site

Perang terhadap gaji CEO di UK

Satu sudu untuk bermula: Vodafone dan CK Hutchison hampir bersetuju dengan gabungan £15 bilion perniagaan telekomunikasi UK mereka yang akan mewujudkan pengendali mudah alih terbesar di negara itu, dengan 28 juta pelanggan, tiga orang yang rapat dengan perkara itu berkata.

Selamat datang ke Due Diligence, taklimat anda tentang perjanjian, ekuiti persendirian dan kewangan korporat. Artikel ini ialah versi surat berita di tapak. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar ke peti masuk anda setiap hari Selasa hingga Jumaat. Hubungi kami pada bila-bila masa: Due.Diligence@ft.com

Dalam surat berita hari ini

Gaji eksekutif membahagikan UK

Unileverbos masuk Hein Schumacher bertujuan untuk membawa permulaan yang baru.

Sebaliknya, dia membawa pemberontakan pemegang saham.

Dalam teguran yang jarang berlaku mengenai gaji eksekutif pada hari Rabu, kira-kira 60 peratus pemegang saham dalam syarikat gergasi barangan pengguna yang berprestasi rendah itu menolak rancangan untuk membayar Schumacher gaji pokok sebelum bonus €1.85 juta — atau kira-kira satu perlima lebih tinggi daripada pendahulunya Jaket Alan.

Undi tidak mengikat, yang bermaksud pakej masih boleh diluluskan. Tetapi skala penentangan oleh pihak berkepentingan Unilever masih perlu diberi perhatian.

Undian itu adalah satu daripada hanya 13 penolakan sedemikian pada a FTSE 100 kumpulan sejak 2000 dan mengikuti pemberontakan serupa di kumpulan pendidikan UK Pearson selepas didedahkan ketua eksekutif itu Andy Bird membawa pulang $8.5 juta tahun lepas.

Subjek gaji eksekutif semakin dicaj kerana pendapatan bos di beberapa syarikat terbesar di UK terus meningkat walaupun mengalami krisis kos sara hidup. Angka-angka itu hanya akan meningkat lebih tinggi apabila pengawal selia dan ahli politik berebut untuk menjadikan London destinasi yang lebih menarik untuk bakat dan syarikat.

Seperti yang ditulis oleh Helen Thomas dari Financial Times: “Kota nampaknya tidak dapat dipisahkan antara kebimbangan sosial Eropah dan kelebihan kapitalis AS”.

Bursa Saham London kepala Julia Hoggett berhujah pada hari Rabu bahawa menaikkan gaji adalah perlu untuk mengekalkan bakat dan syarikat di UK.

“Alternatifnya ialah kami terus berdiam diri kerana eksport terbesar kami menjadi kemahiran, bakat, hasil cukai dan syarikat yang menjananya,” katanya.

SoftBankkeputusan untuk menyenaraikan juara domestik lengan di New York bulan lepas amat menyakitkan bagi UK, yang telah menghabiskan masa berbulan-bulan cuba meyakinkan syarikat itu untuk menyenaraikan secara tempatan. Tetapi terdapat orang lain yang telah disenaraikan yang telah mempertimbangkan untuk beralih ke New York, termasuk Shellseperti yang didedahkan oleh FT.

Pengawal selia UK telah mencadangkan perubahan yang paling menyeluruh pada peraturan penyenaraian London sejak 1980-an dalam percubaan drastik untuk berpaut kepada syarikat dan menarik yang baharu. Ini termasuk menghapuskan keperluan untuk perniagaan mempunyai tiga tahun akaun diaudit dan menggabungkan pasaran standard dan premium London ke dalam satu kategori.

Perubahan juga akan menjadi “lebih permisif” pada saham dwi-kelas, yang memberikan pengasas syarikat hak mengundi yang lebih besar ke atas pemegang saham biasa.

Tetapi, seperti yang dinyatakan oleh Lex, perubahan tersebut boleh menghakis perlindungan pelabur tertentu.

Schwartz menghadapi Carlyle dengan telinga terbuka

Bila Bank Lembah Silikon runtuh pada bulan Mac, Harvey Schwartzbekas Goldman Sachs presiden diupah oleh Kumpulan Carlyle untuk memulihkannya kepada kegemilangan dahulu, berpeluang untuk melenturkan pengalaman Wall Streetnya kepada rakan sekerja ekuiti persendiriannya yang baharu.

