site

‘Orang gasar di pintu sekolah perniagaan’

Anda tidak akan menemui sebarang buku, peperiksaan atau kuliah di THNK School of Creative Leadership, di Amsterdam — salah satu daripada banyak penyedia alternatif pendidikan eksekutif yang mengambil sekolah perniagaan mengikut permainan mereka sendiri. Dalam rehat dengan pendekatan tradisional, kursusnya adalah pengalaman, melibatkan peserta dalam pengalaman langsung — seperti senario perniagaan main peranan — dan refleksi yang membawa mereka keluar dari zon selesa mereka.

“Fakulti kami bukan ‘orang bijak di atas pentas’, tetapi ‘panduan di sisi’,” kata Mark Vernooij, rakan kongsi di THNK. Kaedah ini bukan sahaja menyeronokkan, dia mencadangkan, ia juga membantu memudahkan perubahan berpanjangan dalam pemikiran dan tingkah laku.

THNK mendakwa model “kepimpinan kreatif” boleh membantu memenuhi keperluan masyarakat yang lebih luas, manakala kursus latihannya sejajar dengan Matlamat Pembangunan Mampan PBB. “Kami percaya pembangunan kepimpinan boleh menjadi tuil besar dalam membuat perubahan positif di dunia,” kata Vernooij.

Sekolah perniagaan menghadapi persaingan sengit daripada pemain baharu dalam pendidikan eksekutif, sumber pendapatan penting. Pasaran global untuk latihan korporat bernilai lebih daripada $345 bilion pada 2021, dan ia diunjurkan mencecah $493 bilion menjelang 2028, menurut Tinjauan Pasaran Latihan Korporat SkyQuest firma perunding.

Kedudukan Financial Times Executive Education 2023

Iese dan Duke CE

Lihat penarafan utama berkembar bagi program pendidikan eksekutif adat dan pendaftaran terbuka, serta gabungan jadual 50 teratas.

“Pasaran semakin panas dan pasaran keseluruhan berkembang dengan ketara, tetapi begitu juga persaingan dan pemain baharu,” kata Tristan Hockley, peneraju sektor pendidikan di perniagaan perundingan PwC di Asia Tenggara.

Di luar institusi akademik, firma perunding seperti McKinsey & Company dan Egon Zehnder sedang mendorong ke dalam pendidikan eksekutif. Terdapat juga platform dalam talian seperti edX, Coursera dan Udacity yang menawarkan kursus perniagaan untuk pasaran perusahaan, serta “universiti korporat” termasuk satu di Google dan Institut Disney. Satu lagi ancaman kepada sekolah perniagaan datang daripada ledakan dalam bimbingan eksekutif. “Salah satu ketakutan saya ialah kemampanan semua model ini,” kata Hockley. “Akan ada yang menang dan yang kalah.”

Persaingan didorong oleh selera yang kuat untuk pendidikan eksekutif, walaupun syarikat menghadapi tekanan kewangan. Inflasi yang tinggi dan kadar faedah biasanya akan meletakkan belanjawan pembelajaran dan pembangunan berisiko, tetapi gambaran itu bernuansa pada masa pengangguran yang rendah dan pusing ganti kakitangan yang tinggi.

“Belanjawan saya tidak menyusut — ia berkembang,” kata Rory Simpson, ketua pegawai pembelajaran eksekutif di Telefónica, pengendali telekomunikasi Sepanyol. “Saya benar-benar fikir ada revolusi dalam pembelajaran. Jika anda bertanya kepada pekerja apa yang mereka mahu daripada HR, selepas gaji, perkara terbesar seterusnya ialah pendidikan.”

Dia menyerlahkan pertempuran untuk perbelanjaannya: “Perunding cuba merobohkan pintu saya. Kami bekerja dengan sekolah perniagaan tetapi, jika mereka melakukan tugas mereka dengan betul, universiti korporat tidak akan wujud kerana syarikat akan mempunyai apa yang mereka perlukan.”

Isunya ialah sekolah perniagaan memberi tumpuan kepada kelayakan dan bukannya kemahiran yang diperlukan oleh syarikat, dia berpendapat. “Mereka perlu sedar bahawa apa yang kita lakukan adalah lebih daripada kursus. Apa yang kami cuba lakukan ialah memberi orang harapan untuk masa depan mereka.”

