site

Panduan jari hijau pakar hortikultur ke New York

Artikel ini adalah sebahagian daripada panduan untuk New York daripada FT Globetrotter

New York sentiasa menjadi salah satu tempat kegemaran saya untuk dilawati kerana tenaga, watak dan kepelbagaian elemen menarik baik hortikultur dan bunga. Epal Besar boleh kelihatan berantakan dan huru-hara, tetapi di dalamnya terdapat tempat perlindungan kehidupan tumbuhan yang subur di antara kesibukan dan kesibukan.

Setiap lawatan ke New York untuk saya bermula dengan perjalanan awal pagi ke Flower District di 28th Street di Chelsea, yang terletak di blok antara Sixth dan Seventh Avenues. Dari sekitar jam 5.30 pagi, penjual tiba untuk menjual terutamanya kepada mereka yang berniaga bunga, dan kepada orang ramai pada sebelah pagi. Jalan ini hidup dengan pelbagai jenis tumbuhan dan bunga potong yang saya seperti kanak-kanak di kedai gula-gula. Kedai kegemaran saya ialah Foliage Paradise, di mana anda boleh membeli pelbagai topiari yang lazat, bonsai dan pokok konifer yang luar biasa sepanjang tahun. Berdekatan, G Page Wholesale Flowers menjual pilihan bunga potong, dahan dan tumbuhan yang tiada tandingan, kebanyakannya berasal dari negeri New York pada kemuncak musim. Sejambak yang cantik boleh diambil daripada mana-mana pereka bunga yang berpangkalan di daerah ini, selalunya padat dengan bunga tempatan yang berwarna-warni dan wangi.

Broom-Hughes memulakan setiap lawatan ke New York dengan perjalanan ke Daerah Bunga © Alamy

Berjalan kaki selama 15 minit di sepanjang West 28th Street melepasi Chelsea Park akan membawa anda ke Piet Oudolf’s High Line, taman awam yang dibina di atas laluan kereta api barang bersejarah yang dinaikkan di atas jalan di West Side Manhattan. Diselamatkan daripada perobohan oleh penduduk kejiranan dan Kota New York, High Line dibuka pada 2009 sebagai ruang awam hibrid di mana pelawat mengalami alam semula jadi, seni dan reka bentuk. Sepanjang tahun, penanamannya adalah syurga bagi serangga dan burung yang berfaedah, ditanam di padang rumput yang terkenal di Oudolf. Petak warna dan kepala benih mencipta kontras yang ketara terhadap pemandangan bandar dan pemandangan Sungai Hudson.

Laluan pejalan kaki di Laluan Tinggi New York

Selepas menerokai Daerah Bunga, Broom-Hughes menuju ke High Line . . . © Foto Saham Alamy

. . . taman awam yang dibuat pada bekas talian pengangkutan di Manhattan’s West Side © Timothy Schenck, 2017

Untuk perubahan pemandangan yang pantas, saya suka melawat taman atrium dalam bangunan Yayasan Ford di Midtown, di mana anda boleh melihat spesimen tumbuhan subtropika yang menakjubkan. Dengan pancaran cahaya matahari di beberapa sisi, atrium setinggi 160 kaki ini menyimpan hampir 40 spesies pokok, pokok anggur dan pokok renek. Ini termasuk pelbagai paku-pakis gantung dan gardenia yang paling harum. Terdapat juga kolam pemantulan dan taman deria dengan kehidupan tumbuhan yang anda digalakkan untuk menyentuh dan menghidu. Kehijauan yang subur juga dikekalkan daripada air yang dikumpulkan dari bumbung bangunan; bunyi air pancut bergema membuatkan anda berasa seperti telah memasuki dunia lain.

Taman atrium 12 tingkat di bangunan Ford Foundation © Garrett Rowland, ihsan Gensler

Perjalanan ke Upper Manhattan ke muzium Met Cloisters, cawangan Muzium Seni Metropolitan yang menumpukan kepada seni dan seni bina Eropah zaman pertengahan, sentiasa dalam senarai saya. Koleksi itu ditunjukkan dalam empat bangunan yang meniru biara dan biara Perancis; taman-taman terletak di dalam biara, dan menampilkan pelbagai koleksi tumbuhan ubatan, hiasan dan boleh dimakan. Saya memuja Bonnefont Cloister dengan taman herbanya yang dipenuhi dengan aroma, bau dan warna, selalunya menampilkan jenis warisan tumbuhan ubatan sejak zaman pertengahan. Dari dinding selatan taman Bonnefont adalah sebuah dusun yang ditanam dengan pokok buah-buahan zaman pertengahan termasuk epal, medlar dan quince, yang tumbuh subur dalam paparan bunga musim bunga yang menakjubkan, kurang ditanam dengan mentol berbunga. Trie Cloister ditanam dengan padang rumput berbunga pada musim panas yang mengingatkan pada permaidani yang dipenuhi dengan warna-warna terang dan menari dengan serangga yang bermanfaat.

Padang rumput mekar di tengah-tengah taman Met Cloisters’ Trie © John M Hall

Perjalanan lebih jauh ke utara ke Bronx memberi peluang untuk melawat Wave Hill, sebuah oasis hortikultur yang jauhnya dari New York City. Estet seluas 28 ekar itu mempunyai dua buah rumah yang tamannya menjadi rumah kepada koleksi tumbuhan yang menakjubkan dengan pemandangan ke sungai Hudson. Taman Bunga, dikelilingi oleh pagar cedar yang dilitupi clematis, mempunyai sempadan dan bekas yang penuh dengan warna dan bentuk dalam gaya penanaman Seni dan Kraf, diselangi dengan obelisk. Rumah Alpine TH Everett mempunyai paparan hebat alpine dari kawasan pergunungan, yang bertindak seperti muzium hortikultur sepanjang tahun.

. . . yang merupakan rumah kepada koleksi tumbuhan tumbuhan yang mengagumkan © Wave Hill

Salah satu tempat kegemaran saya di taman ialah Katil Paisley, yang menampilkan tanaman tahunan dan mentol yang meriah dan berwarna-warni. Berjalan-jalan melalui konservatori sentiasa menyebabkan saya mengambil katalog label penemuan tumbuhan baharu, dan kemudian saya menuju ke Taman Liar, melalui laluan sempit yang dikelilingi oleh hutan belantara penanaman naturalistik yang terurus di titik tertinggi taman. Jika anda seorang yang gemar berkedut, kepelbagaian hidupan burung di sini adalah sesuatu yang perlu diperhatikan dan saya sentiasa teruja untuk melihat burung kolibri melesat dari bunga ke bunga. Menghabiskan hari di Pergola memberi anda peluang untuk merehatkan kaki anda dan melihat pemandangan indah merentasi New Jersey Palisades.

Thomas Broom-Hughes ialah pengarah hortikultur di Petersham NurseriesLondon

Kongsi kedai bunga New York atau taman awam kegemaran anda dalam komen di bawah. Dan ikuti FT Globetrotter di Instagram di @FTGlobetrotter

Bandar dengan FT

FT Globetrotter, panduan orang dalam kami ke beberapa bandar terbesar di dunia, menawarkan nasihat pakar tentang makan dan minum, senaman, seni dan budaya — dan banyak lagi

Cari kami di New York, London, Tokyo, Paris, Rom, Frankfurt, Singapura, Hong Kong, Miami, Toronto, Madrid, Melbourne dan Copenhagen

resutl sgp

sdy hari ini

totobet hongkong hari ini

pengeluaran sgp 2022