site

Pasaran pekerjaan yang teguh meningkatkan daya tarikan pembelajaran perniagaan dalam talian

Program pendidikan perniagaan dalam talian masih terbukti popular walaupun terdapat penurunan dalam permintaan untuk MBA berasaskan kampus di tengah-tengah pasaran pekerjaan yang memberangsangkan dan persekitaran gaji inflasi.

Menurut Majlis Kemasukan Pengurusan Siswazah, permohonan keseluruhan untuk MBA jatuh 6.5 peratus tahun lepas selepas dua tahun pertumbuhan berturut-turut, kerana tawaran pekerjaan yang baik dan gaji yang lebih baik mengekalkan orang dalam tenaga kerja.

Kursus dalam talian membuktikan cabutan yang kuat, walau bagaimanapun, walaupun tahap pekerjaan menentang kelembapan ekonomi yang lebih meluas.

Walaupun ledakan kajian maya yang didorong oleh pandemik Covid-19 semakin reda di AS, dengan GMAC merekodkan permohonan yang lebih rendah untuk 76 peratus kursus MBA dalam talian tahun lepas, penyedia mengatakan gambaran global lebih bernuansa.

Kedudukan MBA FT Online 2022 — 10 daripada yang terbaik

Ketahui sekolah mana yang berada dalam kedudukan ijazah MBA Dalam Talian kami. Ketahui cara jadual disusun dan baca liputan kami yang lain di ft.com/online-learning.

Mereka telah mendapati bahawa kuasa ekonomi yang menolak orang ramai daripada MBA yang diajar di kampus adalah faktor yang sama menarik orang ke program dalam talian — walaupun dua format pembelajaran menyediakan demografi yang berbeza. MBA dalam talian biasanya merayu kepada profesional kerja yang lebih tua dan lebih senior yang ingin memegang jawatan mereka.

“Apabila pasaran buruh ketat, apabila terdapat peluang yang baik, kami melihat keutamaan untuk melakukan MBA di samping pekerjaan,” jelas Markus Perkmann, pengarah akademik program MBA di Imperial College Business School di London.

Beliau menambah bahawa nombor permohonan untuk MBA dalam talian Imperial berada di atas tahap pra-pandemik. “Saya fikir segmen MBA dalam talian telah mengukuhkan dirinya sebagai kategori pendidikan perniagaan bebas,” kata Perkmann. “Kami agak yakin bahawa ini adalah ciri kekal pasaran MBA juga.”

Sebagai tanda bahawa pembelajaran dalam talian semakin disahkan, beberapa sekolah perniagaan AS tertua dan paling berprestij melancarkan program ijazah maya, memperluaskan bekalan di sudut pendidikan tinggi yang masih, sedikit sebanyak, dipandang rendah.

Sebelum Covid, banyak sekolah bimbang kursus digital akan menjejaskan permintaan untuk program yang diajar di kampus. Sebaliknya, beberapa tahun kebelakangan ini telah menunjukkan dua bentuk pembelajaran boleh berfungsi secara harmoni. Selain itu, sekolah mendapati bahawa pembelajaran dalam talian boleh menjangkau khalayak baharu orang yang tidak akan mempertimbangkan pendidikan perniagaan.

Pada bulan Ogos, Sekolah Wharton Universiti Pennsylvania mengumumkan MBA eksekutif “campuran” pertamanya, yang mencampurkan pendidikan digital dan pengajaran kampus, dengan kelas bermula pada bulan Mei. “Saya tidak fikir ini akan menggantikan model sedia ada kami,” kata Brian Bushee, naib dekan kanan pengajaran dan pembelajaran di Wharton. “Terdapat satu lagi kumpulan orang yang tidak mempertimbangkan untuk mendapatkan MBA dan itulah pasaran yang boleh kami capai dengan pendidikan dalam talian.”

Ia juga menjadi jelas bahawa teknologi yang digunakan untuk menyampaikan kursus dalam talian mencapai titik kritis, kata sekolah. Pandemik mendorong institusi membuat pelaburan dalam kaedah penyampaian dalam talian yang lebih rapat meniru pengalaman bilik darjah tradisional. “Ini adalah lonjakan kuantum ke hadapan daripada Zoom,” kata Bushee daripada pelaburan Wharton School.

