site

Pengerusi John Lewis Sharon White memenangi undi keyakinan walaupun kalah

Pengerusi John Lewis Dame Sharon White telah memenangi undian keyakinan terhadap kepimpinan masa depannya tetapi kalah undian kedua oleh majlis perkongsian peruncit berkenaan prestasi tahun lepas.

Syarikat milik pekerja itu tidak mendedahkan jumlah undian yang menyokong atau menentang rancangan pusing ganti White untuk rantaian yang dicintai oleh Middle England. Pengundian diadakan pada hari Rabu di Kelab Odney, tempat berundur berhampiran Maidenhead, Berkshire, yang dimiliki oleh peruncit itu.

Chris Earnshaw, presiden majlis perkongsian, berkata: “Majlis mengundi menyokong pengerusi untuk memajukan perkongsian berhubung dengan tujuan, prinsip dan peraturannya.

“Majlis tidak menyokong prestasi tahun lepas, di mana kami melaporkan kerugian setahun penuh dan tiada bonus rakan kongsi.”

Walaupun keputusannya tidak mengikat, ia datang pada masa yang mencabar untuk White. Dia telah menghadapi kritikan daripada beberapa pekerja selepas kumpulan itu, yang memiliki rangkaian kedai serbaneka eponim dan perniagaan runcit Waitrose, mencatatkan kerugian £234 juta untuk tahun itu hingga Januari dan membatalkan bonus kakitangan berharganya untuk kali kedua dalam tiga tahun, sambil turut memberi amaran daripada pemotongan pekerjaan.

Ketua eksekutif baru John Lewis, Nish Kankiwala, memberi amaran bulan lalu bahawa kumpulan itu “pada asasnya tidak menghasilkan keuntungan yang mencukupi”.

Ahli majlis, sebuah badan yang dipilih secara demokratik dengan lebih 60 pekerja yang ditubuhkan untuk memegang jawatan itu, bermesyuarat dua kali setahun untuk meneliti prestasi syarikat dan meluluskan undi percaya dalam kepimpinannya.

White memberitahu ahli majlis semasa mesyuarat Rabu bahawa “sama sekali tidak timbul soal demutualisasi” selepas laporan berita pada bulan Mac bahawa pasukan pengurusan sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan pelaburan luar sebagai balasan untuk kepentingan minoriti dalam perniagaan.

Bagaimanapun, dia menambah bahawa “jika pada bila-bila masa perkongsian itu tidak dapat membiayai kami [turnround] merancang melalui cara kami sendiri” lembaga boleh mempertimbangkan dana luar.

Proses pengundian telah dirombak tahun ini untuk terdiri daripada dua undian: sama ada kakitangan mempunyai keyakinan terhadap kemajuan perkongsian di bawah kepimpinan pengerusi sepanjang tahun lalu, dan sama ada mereka menyokong pengerusi untuk memajukan perkongsian di bawah kepimpinan mereka. Soalan-soalan telah dijawab pada skala daripada “sangat setuju” kepada “sangat tidak setuju”.

Semasa pertemuan itu, White memetik penulis British Vivien Greene, merujuk kepada kesusahan peruncit baru-baru ini: “Hidup bukan tentang menunggu ribut berlalu, ia tentang belajar menari dalam hujan”.

Kumpulan itu enggan mengulas mengenai undian.

tgl sgp

angka pengeluaran sidney

totobet sidny

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar

totobet singapore hari ini