site

Patrick Vieira membuat pertukaran kepada pengurusan: ‘Lebih mudah untuk bermain bola sepak’

Patrick Vieira tidak mahu bercakap tentang masa lalu. Sejak menggantung butnya selepas kerjaya bermain yang sangat berjaya, dan membuat peralihan yang sukar kepada pengurusan bola sepak, dia bersedia untuk diadili sekali lagi.

“Siapa saya sebagai pengurus tidak mencerminkan siapa saya sebagai pemain. Saya tidak pernah bercakap tentang siapa saya sebagai pemain,” katanya. “Apa yang penting bagi saya adalah untuk dinilai dengan apa yang saya lakukan dengan padang, dan menguruskan untuk mendapatkan yang terbaik daripada pemain yang saya ada.”

Vieira kini pengurus pasukan Liga Perdana Crystal Palace, dan salah satu daripada segelintir jurulatih kulit hitam dalam bola sepak peringkat tertinggi.

Dia mempunyai musim pertama yang kuat di kelab London itu, menduduki tempat ke-12 semasa merombak skuad, tetapi musim ini terbukti kurang mudah. Pasukannya berada dalam 10 perlawanan berturut-turut tanpa kemenangan dan gagal mencatatkan pukulan ke sasaran dalam tiga perlawanan lalu, rekod Liga Perdana yang suram. Walaupun masih di tangga ke-12, pasukannya hanya ketinggalan lima mata dari tangga terbawah liga, dengan dua perlawanan di tempat lawan yang sukar akan datang.

“Lebih mudah untuk bermain bola sepak daripada menjadi pengurus,” kata Vieira kepada Financial Times di Sidang Kemuncak Perniagaan Bola Sepak. “Anda menang atau anda kalah, anda pulang ke rumah – anda terima [on] diri sendiri dan ia sudah berakhir. Tetapi sebagai pengurus, apabila . . . pasukan tidak melakukan seperti yang anda mahukan. . . anda menonton permainan semula, anda kecewa, anda cuba mendapatkan jawapannya. Dan ia tidak selalu mudah untuk dicari.”

Sepanjang tahun di Arsenal, di bawah arahan jurulatih Perancis Arsène Wenger, pemain tengah yang menjulang tinggi itu menjulang trofi Liga Perdana Inggeris tiga kali, dan memenangi empat Piala FA. Vieira pergi ke Inter Milan, di mana dia memperoleh tiga kejuaraan Serie A berturut-turut dengan dua pengurus bintang – Roberto Mancini dan José Mourinho. Kerjaya antarabangsanya bersama Perancis membawa pingat pemenang di Piala Dunia dan Kejohanan Eropah.

Ketika persaraan semakin hampir, Vieira tidak memikirkan masa depannya. Tetapi orang-orang di sekelilingnya di Manchester City – kelab terakhirnya sebagai pemain – melihat nilai dalam mengekalkannya dalam permainan, dan membawa kekayaan pengalamannya untuk ditanggung dalam kapasiti yang berbeza.

Brian Marwood, bekas pemain Arsenal yang bertukar menjadi eksekutif kanan di syarikat induk City, meyakinkannya untuk melakukan kelayakan kejurulatihannya, kemudian menawarkannya peluang untuk menguruskan salah satu pasukan remaja kelab itu. Selepas mengetahui minatnya terhadap pekerjaan itu, Vieira berpindah ke AS pada 2016 untuk mengambil alih kelab kakak City, New York FC.

“Saya tidak mahu menjadi pengurus berdasarkan kerjaya yang saya ada. Saya mahu orang ramai membuat penilaian terhadap saya sebagai pengurus, jadi adalah penting untuk membina diri saya, untuk memiliki kredibiliti seperti ini [and] pengalaman untuk berada di tempat saya hari ini,” katanya.

Patrick Vieira memegang Piala FA selepas kemenangan Arsenal pada 2005.
Patrick Vieira memegang Piala FA selepas kemenangan Arsenal pada 2005. Pengurus Crystal Palace berkata pihak pengurusan adalah ‘tentang memikirkan orang lain sebelum memikirkan diri sendiri’ © Stuart MacFarlane/Arsenal FC/Getty Images

Walaupun untuk pemain bola sepak yang berpengalaman bertahun-tahun sebagai ketua pasukan, peralihan untuk mengambil alih tugas mungkin sukar. Segelintir rakan seangkatan Vieira telah membuat lompatan ke dalam pengurusan Liga Perdana, tetapi keputusannya bercampur-campur. Mikel Arteta telah membawa Arsenal ke puncak carta Liga Perdana tetapi Steven Gerrard dan Frank Lampard kedua-duanya dipecat awal musim ini daripada Aston Villa dan Everton, masing-masing selepas mencatatkan keputusan buruk. Vieira sendiri telah dipecat oleh kelab Perancis Nice pada akhir 2020 selepas pasukan itu tersingkir daripada Liga Europa.

