site

Mengemudi kerja sebagai orang buta

Amit Patel lulus dari universiti Cambridge dan layak sebagai doktor kemalangan dan kecemasan. Tetapi latihannya tidak menyediakannya untuk apa yang berlaku seterusnya.

Semasa pengajiannya, dia telah didiagnosis dengan keratoconus — keadaan yang menjejaskan bentuk bahagian depan mata, tetapi boleh dirawat dengan pembedahan pemindahan kornea. Patel adalah antara orang yang jarang ditemui di mana tisu yang dipindahkan itu ditolak, bagaimanapun, dan dia menjadi buta semalaman selepas pendarahan di belakang matanya.

“Saya terpaksa belajar semula cara hidup dengan kehilangan penglihatan; perkara mudah seperti cara membuat secawan teh menjadi satu perjalanan perancangan,” kata Patel. “Saya takut untuk melangkah keluar dan tidak keluar rumah selama tiga bulan. Saya memerlukan sebab untuk bangun, saya perlu kembali dalam masyarakat – saya tahu saya boleh melakukan ini dan sebahagian besar daripada itu adalah kerja.

Dia adalah salah seorang daripada 340,000 orang di UK yang buta atau separa penglihatan. Tetapi kajian 2019 oleh badan amal Institut Orang Buta Negara Diraja mendapati bahawa kadar pekerjaan bagi mereka yang buta atau separa rabun ialah 27 peratus, berbanding 51 peratus dalam kalangan orang kurang upaya lain dan 76 peratus bagi penduduk umum.

Kajian itu juga mendapati bahawa tiada perubahan ketara dalam kadar pekerjaan bagi orang buta berbanding kajian serupa pada tahun 1991.

Penyelidikan yang dijalankan di Ireland Utara oleh universiti RNIB dan Birmingham mendapati halangan terbesar kepada pekerjaan bagi orang yang kehilangan penglihatan adalah salah tanggapan tentang keupayaan mereka, amalan pengambilan yang tidak boleh diakses dan sokongan tempat kerja yang tidak mencukupi.

Bagi Patel, sokongan penting datang daripada isterinya yang “hebat” Seema, yang mempunyai dua orang anak. Dia pernah bergurau bahawa dia tidak boleh makan malam sehingga dia melakukan latihan Braille. Seekor anjing pemandu, Kika, membantunya menavigasi waktu sibuk di pengangkutan awam London dan dipasang dengan kamera video untuk merakam diskriminasi yang tidak dapat dilihat oleh Patel, seperti kakitangan stesen sengaja mengabaikannya. Dia belajar cara menggunakan pembaca skrin untuk menavigasi dokumen dan internet dan akhirnya mula mencari pekerjaan pentadbiran.

Mendahului: Anjing pemandu Amit Patel, Kika, membantunya menavigasi waktu sibuk dengan pengangkutan awam London

“Mendapatkan akses kepada kekosongan pekerjaan ialah halangan pertama seseorang yang mempunyai wajah yang hilang penglihatan,” kata Martin O’Kane, Peneraju Strategik untuk Pekerjaan dan Teknologi di RNIB. “Selalunya tapak web tidak boleh diakses – tidak berstruktur tanpa pembaca skrin atau perisian pembesaran.”

RNIB menasihatkan majikan yang tidak dapat menyesuaikan tapak web mereka sendiri untuk menggunakan tapak web perekrut yang memenuhi ujian kebolehcapaian kehilangan penglihatan, seperti Evenbreak.

Bagi Patel, bagaimanapun, hanya apabila dia “mengecualikan kecacatannya daripada permohonan” dia dipanggil untuk temu duga. “Saya masih ingat wawancara pertama saya dipanggil,” katanya. “Mereka tidak tahu apa yang perlu saya lakukan apabila saya bertanya sama ada mereka boleh menerangkan bilik itu kepada saya sebelum kami bermula. Saya tidak mendapat pekerjaan itu kerana, dalam kata-kata mereka, saya tidak memberitahu mereka saya buta dalam permohonan itu dan saya tidak akan sesuai untuk mereka.”

O’Kane mengatakan bahawa “tidak memahami tahap kapasiti seseorang yang kehilangan penglihatan oleh majikan adalah penghalang, tetapi membuat pelarasan mudah boleh membantu seseorang yang kehilangan penglihatan untuk mengakses dan mengekalkan pekerjaan”. RNIB menganggarkan bahawa 11,000 orang yang kehilangan penglihatan sedang mencari pekerjaan.

Skim Akses kepada Kerja kerajaan UK bertujuan membantu orang ramai mencari dan mengekalkan pekerjaan jika mereka mempunyai kecacatan, membiayai kos perjalanan dan peralatan serta jurulatih kerja untuk menyokong orang ramai beralih ke tempat kerja dengan lancar.

Tetapi Patel berhujah bahawa “walaupun dengan sokongan kerajaan, tanggungjawab ada pada majikan, kerana halangan terbesar orang yang menghadapi masalah penglihatan adalah andaian kita tidak boleh melakukan perkara-perkara dalam iklan pekerjaan kerana kita tidak dapat melihat. Sikap negatif ini perlu diubah untuk menerima kesanggupan untuk memenuhi keperluan kita dengan perkara mudah seperti pembaca skrin dan papan kekunci pakar.”

Merangkul kehilangan penglihatannya, Patel bekerja sendiri sebagai perunding inklusi dan kepelbagaian serta penceramah motivasi, menulis buku yang dipanggil “Kika and Me”, dan kini bekerja pada program TV Skuad Anjing di saluran CBBC.

Dia merancang untuk membina dapur kayu luar tahun ini, bersama dua anaknya, berusia tiga dan tujuh tahun, serta Kika. “Dengan tiga pasang mata membantu saya, saya pasti kayu itu akan naik paras,” katanya ketawa.

“Apabila saya menghadapi halangan untuk mendapatkan pekerjaan, ia pernah bermain-main di fikiran saya. Kini, saya mencari cabaran untuk membuat perubahan itu — tempat kerja menjadi lebih yakin apabila ia memperkasakan tenaga kerja dengan pengetahuan praktikal untuk membantu orang buta.”

singapore togel result

peng sidny

toto sydney lengkap

tgl hk malm ini

singapore totobet net