan tidak boleh dipercayai. Akan sentiasa ada yang memotong sudut. Tetapi kebanyakan CEO dan pengurus berusaha keras untuk menavigasi norma pasca pandemik dan bimbang tentang kesihatan mental kakitangan mereka. Mewujudkan hak untuk bekerja dari rumah, seseorang memberitahu saya, akan mengurangkan usaha untuk melayan semua orang secara adil — separuh kakitangannya perlu datang untuk melayani pelanggan. Apabila dunia pekerjaan berada dalam peralihan sedemikian, adalah lebih bijak untuk menyerahkan keputusan sedemikian kepada majikan.

Pada 2018, mahkamah Perancis memerintahkan Rentokil membayar seorang bekas pekerja €60,000 selepas memutuskan syarikat itu telah melanggar haknya untuk memutuskan sambungan. Lelaki itu adalah seorang pengarah yang telah diminta untuk menghidupkan telefonnya sekiranya berlaku kecemasan. Apabila kita terdesak untuk pelaburan masuk, apabila kewangan awam adalah lubang hitam yang ternganga, membantu pekerja untuk mematikan terasa – berani saya katakan – remeh.

camilla.cavendish@ft.com

singapura totobet

keluaran sydney

togel sydnèy hari ini

toto hongkong pengeluaran hari ini

singapura totobet