Pergolakan itu tidak mungkin menjadi krisis, katanya kepada pembuat urus niaga utama Carlyle, kerana hubungan antara firma yang gagal telah diminimumkan selepas kemalangan 2008.

Walaupun pandangannya tentang krisis perbankan jelas, rancangannya untuk memulihkan kumpulan pembelian sejak pemergian mendadak pendahulunya Kewsong Lee tahun lepas kebanyakannya masih tidak jelas, malah kepada orang dalam syarikat.

Harvey Schwartz

Harvey Schwartz ialah bekas presiden Goldman Sachs, di mana dia mendapat reputasi sebagai penyihir korporat © AFP/Getty Images

Sejak tiba pada pertengahan Februari, Schwartz telah mengadakan semakan forensik bagi setiap perniagaan kumpulan yang berpangkalan di New York dan Washington dengan kepimpinan mereka. Walaupun mesyuarat telah berjam-jam dan Schwartz telah tiba dengan soalan terperinci, kesimpulannya tidak diketahui, orang yang mengetahui perkara itu memberitahu Antoine Gara dan William Louch dari DD.

Beliau telah membentangkan dirinya sebagai guru operasi dengan pengetahuan untuk menambah baik struktur Carlyle dan memulihkan firma kepada pertumbuhan selepas tempoh pengumpulan dana yang lemah dan pergolakan kepimpinan. Tetapi dia telah berikrar untuk tidak meneka pelaburan pembuat urus niaga utamanya.

“Mesej beliau adalah ‘tolong saya bantu anda’,” kata seorang yang terlibat dalam mesyuarat itu. Schwartz juga telah berjanji untuk tidak meneka pelaburan.

Beberapa orang dalam berkata frasa “Saya bukan pelabur” telah menjadi pantang biasa. Dia bukan dalam jawatankuasa pelaburan dana pembelian utama Carlyle, kata sumber.

Orang dalam percaya Schwartz sedang mengumpulkan maklumat yang diperlukannya sebelum memulakan penstrukturan semula kumpulan yang ketara.

Ulasan perniagaan “sedang diterima sebagai temu duga untuk kerja anda”, kata seorang yang memberi taklimat mengenai mesyuarat itu.

Dijangka Schwartz akan cuba menyepadukan unit yang telah lama dijalankan seperti wilayah bebas dan mengenal pasti kumpulan kepimpinan teras. Dia juga mesti memutuskan perniagaan mana, daripada kredit kepada pelaburan mampan, boleh dikembangkan dan mana yang harus dibuang.

Pendapatan suku pertama Carlyle yang akan dibayar pada pagi Khamis mungkin akan menunjukkan cabaran yang dihadapi Schwartz dan menawarkan peluang kepadanya untuk membincangkan pemikirannya. Jangkaan adalah bahawa butiran mengenai penstrukturan semula akan datang pada akhir tahun ini.

‘Tiada penyesalan’: Pertaruhan Lottomatica pada pertumbuhan

Apollo membaling dadu pada hari Rabu apabila ia menyenaraikan kumpulan perjudiannya Lottomatica di Milan.

Malangnya bagi firma ekuiti persendirian itu, nasib tidak menyebelahinya.

Saham Lottomatica jatuh pada waktu pagi dan ditutup turun kira-kira 9 peratus pada €8.2 sesaham. Itu berlaku selepas kumpulan itu telah menetapkan harga tawaran awam permulaannya di bahagian bawah julat pada €9 sesaham, untuk menilai syarikat itu pada €2.26bn, jauh di bawah jangkaan awal tahun ini.

Namun, penampilan sulung itu menandakan IPO terbesar Itali dalam tempoh lebih setahun, dan IPO kedua terbesar dalam sektor perjudian, menurut LottomaticaKetua Pegawai Eksekutif William Angelozzi.

“Kami menyenaraikan pada penilaian diskaun, tetapi kami bertaruh pada pertumbuhan jangka panjang,” kata Angelozzi kepada FT. “Kami tidak menyesal.”

