site

Pembesar bandar meminta gaji yang lebih tinggi untuk menarik dan mengekalkan eksekutif

Orang-orang besar City menyeru kenaikan gaji untuk bos-bos tertinggi Britain untuk membantu menarik dan mengekalkan eksekutif terbaik, memberi amaran London sebaliknya akan mengalami penghijrahan bakat apabila syarikat-syarikat menuju ke luar negara.

Walaupun terdapat pemberontakan besar oleh para pemegang saham terhadap paket gaji yang besar, beberapa pengurus dana kanan UK menyokong imbuhan yang lebih baik untuk berpegang kepada eksekutif, yang menyerlahkan jurang yang semakin meningkat di City.

Mereka bimbang jurang besar dalam gaji antara eksekutif UK dan AS sebahagiannya bertanggungjawab terhadap kebanjiran syarikat yang memilih untuk menyenaraikan di New York berbanding London dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Mengulas komen daripada ketua Bursa Saham London Julia Hoggett minggu ini, mereka memetik peningkatan bilangan ketua eksekutif FTSE 100 yang telah meninggalkan atau mengumumkan pelepasan, dengan beberapa orang menuju ke AS, sebagai bukti.

Gaji purata bos S&P 500 mencecah $18.3juta pada 2021, hampir empat kali ganda daripada gaji ketua FTSE 100 pada £4.26juta, manakala gaji median berjumlah $14.5juta berbanding £3.4juta, menurut Pusat Gaji Tinggi- tangki.

Peter Harrison, ketua eksekutif Schroders, pengurus aset terbesar UK, memberitahu Financial Times: “Ini adalah soalan yang perlu dijawab oleh masyarakat luas — yang lebih penting: mengehadkan jurang antara gaji CEO dan pekerja atau menerima bahawa lembaga memerlukan kebebasan untuk menarik CEO terbaik untuk menjalankan syarikat British untuk hasil jangka panjang yang terbaik.”

Bagaimanapun, pemberontakan pemegang saham besar yang bertujuan untuk membayar gaji ketua eksekutif di kumpulan barangan pengguna Unilever dan syarikat pendidikan Pearson dalam dua minggu lalu menyerlahkan perbezaan pendapat.

Pengurus kekayaan St James’s Place juga menghadapi tindak balas selepas penasihat pemegang saham memberi amaran terhadap anugerah bonus dan sahamnya.

Pemberontakan itu menekankan kuasa penasihat proksi ISS dan Glass Lewis, yang sering menggesa pemegang saham untuk mengundi terhadap gaji yang besar.

Legal & General Investment Management, salah satu pengurus dana pasif terbesar dan 10 pemegang saham teratas dalam Pearson dan Unilever, juga merupakan antara pelabur yang mengundi menentang imbuhan eksekutif mereka.

Tetapi pengurus dana aktif lain menyokong rancangan imbuhan syarikat, dengan alasan bahawa gaji yang kompetitif adalah penting untuk masa depan Bandar Raya.

Schroders, 10 pemegang saham teratas Pearson dengan kepentingan lebih daripada 5 peratus, mengundi menyokong laporan gaji syarikat. Pengurus dana aktif pesaing Jupiter juga menyokong imbuhan Unilever.

Chris Smith, pengurus dana Jupiter UK Growth, berkata: “Kami mengundi menyokong laporan imbuhan Unilever dan tidak bersetuju dengan cadangan ISS dan Glass Lewis agar pemegang saham tidak mengundi.”

Beliau menambah bahawa ia menjadi “sukar” untuk “menarik dan mengekalkan CEO dan CFO terbaik apabila syarikat AS membayar lebih tinggi”.

John Ions, ketua eksekutif Liontrust, berkata AS mempunyai budaya “di mana jika anda melakukan kerja yang baik dan menyampaikan kepada pemegang saham, anda diberi ganjaran” manakala di UK “terdapat kritikan terhadapnya”.

Dia berkata: “Jika [pay is] selaras dengan matlamat perniagaan, tidak sepatutnya ada isu. Kita tidak perlu takut untuk memberi ganjaran kepada kejayaan.”

Sir Douglas Flint, pengerusi Abrdn, menambah: “Tidak syak lagi bahawa salah satu faktor yang menjadikan UK kurang kompetitif sebagai pasaran untuk penyenaraian dan bakat ialah kerumitan semasa dan sekatan ke atas dasar imbuhan, berbanding kawasan geografi yang lain.”

Setakat tahun ini, 15 ketua eksekutif FTSE 100 telah mengumumkan bahawa mereka akan meninggalkan peranan mereka, menurut syarikat pelaburan AJ Bell, melebihi purata 13 dalam tempoh 20 tahun yang lalu.

Hoggett LSE berkata minggu ini eksekutif UK perlu dibayar lebih untuk membantu membendung kerumitan syarikat meninggalkan City.

Bos Kumpulan InterContinental Hotels, Keith Barr juga berkata beliau akan berlepas pada Jun untuk kembali ke AS, selepas memberi amaran bahawa UK “bukan tempat yang sangat menarik” untuk syarikat tersenarai.

Pembuat cip yang berpangkalan di Cambridge, Arm dan perniagaan bahan binaan CRH adalah antara syarikat yang sejak beberapa bulan lalu memilih untuk menyenaraikan di New York berbanding London.

keluaran singapura

hasil pengeluaran sdy

totobet sidney

togel hkg

totobet singapore hari ini