site

Pendidikan Eksekutif 2023: apa yang terkandung dalam laporan

Menilai sekolah perniagaan pada mana-mana kriteria dan untuk mana-mana kursus adalah rumit; berbuat demikian untuk kepelbagaian program pendidikan eksekutif yang ditawarkan di seluruh dunia mungkin merupakan tugas yang paling sukar.

Kepelbagaian kandungan, pelanggan dan tempoh menyukarkan perbandingan. Kami tidak mendakwa sebagai komprehensif: penyertaan dalam penarafan Pendidikan Eksekutif 2023 adalah secara sukarela dan separa inklusi. Sesetengah sekolah memilih untuk tidak mengambil bahagian; yang lain ingin menyertai tetapi tidak memenuhi kriteria kerana kekurangan akreditasi, pendapatan yang rendah atau kadar respons yang tidak mencukupi kepada soal selidik pelanggan atau peserta.

Persaingan dalam bidang ini adalah sengit dan, walaupun terdapat persamaan yang ketara antara ijazah seperti MBA dan Sarjana dalam Pengurusan, format pendidikan eksekutif berbeza dengan lebih meluas di dalam dan di antara sekolah.

Seperti yang kami huraikan dalam laporan ini, sektor ini masih mengalami gangguan akibat pandemik Covid-19, yang mengurangkan kesediaan majikan untuk melabur dalam latihan, mengubah kaedah penyampaian dan mengalihkan permintaan untuk jenis kursus yang dicari — dengan tumpuan baharu yang ketara untuk mengurus tenaga kerja jauh dan hibrid serta menangani gangguan digital.

Kedudukan Financial Times Executive Education 2023

Iese dan Duke CE

Lihat penarafan utama berkembar bagi program pendidikan eksekutif adat dan pendaftaran terbuka, serta gabungan jadual 50 teratas.

Pendidikan eksekutif juga menghadapi persaingan daripada pelbagai institusi bukan akademik yang menyediakan latihan — daripada perundingan kepada universiti korporat. Mereka berpendapat bahawa mereka menawarkan fleksibiliti yang lebih besar dan tumpuan kepada kemahiran yang diterapkan berbanding teori dan peruntukan kelayakan yang lebih tradisional oleh universiti.

Sekolah perniagaan membalas bahawa mereka terus menyediakan tawaran tersendiri, dengan kepakaran berbeza yang mencerminkan kedalaman akademik, kekayaan pedagogi mereka dan pendekatan yang kurang dicemari oleh objektif komersial. Seperti yang kita periksa, ada juga yang membangunkan perkhidmatan perundingan, jadi profesor mereka merapatkan jurang dengan dunia amalan.

Pelajar yang kami temu bual berkata mereka mendapat manfaat daripada pandangan daripada kursus mereka, termasuk mengasah kemahiran insaniah seperti mendengar; membangunkan kapasiti kepimpinan; berfikir secara strategik; sumbangsaran secara berkesan dengan rakan sekerja; dan sentiasa mengikuti aliran digital.

Walaupun menghadapi cabaran dalam penarafan program pendidikan eksekutif yang ditawarkan oleh sekolah perniagaan, kami terus percaya terdapat nilai dalam membezakan antara dan mempamerkan beberapa program terbaik yang tersedia di peringkat antarabangsa. Kami meletakkan kedua-dua kursus yang terbuka kepada semua, dan kursus tersuai yang dibangunkan khas untuk pelanggan korporat individu.

Satu perdebatan berterusan di kalangan sekolah dan pelanggan ialah cara terbaik untuk mengukur pulangan pelaburan ke atas kursus yang disediakan; satu lagi ialah cara menangkap atau membandingkan dalam satu metrik atau syot kilat pelbagai tawaran yang berbeza.

Kami memberi berat yang besar kepada peserta dan penilaian pelanggan korporat tentang penyediaan, pengetahuan dan penerapan pandangan yang mereka perolehi daripada kursus sekolah perniagaan. Kami mengalu-alukan idea pembaca tentang pengubahsuaian masa hadapan untuk memilih dan menilai program yang ditawarkan dengan lebih baik.

Bulan ini, kami juga melancarkan tinjauan tahunan ketiga kami terhadap ketua pegawai pembelajaran organisasi, yang kami gesa untuk mengemukakan pandangan mereka di www.ft.com/closurvey pada awal bulan Jun. Ini akan memberikan gambaran yang lebih mendalam tentang arah aliran yang mereka perhatikan, pembiayaan yang mereka ada, topik yang diperlukan oleh eksekutif mereka dan pendapat mereka tentang penyedia terbaik dan cara untuk mengukur nilai. Keputusan akan diterbitkan pada musim luruh.

Satu perkara biasa dalam laporan ini adalah mengenai kepelbagaian budaya. Itu tercermin dalam latar belakang Sharmla Chetty, ketua eksekutif Duke Corporate Education, yang menduduki tempat teratas untuk program tersuai. Seperti yang diterangkannya dalam temu bual, dia adalah “pembuat masalah” yang membesar memprotes apartheid di Afrika Selatan – pengalaman yang membentuk kerjayanya sendiri.

Kami melaporkan program inovatif yang menggabungkan MBA, latihan kepimpinan dan kursus pendidikan eksekutif selama dua tahun, yang bertujuan untuk menangani perwakilan rendah orang Israel Arab dalam perniagaan dan terutamanya dalam jawatan pengurusan dalam negara.

Kami meneroka perspektif Buddha tentang kesedaran; dan seorang profesor Columbia menggunakan falsafah timur untuk mengenal pasti ciri kepimpinan yang berjaya. Kami juga menerangkan hasil kerja seorang Olimpik judo yang menggunakan pengajian pendidikan eksekutifnya untuk mengembangkan asas sukannya yang bekerja dengan kanak-kanak di kawasan favela di Brazil.

Tema berulang kedua untuk pendidikan eksekutif dan dalam laporan ini ialah kemampanan — isu yang diserlahkan oleh peristiwa iklim ekstrem baru-baru ini walaupun ia semakin dirangka dalam istilah politik partisan.

Kami juga meneroka dilema topikal yang sesuai untuk perbincangan bilik darjah dalam “kajian kes segera” kami, yang menyerlahkan cabaran di sekeliling syarikat yang memutuskan sama ada dan cara untuk melepaskan diri dari Rusia berikutan pelancaran perangnya terhadap Ukraine tahun lepas.

Topik terakhir dan asas ialah teknologi, yang mengubah kedua-dua pendidikan perniagaan dan perniagaan itu sendiri. Kami membincangkan kesan ChatGPT dan kecerdasan buatan generatif. Suka atau tidak, memahami dan bertindak balas terhadapnya akan menjadi keperluan yang semakin meningkat pada bulan dan tahun akan datang.

Andrew Jack ialah editor pendidikan global FT

result singapor

keluaran sidney

keluaran sydney

angka hasil hk

totobet singapura