site

Peningkatan diagnosis dewasa kepelbagaian saraf

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Working It kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Rabu

Ia adalah Minggu Penerimaan Autisme Sedunia. Saya harus mengakui bahawa tahun ini adalah kali pertama saya menyedari kewujudannya, tetapi profilnya yang lebih tinggi pada tahun 2023 mencerminkan trend peningkatan kesedaran, penerimaan dan juga sambutan kepelbagaian neuro di tempat kerja dan dalam masyarakat.

Istilah “neurodiverse” itu sendiri agak baru – ia dicipta pada tahun 1998, oleh ahli akademik Australia, Judy Singer, sebagai sebahagian daripada tesis kedoktorannya. Karya asalnya tertumpu pada kumpulan advokasi diri autisme, dan pergerakan yang muncul di kalangan orang dengan keadaan lain yang mencari istilah payung untuk tujuan bersama mereka. Sungguh luar biasa untuk berfikir bahawa baru-baru ini sebagai permulaan abad ke-21, kebanyakan kita tidak akan mempunyai bahasa untuk bercakap tentang rakan sekerja atau ahli keluarga yang berwayar berbeza, atau untuk memikirkan keadaan ini dengan cara yang positif.

Saya mendalami topik ini dengan lebih lanjut semasa menyelidik podcast Working It minggu ini, yang tertumpu pada cara mengurus, atau bekerja dengan, rakan sekerja neurodiverse — dan menavigasi tempat kerja bagi mereka yang neurodiverse itu sendiri. Untuk merakamnya, kami pergi ke Docklands London ke persidangan Neurodiversity in Business.

Isabel Berwick, kiri, dan penerbit Working It Audrey Tinline merakam di lokasi di persidangan Neurodiversity in Business di London

Ini juga sesuatu yang sangat penting kepada saya secara peribadi — suami saya baru-baru ini menerima diagnosis ADHD dewasa. Ia sangat penting dalam memahami masa lalu, serta membolehkan kita berfikir secara berbeza tentang masa depan. Pengalaman kami mencerminkan corak yang lebih luas: peningkatan bilangan diagnosis dewasa tentang kepelbagaian saraf adalah sebahagian daripada apa yang mendorong anjakan masyarakat yang menjadikan keadaan seperti autisme, ADHD, dyspraxia dan disleksia jauh lebih ketara berbanding sebelum ini.

Di bawah, saya berkongsi beberapa petua yang saya pelajari tentang cara memutuskan kitaran tempat kerja menjadi “reaktif” terhadap isu kepelbagaian saraf.

Untuk maklumat lanjut tentang topik ini, saya syorkan anda menyemak semula kisah Emma Jacobs dari awal bulan ini faedah mendedahkan kepelbagaian saraf di tempat kerja.

Cerita teratas dari dunia pekerjaan:

  1. Penggantian itu menyakitkan tetapi ia tidak perlu. Sebagai siri akhir Pewarisan bermula, pengarang dan pakar pengurusan Margaret Heffernan meneroka ketagihan adrenalin, tekanan dan waktu yang panjang yang menyebabkan CEO berada dalam pekerjaan mereka terlalu lama.

  2. Cabaran untuk menyatukan saingan sengit UBS dan Credit Suisse: Wartawan FT masuk ke dalam bank untuk membincangkan ketegangan mengenai budaya korporat ketika UBS mengambil alih pesaingnya yang sedang bergelut.

  3. Kami semua adalah setiausaha sekarang. Pemotongan kos mencetuskan peralihan kepada model “layan diri” di mana pekerja mesti menyusun perkara seperti perjalanan, HR dan perbelanjaan sendiri. Sarah O’Connor dari FT melihat peluang untuk AI membantu.

  4. Amy Hwang bekerja: Kartun masam Amy tentang tempat kerja muncul setiap minggu dalam majalah FT Weekend. Jika anda tidak mengikutinya, mulakan.

  5. Terdapat tergesa-gesa untuk membeli “merch” Credit Suisse. Institusi yang gagal mempunyai daya tarikan khusus untuk pengumpul barangan berjenama. Barangan seperti beg tote Lehman Brothers, topi Bear Stearns dan pemberat kertas Bernard Madoff menarik harga tinggi dalam talian.

Cara menjadi proaktif tentang mewujudkan tempat kerja neuroinklusif

Diagnosis peningkatan keadaan neurodiverse bermakna majikan perlu mewujudkan persekitaran di mana — untuk menggunakan perkataan yang kami dengar di persidangan itu — “orang neurominoriti” boleh berkembang maju.

Nancy Doyle, pengasas Genius Within, sebuah perundingan yang bekerja dengan individu neurodiverse, dengan syarikat dan di dalam sistem penjara UK. Dia sendiri mempunyai kepelbagaian saraf, dan telah membantu menubuhkan pusat penyelidikan pertama di UK yang khusus untuk kepelbagaian saraf di tempat kerja, dengan kerjasama Birkbeck, Universiti London.

Nancy menggariskan peralihan baru-baru ini di tempat kerja dan cara majikan boleh membantu. “Jadi di mana kami berada selama 20 tahun yang lalu adalah tempat yang sangat reaktif ini di mana kami menunggu orang ramai mengangkat tangan dan berkata, ‘Oh, saya sedang bergelut. Boleh saya minta bantuan? Tolong?’ Dan kemudian kami membantu mereka satu orang pada satu masa. Dan ke mana kita pergi adalah lebih strategik dan pemikiran ke hadapan.”

