site

Penemuan yang jarang ditemui: Hotel Lost Property, St Paul’s

Artikel ini adalah sebahagian daripada FT Globetrotter panduan ke London

Pandang betul-betul semasa anda melangkah keluar dari hotel Lost Property, dan anda akan berhadapan dengan salah satu pemandangan indah London: tebing Baroque yang hebat yang terletak di hadapan barat Katedral St Paul, dengan tangga yang sapuan, menara berkembar, dan dua. dek tiang, para rasul dan penginjilnya seimbang di atas.

Lost Property, sebahagian daripada Hilton’s Curio Collection, ialah sebuah bangunan serba baharu, dibangunkan selama enam tahun dengan kos £100 juta oleh kumpulan hartanah Dominvs, tetapi ia bersembunyi di sebalik fasad 1885. Ini hampir dengan karya agung Christopher Wren, tiada seorang pun, paling kurang daripada semua pegawai perancangan City of London, yang mahu melihat pemandangan jalanan.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja melalui pintu, anda berada di tanah hotel butik abad ke-21. Di belakang meja penyambut tetamu, diterangi oleh sekumpulan lampu dalam tudung lampu Murano yang beralun, berwarna terang, adalah relief pelbagai sorotan London, termasuk stesen Bank, Bilik Perang Churchill dan Muzium British (lengkap dengan apa yang kelihatan membimbangkan seperti Nefertiti Bust , walaupun itu di Berlin). Terdapat juga petikan inspirasi daripada Churchill — walaupun tidak, malangnya, “Saya tidak mempunyai apa-apa untuk ditawarkan selain darah, jerih lelah, air mata dan peluh”, yang boleh menggegarkan pengembara yang letih.

Kopi di Tattle, kedai kopi dalaman Lost Property . . .

. . . itu juga terbuka kepada orang ramai

Bergantung pada masa hari itu, dan pada jemput-jemput pilihan mereka, pengembara itu boleh sama ada membelok ke kanan ke Tattle, kedai kopi, atau pergi ke kiri menuruni koridor dan ke Found, bar dan restoran yang panjang dan tinggi di belakang daripada harta itu. Ini adalah ruang yang sangat menyenangkan, yang, seperti Tattle, terbuka kepada pelanggan yang lalu-lalang, walaupun pada malam Isnin saya dan isteri saya makan di sana, ia nampaknya tidak menarik ramai: kami adalah salah satu daripada dua pasangan, ditambah dua atau tiga lelaki bersendirian — pengembara perniagaan, saya rasa, yang hanya makan hidangan utama sambil menatap telefon bimbit mereka dengan teliti. (Adakah terdapat cara yang selesa untuk makan bersendirian di restoran?)

Restoran Lost Property, Found, pakar dalam pencampuran kreatif . . . © Viktor Kery

. . . dan hidangan berinspirasikan Perancis menggunakan bahan-bahan yang diperoleh daripada pasaran London

Ditemui patut mendapat lebih ramai orang: hidangan yang saya dan isteri cuba sangat baik, termasuk kepingan stik yang berair tanpa cela dan koktel udang yang mencapai keseimbangan sempurna dari sos mewah, makanan laut pejal dan salad rangup. Diakui, lebih banyak koktel beralkohol yang kami sediakan sebelum ini mungkin telah membantu; dihidangkan dalam gelas tulip, my Found in the City adalah ramuan sherbet-y dengan sepakan yang pasti.

Di tingkat atas, bilik (terdapat 145) padat tetapi selesa, dengan dinding neutral dan perabot berwarna biru tua atau merah tua untuk lantai bernombor genap dan bernombor ganjil. Mengambil tema “hilang dan ditemui” yang berjalan tanpa jemu di seluruh hotel, cermin itu diukir dengan perkataan “Tidak semua benda yang hilang harus ditemui” — sentimen yang samar-samar merisaukan bagi sesiapa yang memeriksa penampilan mereka.

Hiasan dalam bilik di tingkat bernombor genap di Lost Property adalah bertema biru . . . © Viktor Kery

. . . semasa ia berada pada spektrum merah pada lantai bernombor ganjil © Viktor Kery

Raja deluxe di tingkat lima kami tidak mempunyai bilik mandi, tetapi bilik pancuran mandian marmar adalah luas dan penuh dengan cahaya semula jadi. Peralatan mandian Quercus Penhaligon didatangkan dalam dispenser pam yang boleh diisi semula, yang merupakan berita baik untuk planet ini — walaupun dalam skala nano — dan berita buruk untuk orang murah yang berharap dapat menambah bekalan syampu domestik mereka.

