site

Olimpik memberi peluang berlawan kepada kanak-kanak favela Brazil

Langkah pintar: Organisasi Flávio Canto meluaskan ufuk kanak-kanak favela © Rodrigo Oliveira

Saya memulakan judo apabila saya hampir mencecah usia 14 tahun. Tujuh tahun kemudian, saya bertanding dalam Olimpik pertama saya untuk Brazil. Sorotan saya termasuk memenangi tujuh Kejohanan Judo Pan-Amerika, gangsa Olimpik di Athens pada tahun 2004, dan menduduki tempat nombor satu dunia dari 2006 hingga 2007.

Pada tahun-tahun inilah saya mula melihat dinding tidak kelihatan yang mereka ada di Rio de Janeiro. Saya mula memberi kelas judo di Rocinha, salah satu kawasan kumuh terbesar di Amerika Latin. Beberapa tahun kemudian, saya berkumpul dengan sekumpulan kawan dan mengasaskan Instituto Reação, untuk membantu kanak-kanak yang tinggal di favela berhubung melalui sukan dan pendidikan dan memperoleh, seperti yang kita katakan, tali pinggang hitam di atas dan di luar tikar.

Sungguh menyentuh hati untuk melihat bahawa apa yang kami lakukan memberi impak yang lebih besar daripada yang saya jangkakan. Saya tidak menyedari betapa pentingnya sukan apabila ia datang untuk mengubah kehidupan. Kami tidak banyak bercakap tentang kemahiran insaniah ketika itu, tetapi anda boleh mengembangkan banyak kemahiran itu dengan bersukan. Kami kehilangan seorang pelajar kami, berumur 16 tahun, yang dibunuh; dia dikebumikan dalam baju-T institusi kami. Pada masa itu, saya menyedari bahawa kami melakukan sesuatu yang sangat berkuasa.

Tahun ini, kami meraikan ulang tahun ke-20 yayasan kami, Instituto Reação, di mana saya menjadi pengarahnya. Kami semua dalam lembaga adalah sukarelawan, dan kami mempunyai 120 pekerja yang bekerja di 13 favela di lima negeri di Brazil. Kami mempunyai kira-kira 20,000 pelajar.

Ideanya adalah untuk membantu kanak-kanak ini percaya bahawa mereka boleh menjadi sesiapa sahaja yang mereka mahu — kami mempunyai peguam, doktor, jurutera dan juara Olimpik keluar daripada program kami.

Disebabkan kami telah berkembang dengan pesat, saya tiba-tiba terpaksa menguruskan pasukan yang lebih besar iaitu lebih daripada 100 pekerja dan kira-kira 4,000 pelajar. Saya merasakan sudah tiba masanya untuk kembali ke kelas, diilhamkan oleh rakan-rakan saya dari dewan.

Saya memilih Fundação Dom Cabral Brazil dan telah mengambil tiga program yang telah membantu saya dalam pelbagai cara: pengurusan lanjutan, dengan kerjasama Insead; kepimpinan transformatif; dan pembangunan lembaga.

Program pengurusan lanjutan adalah yang paling saya sukai. Saya bersama kira-kira 30 ketua eksekutif, sebahagian daripada mereka daripada syarikat yang sangat besar di Brazil. Kerana sebahagian daripada kursus berlangsung di Insead di Perancis, kumpulan itu menjadi berkait rapat. Apabila ia selesai, kami semua melawat syarikat setiap peserta — mereka juga datang ke sini ke institusi kami, yang sangat berharga bagi saya.

Flávio Canto’ © Rodrigo Oliveira

Semua program yang kami jalankan di Reação mempunyai pemacu yang sama seperti yang akan dimiliki oleh syarikat, dari segi mengukur impak. Program ini membantu saya mengembangkan kemahiran seperti memahami budaya dan orang — dan penceritaan di sebalik strategi syarikat.

Ia bukanlah program yang panjang: dengan kelas, ia berlangsung selama kira-kira sebulan setengah. Kami juga mempunyai banyak buku untuk dibaca dan dipelajari. Saya tidak boleh menghabiskan banyak masa di luar negara, kerana kehidupan saya di sini sangat sibuk, jadi saya lebih suka mengikuti kursus di mana anda mempunyai beberapa minggu belajar intensif.

Salah satu perkara utama bagi saya ialah kepentingan membina pasukan yang betul. Sebelum saya mengikuti kursus, saya ingin menjadi mahir di setiap bahagian organisasi. Kursus-kursus membantu saya memahami setiap bahagian — daripada pemasaran hingga kewangan — sedikit lebih baik. Tetapi mereka juga membantu saya memahami perkara yang saya perlukan untuk memilih orang yang sesuai untuk setiap pekerjaan.

Saya juga membangunkan kesedaran yang lebih baik tentang ciri terbaik dan terburuk saya sebagai pemimpin dan saya dapat memahami jenis orang yang paling saya perlukan dalam pasukan saya untuk melengkapkan kelemahan saya.

Institusi kami memerlukan kira-kira R$10 juta ($1.98 juta) setiap tahun, jadi kami sudah biasa meminta wang. Pencapaian terbaik daripada kursus tersebut ialah membangunkan satu lagi mekanisme untuk memperoleh dana. Kami juga mempunyai syarikat permulaan sekarang, Cicclo, yang menawarkan pelajaran persendirian selepas sekolah dalam sukan, tetapi juga bidang lain seperti robotik, Bahasa Inggeris dan Sepanyol. Kami bukan sahaja mengumpul dana dengan cara ini untuk institusi, tetapi kami juga mengambil kanak-kanak dari favela dan kanak-kanak dari kursus selepas sekolah — yang berasal dari beberapa sekolah termahal di Brazil — dan mewujudkan pasukan supaya mereka boleh bermain bola sepak bersama .

Salah satu masalah utama di negara saya bermula di sekolah. Kanak-kanak miskin tidak mengenali anak kaya, begitu juga sebaliknya. Apabila kanak-kanak di sekolah mahal bercakap tentang melakukan sesuatu yang baik untuk kanak-kanak di favelas, ini mengenai menderma mainan atau telefon lama, dan mereka membesar melihat orang miskin sebagai orang yang lebih rendah daripada mereka. Apabila anda bermain sukan dan meletakkan mereka dalam pasukan yang sama, anda membuatkan mereka mempunyai perspektif berbeza tentang perbezaan yang mereka ada.

Matlamatnya adalah untuk syarikat permulaan Cicclo menjadi begitu besar sehingga dapat membiayai sepenuhnya institusi dan, mudah-mudahan, yang lain.

no togel hari ini

pengeluaran sidney kemarin

hasil sdy

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

tabel sh