Nancy percaya bahawa perniagaan perlu melihat ke belakang terlebih dahulu. “Apa yang perlu dilakukan oleh perniagaan ialah melihat kembali data HR mereka, melalui pengalaman mereka dan memilih jenis penginapan yang perlu kami buat? Di manakah kita telah membuat pelarasan untuk orang yang telah bekerja? Berapa kerap perkara ini timbul?”

Dan dia mencadangkan bahawa pengurus bermula dengan bercakap dengan kakitangan neurodivergen yang mereka sudah ada, untuk “mengetahui cara menjadikan orientasi anda lebih neuroinklusif, cara mengurus prestasi dengan cara yang lebih konkrit dan boleh dijelaskan. Dan bagaimana untuk melakukan kesejahteraan dalam gaya mesra neurodivergen. Fikirkan tentang persekitaran anda, input deria yang diterima oleh orang ramai. Adakah ia terlalu menggembirakan?”

Laporan terbaru daripada agensi latihan teknologi Sparta Global menyerlahkan faedah yang dibawa oleh kakitangan neurodiverse ke tempat kerja. Ia menemu bual 500 kakitangan di peringkat berbeza merentas perniagaan digital yang dilayaninya, dan mengumpulkan data tentang faedah merekrut dan mengekalkan pasukan neurodiverse merentas fungsi tempat kerja yang berbeza.

Dari segi sejarah, ramai orang – mereka yang tahu bahawa mereka adalah neurodiverse – telah “bertopeng” di tempat kerja dan tidak memberitahu sesiapa. Dalam laporan Sparta, 83 peratus daripada kakitangan neurodiverse yang ditemu bual melaporkan berasa cemas sebelum mendedahkan keadaan mereka di tempat kerja.

Salah satu penemuan positif Sparta yang paling menarik ialah “pasukan neurodiverse menunjukkan tahap kebolehsuaian yang lebih tinggi. Ini kerana mereka memanfaatkan pelbagai perspektif dan pendekatan penyelesaian masalah untuk menangani isu yang kompleks dengan cepat dan cekap. Dalam bidang seperti AI dan pembelajaran mesin, kecekapan ini boleh memacu penyelesaian baharu.”

Dalam erti kata lain, apabila tempat kerja mengautomasikan, pasukan neurodiverse akan berada pada kedudukan yang baik untuk menghadapi cabaran di hadapan. (Isabel Berwick)

Kakitangan wanita beratur untuk lawatan Ratu ke LSE

Kakitangan wanita beratur untuk lawatan Ratu ke LSE

Ciri minggu lalu oleh Katie Martin, menandakan 50 tahun sejak wanita pertama diterima bekerja di tingkat dagangan di Bursa Saham London memberi peluang kepada ramai pembaca FT untuk berkongsi kenangan awal mereka bekerja dalam bidang yang didominasi lelaki.

JakobFDR mencerminkan betapa banyak perkara yang telah berubah untuk wanita dalam tempoh 50 tahun yang lalu:

Pekerjaan pertama saya pada awal 1990-an adalah sebagai kerani junior untuk dewan peguam. Tahap kata-kata kasar, benar-benar misoginis dan tangan mengembara daripada QC lelaki yang lebih tua, jika dilihat di belakang, mengejutkan. Mengikut piawaian hari ini, pengakhiran kerjaya.

JAC NY mengulas tentang bagaimana layanan buruk wanita dalam kewangan menjejaskan pengekalan:

Mengapa City dan Wall Street tidak dapat mengekalkan wanita? Kerana tiada siapa yang menghalang ini. Pembaziran bakat yang besar. 90 peratus daripada lelaki ini adalah pembuli dua dimensi yang menyedihkan dan tidak selamat. Gembira mereka (kebanyakannya) tiada.

Tetingkap ke tempat anda bekerja

© Rajeev

Minggu ini, Rajeev Lala di New Delhi berkongsi dengan kami meja rumahnya (menghijau), yang telah digunakannya sejak 2019 apabila dia mengalu-alukan bayi yang baru lahir ke dalam keluarganya. Dia telah “bersedia Covid” sejak sebelum wabak melanda.

Saya sedar tumbuhan hijau mudah untuk didirikan. . . Saya membaca artikel dan e-mel (kebanyakannya FT) pada skrin menegak. Saya mendapati kurang menatal untuk menjadi lebih baik pada pergelangan tangan saya! Kerja berdiri juga lebih mudah dengan skrin itu! Saya suka set-up kerja jauh saya dan saya berharap tidak akan kembali ke pejabat lagi untuk bekerja, [although] Saya seronok pergi ke pejabat untuk bersosial.

Bagaimana perasaan anda tentang tempat anda bekerja? Adakah ia mengagumkan atau bolehkah ia menggunakan peningkatan? Hantar foto ruang kerja anda dan penerangan ringkas kepada workingit@ft.com dan kami mungkin memaparkan penyerahan anda dalam surat berita seterusnya.

Perkara Fesyen — Lauren Indvik membongkar cerita-cerita besar dengan penuh gaya. Daftar di sini

Masa Terganggu — Mendokumentasikan perubahan dalam perniagaan dan ekonomi antara Covid dan konflik. Daftar di sini

result sgp kemarin

sidney totobet

totobet syd

togel hongķong 2020

totobet singapure