Bagi pemain yang bercita-cita untuk mengurus, Vieira berkata perubahan asas pemikiran diperlukan. Walaupun pemain boleh memberi tumpuan semata-mata kepada diri mereka sendiri, ketua jurulatih mesti sentiasa “meletakkan diri mereka yang terakhir”.

“Saya fikir jika anda mahu menjadi pengurus yang benar-benar baik, sudah tentu terdapat asas-asas organisasi, mempunyai falsafah yang jelas tentang cara anda mahu bermain permainan; ia mengenai etika kerja. Tetapi ia adalah [also] tentang memikirkan orang lain sebelum memikirkan tentang diri sendiri. Dan jika anda berjaya melakukannya maka anda mempunyai peluang yang baik.”

Sebagai pemain Vieira mempunyai reputasi yang kuat — dari segi fizikal dan mental — dan tidak pernah terlepas daripada cabaran. Perangainya sudah reda dimakan usia. Secara peribadi dia mudah didekati, tenang dan ingin tahu tentang dunia luar bola sepak.

“Anda menyerap tekanan daripada semua orang di sekeliling anda, di sekitar kelab bola sepak. Dan apabila keadaan tidak berjalan dengan betul, terdapat sifat negatif seperti ini yang perlu anda urus, yang anda perlu kawal,” katanya. “Ia bukan mudah, tetapi itu adalah sebahagian daripada tugas dan saya menyukainya.”

Sebagai satu-satunya pengurus kulit hitam dalam Liga Perdana dan satu daripada hanya lima di empat divisyen teratas bola sepak Inggeris, Vieira adalah sesuatu yang anomali statistik. Menurut data daripada Black Footballers Partnership, hanya 4.4 peratus daripada mereka yang memegang jawatan pengurus yang biasanya diisi oleh bekas pemain dalam empat divisyen teratas England adalah berkulit hitam, berbanding 43 peratus pemain dalam Liga Perdana. Angkanya lebih ketara pada peringkat eksekutif dan pemilikan kelab, dengan hanya 1.6 peratus jawatan diambil oleh bekas pemain kulit hitam. Vieira mendapati angka itu “mengganggu”, dan telah menjadi penyokong vokal perubahan.

“Ada kekurangan peluang, ada kekurangan kepercayaan, ada kekurangan keyakinan. Saya mendengar begitu banyak alasan seperti bekas pemain kulit hitam tidak mahu melakukannya [coaching] lencana, tetapi ia tidak benar.” Malah, angka BFP menunjukkan bahawa hampir satu perempat daripada latihan untuk lesen kejurulatihan profesional mereka antara 2004-20 adalah hitam, tetapi hanya sedikit yang mencari jalan ke pekerjaan peringkat tinggi.

“Peluang itu tidak ada,” kata Vieira. “Pintu-pintu itu tidak terbuka. Dan apabila pintu tidak terbuka dan peluang tidak ada, sukar untuk anda menunjukkan semangat anda dan menunjukkan betapa baiknya anda.”

Untuk melakukan perubahan, bekas pemain antarabangsa Perancis itu percaya pengurus, jurulatih dan eksekutif kulit hitam perlu mengiktiraf kuasa rangkaian, dan bekerjasama untuk membina hubungan yang lebih baik merentas permainan.

“Pada masa kini, untuk mendapatkan pekerjaan anda perlu mengenali seseorang, anda memerlukan ejen yang boleh meletakkan nama anda di atas meja. Saya fikir kita – sebagai pengurus kulit hitam – perlu membina rangkaian yang lebih baik untuk membolehkan diri kita berada di atas meja apabila pemilik perlu membuat keputusan.”

Vincent Kompany, seorang pengurus muda kulit hitam dan bekas juara Liga Perdana, berada di landasan untuk mencapai Liga Perdana musim panas ini. Pengurus Burnley, bekas rakan sepasukan Vieira di City, berada di landasan untuk kenaikan pangkat selepas membimbing pasukannya ke puncak Kejuaraan, peringkat kedua bola sepak Inggeris. Pada usia 36 tahun, dia akan menjadi salah seorang pengurus termuda yang mengetuai pasukan Liga Perdana.

Vieira percaya “contoh positif” sebegitu penting jika pemain kulit hitam ingin bertukar selepas bersara, bukan sahaja untuk melatih tetapi juga kepada jawatan eksekutif kanan dalam bola sepak, seperti ketua eksekutif atau pengarah sukan.

“Saya fikir anda sentiasa memerlukan model peranan apabila anda membesar, dan jika kita boleh menjadi model peranan yang baik untuk pemain muda itu, itu akan menjadi sangat baik. Adalah penting bagi kami untuk membuat mereka memahami bahawa kekal dalam permainan dan melakukan perkara yang anda suka boleh menjadi sesuatu yang sangat menarik untuk masa hadapan. Kita kena buka fikiran mereka.”

singapura result

pengeluaran sidney hari ini

totobet net sydney

hk togel hari ini keluar

pengeluaran sgp