site

Pengerusi AstraZeneca berkata ia membayar CEO yang cukup untuk menangkis saingan AS

Pengerusi baharu AstraZeneca percaya pengeluar dadah itu telah memadamkan ancaman ketua eksekutif Pascal Soriot untuk berhenti untuk peranan yang menguntungkan di AS, dengan mengatakan bahawa faedah meningkatkan gajinya dalam beberapa tahun kebelakangan ini mengatasi kritikan daripada beberapa pemegang saham.

Syarikat tersenarai terbesar di London mengalami pemberontakan pemegang saham berhubung gaji pada 2021 apabila, untuk tahun kedua berturut-turut, ia meningkatkan dengan ketara saiz bonus yang Soriot boleh diberikan.

Michel Demaré, yang mengetuai jawatankuasa imbuhan kumpulan farmasi sebelum memulakan sebagai pengerusi minggu lalu, berkata Soriot tahu “jika dia mahu mendapatkan lebih banyak di AS, dia akan melakukannya. Tetapi dia mempunyai projek yang sangat menarik di sini. Jadi saya rasa kita tidak percaya ia menjadi isu sekarang”.

Di bawah Soriot, yang telah menerajui AstraZeneca selama lebih sedekad, kumpulan itu telah menjadi syarikat paling berharga di pasaran London, dengan permodalan pasaran sebanyak £185bn. Penjualan ubat kanser inovatifnya telah membantu melonjakkan kumpulan itu kepada tiga kali ganda saiz GSK saingan UK.

Penilaian daripada Demaré dibuat apabila ketua Bursa Saham London berkata eksekutif di UK mesti dibayar lebih jika pasaran ekuiti City akan dapat mengatasi ancaman yang semakin meningkat dari AS.

“Kita harus menggalakkan dan menyokong syarikat UK untuk bersaing untuk bakat secara global,” kata Julia Hoggett minggu ini.

Rekod Soriot telah menjadikannya seorang CEO yang dicari dalam industri farmasi, di mana eksekutif di AS lazimnya dibayar lebih.

Lelaki berusia 63 tahun itu mengadakan perbincangan peringkat awal dengan Biogen ketika bioteknologi AS sedang mencari ketua eksekutif baharu tahun lepas, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Soriot telah dibayar sejumlah £15 juta tahun lepas, sama seperti gaji bekas ketua eksekutif Biogen pada 2021, walaupun bioteknologi AS adalah sebuah syarikat yang jauh lebih kecil dengan permodalan pasaran sebanyak £37 bilion. Ketua Pegawai Eksekutif Biogen yang baharu telah diberikan pakej tandatangan bernilai sehingga £24 juta.

Demaré enggan mengulas secara langsung mengenai perbincangan Biogen, tetapi berkata bahawa di AstraZeneca Soriot yang jauh lebih besar boleh mencipta “beberapa Biogen pada tahun-tahun akan datang”. Biogen enggan mengulas mengenai perbincangan itu.

AstraZeneca telah menunjukkan kepada Soriot bahawa ia bersedia untuk menanggung “kritikan besar” untuk meningkatkan imbuhannya, tambah Demaré.

Pada 2021, kira-kira 40 peratus undian yang diberikan pada mesyuarat agung tahunan syarikat itu menentang cadangan gaji, termasuk daripada pemegang saham besar UK seperti Aviva dan Standard Life Aberdeen.

Industri farmasi UK sebelum ini telah kehilangan eksekutif kerana gaji. Pada 2019, Namal Nawana, warga Australia yang pernah bekerja di AS, berhenti sebagai ketua eksekutif Smith & Nephew kerana syarikat peranti perubatan UK tidak dapat memenuhi tuntutan gajinya.

Demaré berkata bahawa pelabur telah bimbang bahawa Soriot boleh mempertimbangkan untuk meninggalkan AstraZeneca. “Terlalu awal” untuk bercakap tentang menggantikan Soriot, walaupun dia menambah bahawa syarikat Inggeris-Sweden itu melakukan “latihan penggantian desktop”, seperti yang dilakukan oleh mana-mana eksekutif kanan.

“Saya benar-benar santai mengenainya. Ia sesuatu yang mungkin akan berlaku semasa saya menjadi pengerusi tetapi jika boleh pada tahun-tahun kemudian,” katanya mengenai hari apabila Soriot akhirnya berlepas.

Soriot berkata pada Februari bahawa dia tidak mahu pergi “dalam masa terdekat” dan berharap, apabila tiba masanya, calon dalaman akan menggantikannya. Demaré berkata Soriot tidak sepatutnya mengulas mengenainya, kerana ia adalah tanggungjawab lembaga pengarah.

Walaupun AstraZeneca beribu pejabat di Cambridge, rumah keluarga Soriot berada di Australia — situasi yang menyebabkan dia terkandas di negara itu selama berbulan-bulan semasa wabak itu.

Demaré berkata bahawa Soriot mengembara sepanjang masa dan menguruskannya dengan baik, termasuk menerima panggilan persidangan pada pukul 3 pagi jika dia berada di Australia. “Dia tidak pernah menunjukkan bahawa dia kurang komited atau tidak bersedia,” katanya.

Ketika kebimbangan terhadap tarikan pasaran saham London semakin mendalam, Demaré berkata beliau tidak melihat “cacat” atau diskaun daripada syarikat yang mempunyai penyenaraian utamanya di London. AstraZeneca juga mempunyai penyenaraian kedua di New York.

Terkenal dengan vaksin Covid-19, yang syarikat itu jual atas dasar bukan untuk keuntungan, Demaré berkata bahawa Soriot telah mencipta “talian paip yang hebat” ubat yang akan memacu pertumbuhan masa depan.

“Sesetengah orang mengatakan bahawa saya menyertai di bahagian atas rollercoaster, dan yang lain bahawa saya melompat di atas kereta api berkelajuan tinggi dan peranannya adalah untuk memastikan mereka berada di landasan,” katanya. “Ia bukan penghujung cerita.”

Demaré menyertai lembaga pengarah AstraZeneca pada 2019 dan menggantikan Leif Johansson sebagai pengerusi. Sebelum ini beliau merupakan naib pengerusi lembaga di UBS sehingga Mei 2019, dan ketua pegawai kewangan kumpulan perindustrian ABB.

result togel singapur

minta pengeluaran sydney hari ini

totobet sdy hari ini

pengeluaran hongkong

pengluaran hk