site

Mohammed Alardhi: juruterbang pejuang yang mengambil alih kawalan di Investcorp

Jika anda telah menerbangkan jet pejuang darat pada kelajuan 450 knot, di mana akibat daripada kesilapan adalah secara binari, kebanyakan keputusan lain mesti kelihatan biasa.

Tetapi Mohammed Alardhi, yang merealisasikan impiannya untuk menjadi juruterbang dan meningkat menjadi ketua Tentera Udara Oman, melihat hubungan antara keperluan remajanya untuk kelajuan dan peranannya sekarang sebagai pengerusi eksekutif Investcorp, syarikat yang berpangkalan di Bahrain yang berkembang pesat. pengurus pelaburan.

“Menolak sampul surat – itu masih yang saya cuba lakukan,” kata lelaki berusia 61 tahun itu. “Saya tidak fikir ia mencabar, kerana anda tidak mahu menjadi petualang dalam pelaburan, tetapi mengambil risiko yang dikira, saya rasa, adalah sesuatu yang ada dan risiko yang dikira itulah yang juga berlaku. [when I was] 17, 18 tahun dalam tentera udara.”

Alardhi telah menduduki kawalan Investcorp sejak 2015, dinaikkan daripada lembaga pengarah apabila pengasas perjanjian yang saling berkaitan, Nemir Kirdar, rakan presiden, perdana menteri dan kerabat diraja, berundur. Tetapi Alardhi tidak bersendirian di dalam kokpit. Investcorp mempunyai pengerusi lembaga pengarah bukan eksekutif yang berasingan dan dua ketua eksekutif bersama, yang membahagikan pengawasan harian operasi global antara mereka.

Alardhi memainkan peranan strategik, mencari peluang dan mengekalkan hubungan baik dengan pembuat dasar dan pemegang saham. Yang terakhir masih termasuk banyak keluarga Teluk yang kaya, yang Kirdar mula membina Investcorp untuk menyediakan alternatif kepada saham dan bon vanila, dan negara Teluk seperti Qatar, Bahrain dan dana negara UAE Mubadala. “Saya mengambil sekatan jalan dari hadapan firma itu supaya . . . orang ramai boleh terus melakukan kerja mereka,” kata Alardhi.

Dia mahu menghilangkan sebarang tanggapan bahawa dia adalah seorang lelaki yang memimpin dari belakang, dari bilik berpanel, seperti perpustakaan di pejabat Mayfair Investcorp tempat wawancara ini berlangsung, atau perhimpunan peringkat tinggi seperti Persidangan Keselamatan Munich, tempat dia baru balik.

$10.6bn

Aset Investcorp di bawah pengurusan menjelang 2015

Sebagai seorang pejuang tentera, dia pernah berusaha untuk terbang bersama juruterbang barisan hadapan, hanya untuk meletakkan diri anda di tempat duduk mereka dan mendengar dan . . . minta orang mengenakan bayaran kepada anda [with] soalan sukar tentang perkara yang mereka lihat”. Begitu juga, di Investcorp, beliau suka mengambil bahagian pada mereka yang bekerja di bawah peringkat ketua eksekutif untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang cabaran strategik, dan melawat syarikat portfolio, seperti FreshToHome, syarikat permulaan digital India yang menjual ikan dan daging segar kepada pengguna. “Anda tidak boleh tidak suka menjadi sebahagian daripada sesuatu seperti itu,” dia bersemangat. Menjadi sebahagian daripada sesuatu itu sendiri penting baginya. “Saya tidak pernah merasakan bahawa saya mahu menjadi yang terbaik,” katanya, mungkin kerana dia berasal daripada keluarga besar, satu-satunya lelaki dalam sembilan beranak.