Terdapat beberapa penyenaraian baru-baru ini di Eropah dan segelintir syarikat yang telah mengharungi pasaran bergelora untuk IPO tahun ini tidak semestinya memberikan tanda-tanda yang menggalakkan. Lottomatica mungkin bukan orang yang mengubah keadaan.

Namun beberapa syarikat bergerak ke hadapan, termasuk satu lagi di Itali. berpangkalan di Milan Jenama Rekaan telah berkata ia akan meneruskan penyenaraiannya pada harga yang menghargai syarikat itu pada €293jn, jauh di bawah apa yang telah dijangkakan.

Pergerakan kerja

  • kredit Switzerlandbekas ketua bank pelaburan Christian Meissner sedang menyertai Rakan Kongsi BDT & MSDfirma pelaburan dan nasihat yang dikendalikan oleh veteran Goldman Byron Trott dan Gregg Lemkau, sebagai rakan kongsi di London. Meissner membuat rakan kongsi bersama Lemkau di Goldman pada tahun 2002, sebelum bekerja di Lehman Brothers dan Bank of America.

  • Goldman telah menukar ketua perkhidmatan perbankan pelaburannya Kim Posnett untuk mengetuai kumpulan teknologi, media dan telekomunikasi globalnya dan ketua bersama M&A TMT Sam Britton untuk mempengerusikan bersama TMT global, menurut memo yang dilihat oleh DD. rakan kongsi Goldman Asem Khalil akan mengambil alih peranan Posnett.

  • Peguam ekuiti persendirian Samantha McGonigle telah menyertai Paul Hastings sebagai rakan kongsi di London dari Weil, Gotshall & Manges.

Bijak membaca

Wall Street 2.0 Gaji jurubank melonjak di Arab Saudi ia kelihatan mengambil kesempatan daripada kejatuhan gaji di barat. Tetapi pertembungan politik dan budaya menimbulkan cabaran, tulis Bloomberg.

Fail Epstein, bahagian 2 Sekumpulan dokumen yang diperoleh The Wall Street Journal mendedahkan hubungan yang lebih mendalam antara pembiaya yang dihina dan individu daripada bekas presiden Harvard Lawrence Summers kepada pembuat filem Woody Allen.

Ancaman tiga kali ganda Ketiga-tiga kegagalan bank sejak Mac mempunyai satu persamaan: KPMG. Keruntuhan itu telah membawa lebih banyak penelitian terhadap juruaudit Empat Besar dan peranannya dalam sektor perkhidmatan kewangan, lapor FT.

Pengumpulan berita

Saham PacWest menjunam 50% kerana ia meneroka potensi jualan (FT)

Pengerusi Barclays mempertahankan harga saham yang ‘tidak memuaskan’ pada AGM (FT) yang diuji

UK membuka siasatan terhadap bidaan $20 bilion oleh Adobe untuk Figma (FT)

Orcel UniCredit mengetepikan cakap-cakap mengenai perjanjian BPM apabila keuntungan mencecah rekod (FT)

Pfizer akan mula menjual kepentingan dalam pembuat Advil Haleon dalam beberapa bulan, kata CFO (FT)

Keuntungan BNP Paribas meningkat selepas durian runtuh daripada Bank of the West (FT)

Jutawan Spac yang disokong Thiel dikatakan hampir bergabung dengan Hyphen (Bloomberg)

Due Diligence ditulis oleh Arash Massoudi, Ivan Levingston, William Louch dan Robert Smith di London, James Fontanella-Khan, Francesca Friday, Ortenca Aliaj, Sujeet Indap, Eric Platt, Mark Vandevelde dan Antoine Gara di New York, Kaye Wiggins di Hong Kong , George Hammond dan Tabby Kinder di San Francisco, dan Javier Espinoza di Brussels. Sila hantar maklum balas kepada due.diligence@ft.com

Tidak terlindung — Robert Armstrong membedah arah aliran pasaran yang paling penting dan membincangkan cara minda terbaik Wall Street bertindak balas terhadapnya. Daftar di sini

Pendedahan Penuh — Memastikan anda mendapat maklumat terkini dengan berita undang-undang antarabangsa terbesar, daripada mahkamah kepada penguatkuasaan undang-undang dan perniagaan undang-undang. Daftar di sini

datasinga49

togel sidney

pengeluaran sidney

toto bet hk

pengeluaran singapura hari ini