site

Pengerusi Tesco John Allan untuk berhenti berikutan tuntutan salah laku

Pengerusi Tesco, John Allan, akan berundur bulan depan selepas lapan tahun memegang jawatan itu, berikutan dakwaan tentang tingkah lakunya terhadap wanita yang berisiko “menjadi gangguan” kepada rangkaian pasar raya terbesar di UK.

Allan, juga bekas presiden kumpulan pelobi perniagaan CBI, menafikan tiga dakwaan berasingan kelakuan tidak wajar. Dia telah “tanpa syarat” memohon maaf atas dakwaan keempat di mana dia mengaku memberitahu seorang pekerja CBI wanita bahawa pakaiannya “sesuai dengan bentuk badannya”.

Pemergiannya yang akan datang dari Tesco datang kerana masa depan CBI masih dalam keraguan. Lebih daripada sedozen wanita telah membuat aduan secara berasingan tentang budaya toksik di kumpulan pelobi, serta dakwaan gangguan seksual, buli dan salah laku lain di tempat kerja.

Veteran City itu akan meletakkan jawatan pada 16 Jun pada mesyuarat tahunan Tesco, kata kumpulan pasar raya itu pada hari Jumaat. Tesco sudah pun mencari pengganti Allan kerana tempoh perkhidmatannya akan berakhir tidak lama lagi. Ia akan berakhir “dalam masa terdekat”, katanya. Byron Grote, pengarah bebas kanan pasar raya itu, akan menjadi pengerusi sementara.

Tiga dakwaan yang dinafikan Allan termasuk dua insiden berasingan yang didakwa menyentuh bahagian bawah badan wanita pada majlis makan malam CBI pada Mei 2019 dan kemudian semasa mesyuarat pemegang saham tahunan Tesco pada Jun tahun lalu. Allan juga telah menafikan dakwaan bahawa pada 2021 dia membuat komen mengenai bahagian bawah wanita.

Tesco berkata pada hari Jumaat ia tidak mengenal pasti sebarang bukti atau aduan berhubung AGM atau tingkah laku Allan semasa memegang jawatan selepas ia melancarkan “semakan menyeluruh terhadap dakwaan itu”, yang dilaporkan oleh akhbar The Guardian bulan ini susulan skandal itu. yang telah menyelubungi CBI.

Syarikat itu, yang mendapatkan nasihat undang-undang luar daripada firma guaman Freshfields, berkata ia menghubungi hadirin mesyuarat, termasuk bekas pekerja, untuk meminta mereka tampil jika mereka mempunyai kebimbangan.

Tesco mengalami skandal perakaunan apabila Allan menyertainya pada 2015, setelah melebihkan keuntungannya sebanyak £263 juta. Syarikat FTSE 100 telah mencapai perjanjian pendakwaan £129 juta dengan Pejabat Penipuan Serius berhubung urusan itu. Sebagai pengerusi, Allan mengetuai kebangkitan semula nasibnya di bawah ketua eksekutif terdahulu Dave Lewis, dan mengupah bos Tesco kini Ken Murphy.

Allan, yang juga pengerusi pembina rumah Barratt Developments, berkata dalam satu kenyataan pada hari Jumaat: “Dengan rasa kesal saya terpaksa berundur sebelum waktunya daripada jawatan saya sebagai pengerusi Tesco Plc berikutan dakwaan tanpa nama dan tidak berasas yang dibuat terhadap saya, seperti yang dilaporkan oleh penjaga. Tuduhan ini sama sekali tidak berasas, kerana prosedur dalaman yang dijalankan oleh Tesco membuktikan.”

Beliau menambah: “Tesco melakukan ‘semakan dalaman yang meluas’ yang termasuk menjemput pekerja dan bekas pekerja Tesco untuk tampil ke hadapan secara tanpa nama jika mereka mempunyai kebimbangan mengenai kelakuan saya. Tesco juga melakukan pendekatan kepada mereka yang menghadiri mesyuarat di mana insiden itu didakwa berlaku, dan rakaman video pertemuan itu juga telah disemak. Tiada bukti sebarang kesalahan pada masa itu atau pada mana-mana peringkat pengerusi saya di Tesco dan saya tetap bertekad untuk membuktikan saya tidak bersalah.”

Grote memuji lelaki berusia 74 tahun itu kerana “sumbangannya yang berharga kepada Tesco” tetapi berkata dakwaan itu “risiko menjadi gangguan”. Beliau menambah bahawa pencarian kerusi baharu oleh lembaga itu adalah “maju”. Menurut laporan sebelum ini, Allan akan berundur awal tahun depan.

Barratt, tempat Allan berundur pada September, enggan mengulas.

Dr Clive Black, seorang penganalisis runcit di Shore Capital, berkata adalah “malang bahawa sesuatu seperti ini akan menjadi sebahagian daripada sejarah kedai runcit”.

Beliau menambah: “Lembaga akan menginginkan seseorang yang boleh menunjukkan, terutamanya kepada para pemegang saham, dan pangkalan pemegang kepentingan yang lebih luas, bahawa ia adalah perniagaan yang membela perkara yang betul, dan seseorang yang boleh membawa kestabilan yang tenang.”

berapa pengeluaran sgp hari ini

sdy pengeluaran

totobet sdy 2023

togel hongkongkong keluar

totobet singapore hari ini