site

Pelabur AIG digesa untuk menentang anugerah gaji $50 juta ketua

Dua penasihat proksi terbesar telah menggesa pemegang saham AIG untuk mengundi menentang anugerah gaji $50 juta ketua eksekutifnya, mengatakan skim khas lima tahun itu adalah berlebihan dan tidak cukup terikat dengan prestasi.

Peter Zaffino, yang telah mengetuai syarikat insurans AS sejak 2021, dipuji sebagai “pemimpin yang berwawasan, berwawasan” apabila AIG mengumumkan lanjutan kontrak lima tahun kontraknya pada November yang termasuk anugerah saham terhad, yang terletak pada akhir tempoh .

Dalam nota menjelang mesyuarat tahunan AIG bulan depan, firma proksi Glass Lewis berkata anugerah itu menolak gaji tahunan Zaffino “lebih tinggi daripada median rakan sebaya Glass Lewis dan rakan sebaya yang mendedahkan diri, tanpa rasional yang mencukupi”, dan mengesyorkan pelabur mengundi menentangnya.

ISS juga telah menggesa untuk tidak mengundi, mengatakan ia mempunyai “kebimbangan penting mengenai struktur anugerah”, menonjolkan fakta ia tidak mempunyai kriteria prestasi yang dilampirkan.

“Terdapat jangkaan umum bahawa anugerah luar kitaran yang besar harus dikondisikan pada pencapaian kriteria prestasi berbilang tahun yang ketat sebagai mengiktiraf peluang gaji tambahan yang mereka sediakan,” tambahnya.

ISS dan Glass Lewis, dua firma pengundian proksi terbesar, mempunyai pengaruh yang ketara terhadap pelabur pasif dan institusi besar, yang sering mengikuti cadangan mereka tentang cara mengundi pada item di AGM. Undi gaji AIG tidak mengikat.

Keseluruhan anugerah lima tahun Zaffino telah diiktiraf dalam gajinya pada 2022, menjadikan jumlah pampasannya untuk tahun itu kepada $75.3 juta, meningkat daripada $21.9 juta pada tahun sebelumnya.

ISS membangkitkan kebimbangan berasingan mengenai rancangan insentif tahunan dan jangka panjang AIG untuk Zaffino, mempersoalkan “ketegasan” metrik untuk jumlah pulangan pemegang saham.

Zaffino menyertai AIG pada 2017 sebagai ketua pegawai operasi global dan dilantik sebagai presiden pada 2019 sebelum mengambil peranan tambahan sebagai ketua eksekutif dua tahun kemudian.

AIG telah mengalami perubahan ketara sepanjang tempoh perkhidmatannya, dengan perpindahan termasuk tawaran awam permulaan tahun lepas bagi perniagaan insurans hayat dan persaraannya, Corebridge.

Dalam penyata proksi syarikat insurans, dokumen yang mesti diberikan oleh syarikat AS kepada pelabur sebelum undian AGM, ia berkata tema penting yang muncul daripada perbincangan dengan pemegang saham ialah “kepentingan [Zaffino’s] pengekalan” dan “kestabilan yang dia sediakan”.

AIG mempunyai beberapa ketua eksekutif dan penstrukturan semula berhenti-mula sejak penyelamatannya dalam krisis kewangan 2008.

John Rice, pengarah bebas utama di lembaga AIG, berkata analisis yang disediakan oleh ISS dan Glass Lewis adalah “kekurangan”, dan tidak mengiktiraf “peruntukan mesra pemegang saham” dalam perjanjian gaji Zaffino.

“Lembaga lembaga percaya bahawa gabungan pampasan Peter mengimbangi dengan sewajarnya objektif bayar untuk prestasi dengan tujuan ke arah pertumbuhan yang mampan dan menguntungkan,” kata Rice.

“Dengan memastikan kepimpinannya untuk sekurang-kurangnya lima tahun akan datang, perjanjian pekerjaan Peter akan memberi insentif kepadanya untuk terus memacu penciptaan nilai jangka panjang untuk AIG dan pemegang saham kami.”

result singapore hari ini

pengeluar sidney

sydney togel

angka keluaran hongkong malam ini

totobet result sgp