Memandangkan syarikat melihat melangkaui bidang akademik, golongan baharu membawa kekuatan unik kepada pendidikan eksekutif. Sejak dilancarkan pada 2014, Akademi McKinsey telah melatih hampir 1 juta individu dalam bidang seperti transformasi digital, operasi, jualan dan kemampanan. Firma itu berkata kedekatan dengan pelanggannya bermakna ia boleh menyesuaikan program dengan keperluan mereka.

Selain itu, tumpuan untuk mengaplikasikan teori dalam amalan, melalui simulasi dan bimbingan, adalah penting untuk penawarannya. “Kami tidak mahu terjebak dalam teori teori,” kata Ben Hall, pemimpin global Akademi McKinsey. Kelemahan itu sebahagiannya menjelaskan mengapa, walaupun dua pertiga daripada pemimpin perniagaan yang ditinjau oleh McKinsey pada 2020 berkata organisasi mereka meletakkan nilai tinggi pada pembelajaran, hanya satu pertiga berkata ia mencapai objektif mereka atau memberi kesan kepada perniagaan mereka.

Peserta baharu sedang menggunakan teknologi untuk membaiki kekurangan, termasuk capaian terhad program di kampus. Hadi Moussa, pengarah urusan untuk Eropah, Timur Tengah dan Afrika di Coursera, mengatakan bahawa pembelajaran dalam talian telah mendemokrasikan pendidikan eksekutif; teknologi telah memungkinkan untuk meningkatkan kemahiran keseluruhan organisasi, bukan hanya pengurus yang paling kanan. “Kami membina keupayaan pada skala, dan pada kos yang lebih rendah,” katanya.

Selanjutnya, beliau percaya penyedia dalam talian boleh diutamakan oleh pelanggan korporat, yang kebanyakannya yakin untuk mengikuti pembelajaran dalam talian semasa pandemik. Coursera for Business telah mendaftar lebih daripada 3,500 syarikat sejak dilancarkan pada 2016. “Syarikat sedang mencari untuk mengoptimumkan perbelanjaan mereka dalam persekitaran ekonomi ini,” kata Moussa. “Beberapa tahun lalu, pembelajaran dilihat sebagai lebih kepada pusat kos, tetapi ia kini dilihat sebagai keperluan kritikal.”

Pasaran menjadi lebih sukar untuk sekolah perniagaan, tetapi mereka mempunyai aset dalam berkecuali, pedagogi yang kukuh dan penyelidikan akademik. “Dunia perniagaan nampaknya tidak menyukai teori, tetapi ia sangat penting,” kata Melanie Weaver Barnett, pengarah eksekutif Unicon, sebuah konsortium sekolah perniagaan untuk pendidikan eksekutif. “Kami mengajar konsep yang telah diuji dan disahkan berdasarkan bukti – ia bukan udara panas.”

Jenama yang kukuh dan kepakaran yang luas juga dikira memihak kepada sekolah. Ramai yang kini bertindak balas terhadap persaingan yang lebih hebat dengan menawarkan lebih banyak program dalam talian, menyesuaikan kandungan dan membentuk perkongsian untuk menggabungkan kepakaran.

“Orang gasar berada di pintu masuk,” kata Anne-Valérie Corboz, dekan bersekutu pendidikan eksekutif di HEC Paris. “Tetapi apa yang menarik dengan pemain ini ialah kami berdaya saing tetapi juga saling melengkapi.” Sekolah Perancis itu bekerjasama dengan beberapa organisasi akademik untuk menyampaikan program latihan ESG kepada perunding di Bain & Company.

Andrew Crisp, seorang perunding pendidikan yang berpangkalan di UK, berpendapat perubahan struktur diperlukan jika sekolah perniagaan ingin melindungi kawasan mereka. Beliau berkata birokrasi akademik menjadikan mereka kurang responsif terhadap perubahan industri dan ada yang mungkin melihat untuk memindahkan unit pendidikan eksekutif mereka menjadi entiti baharu. “Penguasaan pasaran yang semakin meningkat bermakna mempunyai model perniagaan yang tidak ketinggalan 20 tahun.”

totobetsgp

peng sdy

totobagus sdy

pengeluaran hongkong

totobet sgp