Walaupun sesetengah bilik mempunyai pemandangan St Paul, bilik kami tidak tetapi, di seberang bumbung, kami dapat melihat cerobong asap Stesen Janakuasa Bankside — aka Tate Modern — serta menara St Andrew by the Wardrobe dan menara kek perkahwinan St. Pengantin perempuan.

Beberapa minit berjalan kaki dari hotel adalah Golden Boy of Pye Corner, yang menandakan had Kebakaran Besar London . . . © PjrStatues/Alamy

. . . dan St Bartholomew the Great, ‘salah satu gereja terindah di London’ © Marc Zakian/Alamy

Sebenarnya lokasinya adalah salah satu kekuatannya: Lost Property berada di antara dua kesibukan, iaitu pusat kewangan Bandar dan West End, dan walaupun ia sesuai untuk pelancong yang mesti melihat seperti St Paul dan Tate Modern, kawasan itu juga mempunyai keanehan: beberapa minit di utara, contohnya, di Giltspur Street, ialah Golden Boy of Pye Corner, patung emas montel di atas tiang yang dipasang di dinding yang menandakan had kebakaran 1666. “Budak lelaki ini berada dalam ingatan. Bersiap sedia untuk FIRE of LONDON Occasion’d by the Sin of Gluttony 1666” tertera tulisan itu. Berdekatan, terletak di belakang pintu gerbang Tudor, adalah St Bartholomew the Great, terhindar dari kebakaran dan salah satu gereja terindah di Kota ini.

Sejurus di sebelah selatan hotel ialah Carter Lane, jalan yang sangat mendamaikan di dalam London ini, sangat menyenangkan untuk berjalan-jalan dan minum kopi; daripada beberapa pilihan di sini, kegemaran saya ialah Grace St Paul’s yang kecil dan sederhana, dengan tingkap besar, espreso yang megah dan snek unggul. Terdapat juga pub yang bagus di sini, di mana The Cockpit, sebuah pertubuhan hitam dan emas 1860-an di bawah Bukit St Andrew, adalah tempat yang sesuai untuk minuman musim panas terbuka.

Pub Cockpit yang berdekatan adalah tempat perhentian yang sempurna untuk satu pint alfresco © Chrispicturess/Alamy

Sarapan pagi keesokan harinya juga merupakan sesuatu untuk dinikmati: kami memilih bufet, dengan timbunan daging dan telur Inggeris penuh, serta potongan sejuk, roti bakar, yogurt dan buah-buahan. Di meja di belakang kami seorang lelaki dan wanita bercakap perniagaan digital; di seberang bilik adalah seorang lelaki dengan beberapa anak. Harta Hilang nampaknya panggilan yang munasabah sama bagi mereka yang berniaga dan mereka yang beriadah. Adakah seseorang berkata “bleisure”? Tiada siapa yang sepatutnya berkata “bleisure”.

Selepas banyak bersarapan — backpacker dalaman saya tidak dapat menahan diri daripada memaksimumkan perkara-perkara ini — kami mendaftar keluar dan saya menuju ke Ludgate Hill, kembali ke pejabat: tugas rutin yang diangkat oleh kemewahan mempunyai katedral Wren di depan pintu sementara saya. Walaupun namanya aneh, Lost Property mempunyai salah satu alamat yang paling mudah ditemui di London.

  • Baik untuk: Lokasi, lokasi, lokasi

  • Tidak begitu baik untuk: Scenester. Restoran kurang mendapat perhatian daripada yang sepatutnya

  • FYI: Menu set Found agak murah untuk bahagian bandar ini (£28 untuk dua kursus, atau £35 untuk tiga)

  • Berganda: daripada £223

  • laman web; Arah

Neville Hawcock ialah tetamu Lost Property

Beritahu kami tentang penginapan City kegemaran anda dalam ulasan di bawah. Dan ikuti FT Globetrotter di Instagram di @FTGlobetrotter

Bandar dengan FT

FT Globetrotter, panduan orang dalam kami ke beberapa bandar terbesar di dunia, menawarkan nasihat pakar tentang makan dan minum, senaman, seni dan budaya — dan banyak lagi

Cari kami di London, Tokyo, New York, Paris, Rom, Frankfurt, Singapura, Hong Kong, Miami, Toronto, Madrid, Melbourne dan Copenhagen

keluaran sgp

pengeluaran sidney siang tadi

toto sydney lengkap

data pengeluaran hongkong hari ini

pengeluaran hk