Cabaran apabila Alardhi mengambil alih daripada Kirdar mungkin lebih besar daripada yang dilihat. Pengasas kelahiran Iraq, yang meninggal dunia pada 2020, merupakan perintis pelaburan berprofil tinggi, yang menarik perhatian apabila Investcorp membeli jenama mewah Tiffany dan kemudian Gucci pada 1980-an. Menjelang 2015, aset di bawah pengurusannya berjumlah $10.6bn, terutamanya dalam ekuiti persendirian, dana lindung nilai dan hartanah. Investcorp nampak selesa.

Terlalu selesa, menilai kerusi eksekutif baru. Alardhi memuji pendahulunya dengan membina asas kukuh yang membantu Investcorp bertahan daripada kejutan krisis kewangan. Tetapi dia berkata: “Untuk berada dalam ekuiti persendirian atau hartanah, hanya berada di pasaran Amerika dan bergantung kepada ibu negara Teluk. Terdapat begitu banyak risiko di sana.” Sebagai seorang lelaki yang lebih muda, Kirdar akan menyedari bahaya itu, penggantinya percaya, tetapi dia fikir dia mempunyai “formula yang betul. Kenapa tukar?”

Sebagai seorang bukan eksekutif, keresahan Alardhi tentang apa yang disebutnya sebagai “stagnant” tiga atau empat tahun, sejurus sebelum dia mengambil alih, telah berkembang. Pada September 2015, beliau mengumpulkan eksekutif tertinggi Investcorp di The Grove, sebuah hotel rumah desa di luar London, dan memberitahu mereka: “Anda tahu, jika anda tidak berkembang, anda akan mati.”

Yang mengejutkan sebahagian daripada mereka, dia meletakkan sasaran untuk meningkatkan aset di bawah pengurusan kepada $25 bilion dalam tempoh lima tahun: “Orang ramai berkata, ‘Kenapa? Kami hanya gembira [doing what we do]’. Dan, ‘Bagaimana kita akan melakukannya? . . . $10bn mengambil masa 30 tahun. Sekarang, lima tahun, $25bn!’ Ia adalah [about] menetapkan sasaran atau visi, tetapi ia juga [about] mengubah minda daripada kekal di mana kita berada [to] ‘Tidak. Mari pergi.'”

Alardhi memberitahu pasukannya: “Lihat, kita tidak boleh kekal pada skala ini. Ia seperti seorang lelaki yang kurus akan bertinju [Mike] Tyson.”

Investcorp mencapai sasaran $25bn pada 2017, mempelbagaikan dengan pantas. Ia kini mempunyai lebih daripada $50bn di bawah pengurusan dan matlamat jangka panjang $100bn. Kumpulan itu telah menambah kelas aset, termasuk infrastruktur, insurans dan pengurusan kredit, dan berkembang secara geografi. Kirdar secara berterusan menolak untuk menyasarkan Asia, tetapi Investcorp kini mempunyai kehadiran di China dan baru sahaja membuka pejabat Jepun yang pertama.

Alardhi tetap sangat menghormati pengasas Investcorp, yang potretnya tergantung di pejabat London, dibuka oleh rakan Kirdar, Margaret Thatcher, ketika itu perdana menteri UK, pada tahun 1984. Tetapi Alardhi dan pasukannya — masih agak lincah, dengan hanya kira-kira 500 kakitangan di seluruh dunia — adalah tidak mungkin berehat dengan kejayaan mereka.

Sebagai contoh, walaupun tahun-tahun memburu trofi Gucci dan Tiffany berada di belakangnya, Investcorp telah membuat percubaan yang tidak berjaya untuk memperoleh AC Milan, kelab bola sepak Itali, tahun lepas. Alardhi tidak akan menyatakan mengapa rundingan itu gagal, tetapi dia juga tidak menolak satu lagi percubaan untuk melabur dalam sukan Eropah, yang dia fikir sudah matang untuk pengembangan. Dia membezakan kemudahan yang agak jarang ditemuinya di stadium Eropah dengan lawatan untuk melihat pasukan bola keranjang Brooklyn Nets dengan pemiliknya Joseph Tsai di New York. Dengan menambah restoran dan kedai, “mereka benar-benar berubah [the experience] untuk menjadi satu percutian yang hebat untuk semua orang. Dan anda menghabiskan banyak wang.”