Selain itu, penyediaan kursus perniagaan dalam talian telah berkembang melangkaui bidang akademik, kepada penyedia kursus dalam talian alternatif. FutureLearn UK, yang bekerjasama dengan 260 universiti dan organisasi lain untuk menawarkan kursus dan ijazah dalam talian, telah menggandakan saiz katalog kursusnya sejak tiga tahun lalu.

Astrid deRidder, naib presiden kandungan dan pembelajaran di FutureLearn, berkata ini menunjukkan komitmen yang semakin meningkat terhadap pendidikan dalam talian daripada fakulti pengajaran. “Kami telah melihat lebih banyak institusi bekerjasama dengan kami dan kesediaan yang lebih besar untuk melibatkan diri dalam pedagogi digital,” katanya. “Orang ramai juga menyedari bahawa anda tidak boleh mengambil PowerPoint dan melekatkannya di YouTube dan memanggilnya kursus.”

Walaupun permintaan untuk kursus FutureLearn adalah lebih rendah daripada yang berlaku di tengah-tengah pandemik bonanza – apabila orang terkurung di rumah dalam sekatan – ia kekal lebih tinggi daripada sebelum-Covid. Ini menunjukkan bahawa kaedah pengajian maya sentiasa ada.

Lebih-lebih lagi, terdapat pertumbuhan ketara dalam penerimaan pembelajaran dalam talian di kalangan syarikat, menurut GMAC. Peratusan global majikan yang melihat graduan program digital dan yang diajar di kampus sama meningkat daripada 34 peratus pada 2021 kepada 60 peratus tahun lepas. Sekolah mengatakan normalisasi persekitaran kerja hibrid telah menyumbang kepada peralihan persepsi ini.

“Saya fikir majikan akan menjadi lebih menerima kerana amalan kerja mereka sendiri sangat berbeza dengan apa yang mereka lakukan beberapa tahun lalu,” kata Jamie Breen, penolong dekan untuk program MBA di Haas School of Business di University of California, Berkeley. Program MBA campuran petang dan hujung minggu baharu sekolah itu terlebih langgan. Kira-kira 70 pelajar mendaftar tahun lepas, melebihi anggaran Breen.

Walau bagaimanapun, penerimaan majikan adalah ketinggalan di AS, di mana bahagian syarikat yang memberitahu GMAC bahawa mereka menganggap MBA dalam talian dan secara peribadi adalah sama telah jatuh kepada 29 peratus, daripada 33 peratus pada 2021.

“Inferensnya ialah sesetengah perekrut tidak melihat program dalam talian menyampaikan dari segi kemahiran insaniah,” kata Norman Kurtis, dekan program di IE Business School di Sepanyol. “Salah satu sumber nilai yang besar untuk graduan kami ialah latihan dalam kemahiran tingkah laku, tetapi itulah yang paling sukar untuk ditiru dalam talian.”

Namun begitu, Kurtis dan rakan sebaya dalam industri yakin tentang masa depan pembelajaran dalam talian: permohonan untuk MBA dalam talian IE meningkat 4 peratus tahun lepas dan dengan jumlah yang sama pada 2021.

Melangkaui ijazah MBA, permintaan semakin meningkat untuk kursus yang lebih teratur, pakar dan berasaskan kemahiran untuk membantu pekerja mengikuti perubahan pesat dalam perniagaan.

“Sudahlah berlalu apabila anda belajar untuk satu ijazah dan bekerja sepanjang hayat anda,” kata Anant Agarwal, pengasas penyedia kursus dalam talian edX. “Ia menjadi semakin jelas bahawa peningkatan kemahiran dan kemahiran semula sepanjang hayat – pada masa yang sama bekerja – akan menjadi kebiasaan.”

Lihat lebih banyak daripada Seb Murray

resut sgp

peng sidny

totobet sidny

togel hongkonģ hari ini 2021 hari ini keluar berapa angka keluaran terbaru