site

Parti Buruh UK merancang ‘hak untuk mematikan’ untuk pekerja yang keletihan

Bos akan dihadkan daripada menghubungi kakitangan mereka melalui telefon, WhatsApp atau e-mel di luar waktu bekerja di bawah kerajaan Buruh, menurut rancangan yang dijangka ada dalam manifesto pilihan raya umum parti.

Cadangan oleh timbalan ketua Angela Rayner, yang juga setiausaha bayangan negara untuk masa depan kerja, dibuat apabila ramai pekerja dibuai dengan mesej pada waktu malam, hujung minggu dan cuti mereka.

Dia memberitahu Financial Times bahawa walaupun mereka yang bekerja lebih masa atau atas panggilan masih boleh dihubungi, “e-mel dan panggilan berterusan di luar kerja tidak seharusnya menjadi kebiasaan dan menjejaskan keseimbangan kehidupan kerja bagi ramai”.

Apa yang dipanggil “hak untuk mematikan” akan menggemakan undang-undang di Perancis, di mana sejak 2017 semua kakitangan mempunyai hak untuk memutuskan sambungan daripada telefon dan komputer riba di luar waktu bekerja.

Pada 2018 seorang pekerja di cabang Perancis Rentokil, syarikat kawalan perosak Britain, menerima €60,000 selepas syarikat itu gagal menghormati haknya untuk memutuskan sambungan. Negara lain, termasuk Itali, Sepanyol dan Portugal, telah mengikuti contoh Perancis.

Belgium bulan lalu mula mewajibkan semua majikan yang mempunyai lebih daripada 20 kakitangan untuk memperkenalkan dasar syarikat, manakala kerajaan Scotland telah bersetuju dengan pengaturan yang sama dengan kesatuan sekerja mewakili kakitangan awam.

Walau bagaimanapun, perundangan tidak semestinya membantu mereka yang berasa tertekan untuk log masuk di luar waktu bekerja untuk mencapai tarikh akhir. Jon Boys, seorang ahli ekonomi di badan CIPD untuk profesional HR, berkata pekerja yang paling kerap dijangka bekerja di luar waktu adalah “lebih istimewa” dan berkemahiran tinggi, yang mana ia adalah “salah satu pertukaran yang mereka lakukan apabila mereka mengambil jawatan yang lebih tinggi itu”.

Dasar Buruh semakin diteliti sejak parti itu mendahului tinjauan pendapat menjelang pilihan raya umum yang dijangka tahun depan. Dasar tersebut adalah sebahagian daripada pakej pembaharuan pekerjaan yang lebih luas, yang digelar sebagai “Tawaran Baharu untuk Orang Yang Bekerja”, memberikan pekerja hak yang lebih besar.

Salah satu perubahan terbesar ialah pengharaman ke atas “kontrak sifar jam” yang kontroversi sambil juga mengharamkan amalan “pecat dan pengambilan semula”, di mana syarikat membuat pekerja berlebihan dan kemudian melibatkan mereka semula pada terma dan syarat yang lebih teruk.

Cadangan lain termasuk menyediakan kerja yang fleksibel di mana tiada sebab kerja tidak boleh dilakukan dengan waktu yang berbeza-beza atau dari jauh.

Parti Konservatif berjanji untuk menjadikan kerja fleksibel sebagai “lalai” dalam manifesto 2019 tetapi telah menangguhkan cadangan itu. Sebaliknya, ia menggunakan perundangan sekunder untuk memberi pekerja “hak untuk meminta” kerja fleksibel.

Institut Pengarah berkata bahawa ia mengalu-alukan rancangan kerajaan untuk memberi pekerja “hak untuk meminta” kerja fleksibel, tetapi ia mengakui bahawa penguatkuasaan kerja fleksibel akan menjadi “bermasalah” bagi sesetengah majikan.

Buruh juga akan memberikan gaji sakit dan hak cuti dari hari pertama pekerjaan dan memberi perlindungan pekerja terhadap pemecatan yang tidak adil. Pada masa ini, pekerja biasanya hanya boleh mencabar pemecatan jika mereka telah bersama majikan mereka selama dua tahun, dan mereka yang berpendapatan paling rendah tidak layak menerima gaji sakit berkanun.

Buruh juga akan memberi pekerja hak untuk merundingkan “perjanjian gaji yang adil” melalui perundingan kolektif sektoral. Ini adalah permintaan kritikal kesatuan sekerja, walaupun pengaturan serupa yang diperkenalkan baru-baru ini di Australia dan New Zealand ditentang oleh kumpulan perniagaan.

Tawaran Baharu untuk Orang Bekerja adalah sebahagian daripada draf manifesto, yang kebanyakannya akan ditandatangani pada musim panas oleh “forum dasar negara” parti.

hasil result singapura

sidney hari ini

sydney togel

hasil togeĺ hongkong

penguaran sgp