Alardhi telah menerbitkan dua buah buku. satu, Orang Arab Di Bawah, ialah sebuah travelog-cum-dialektik rekaan ringan berdasarkan perbincangan tentang Islam dan dunia Arab dengan rakan lama di New Zealand; yang lain, Arab Ghaib, adalah koleksi temu bual dengan inovator dan perintis Arab yang memberi inspirasi. Buku ketiga tentang kepimpinan akan dikeluarkan tahun ini.

Kegigihan dan keyakinan diri juruterbang pejuang muda Oman itu masih terserlah. Alardhi mengakui beberapa kesilapan semasa dia bekerja untuk syarikat pelaburan keluarganya, dan lambat menangkap peluang pelaburan di wilayah asalnya tetapi tidak mengalami sebarang halangan yang ketara.

Sebagai juruterbang, “anda mahu menjadi [aware of] di mana anda berada di langit, bahaya di sekeliling anda. Di sini, anda mahukan kesedaran spatial sebagai perniagaan global di seluruh dunia, di mana sahaja anda berada,” katanya. Jika dia mengupah senapang tinggi untuk menyertai pasukan pelaburannya, Alardhi berkata dia akan berhati-hati dengan sebarang bukti sikap tegar sentiasa patuh kepada perintah. “Anda tidak boleh menjadi tidak fleksibel dalam hidup ini, kerana . . . perkara berubah di mana-mana.”

Mohammed Alardhi merealisasikan impiannya untuk menjadi juruterbang dan meningkat menjadi ketua Tentera Udara Oman

Tiga soalan untuk Mohammed Alardhi

Siapa hero anda?

Arwah ayah saya adalah wira peribadi saya, bukan sahaja kerana dia adalah ibu bapa terbaik yang diharapkan, tetapi kerana dia seorang pemimpin yang sejati. Saya belajar banyak dengan hanya memerhatikannya. Bagaimana dia memimpin pasukannya, keluarga kami dan komuniti kami pada masa yang mencabar. Bagaimana dia memegang dirinya pada standard tertinggi dengan begitu bangga dan berintegriti dan bagaimana dia sentiasa meluangkan masa untuk saya dan adik-beradik saya. Beliau mendedahkan saya kepada begitu banyak tanggungjawab pada usia yang sangat muda untuk menyemai dalam diri saya rasa akauntabiliti, kegembiraan pencapaian dan pemahaman kepimpinan.

Seorang lagi pemimpin yang saya hormati ialah Lee Kuan Yew. Saya telah membaca kebanyakan karya dan ucapannya. Dia mengubah Singapura menjadi negara moden yang berjaya seperti sekarang.

Apa yang anda akan jadi jika anda tidak menjalankan Investcorp?

Saya percaya saya akan sibuk mencipta ekosistem untuk keusahawanan dan pemula dalam inovasi teknologi bersih. Terdapat begitu banyak tenaga dalam kalangan belia kita di Oman dan Teluk dan ia akan memberikan saya begitu banyak kegembiraan dan kepuasan untuk menghubungkan mereka dengan pelabur dan membuka pasaran untuk mereka di seluruh dunia.

Pelajaran kepimpinan pertama?

Yang saya belajar daripada ayah saya tentang cara memimpin diri saya dan memahami diri saya dengan baik. Berkembang dengan kesedaran diri menjadikan saya orang seperti saya hari ini. Ia membantu saya membangun dan berkembang dari segi mental, intelek, rohani dan teknikal. Saya tidak pernah malu untuk bertanya apabila saya tidak tahu dan tidak pernah lari daripada mencuba kemahiran baru.

www.totobet.com singapore

hasil pengeluaran sdy

togel sidney

apa keluar hk malam ini

pengeluwaran sgp