site

Mengapa penggantian jutawan sangat sukar

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Working It kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Rabu

Selamat kembali ke surat berita Working It. Kami telah mengambil cuti selama beberapa minggu untuk mengumpulkan semula dan mereka bentuk semula, jadi merupakan suatu keseronokan dan keistimewaan untuk kembali ke peti masuk anda setiap hari Rabu.

Kami juga melancarkan bahagian baharu hari ini, Terapi Pejabat, untuk membantu anda menyelesaikan masalah tempat kerja yang berduri. Saya akan memberi anda nasihat tanpa varnis: tiada HR guff atau ‘senario kes terbaik’ di sini. Sebagai pengendali veteran dalam (sangat) gelap seni dinamik tempat kerja media, saya tahu penyelesaian yang berfungsi dalam realiti, bukannya dalam impian anda.

hubungi: sila hantar idea podcast dan surat berita anda dan sebarang kritikan (pujian juga dialu-alukan) ke isabel.berwick@ft.com. Atau DM saya secara sulit di LinkedIn.

Dari Royals kepada Roys: apabila penggantian adalah semua dalam keluarga🤴

‘Kegelisahan adalah kepala yang memakai mahkota’ [Henry IV Part II] © FT montaj/Dreamstime

Bunting telah meningkat, pasar raya penuh dengan alkohol murah, dan orang ramai berkhemah di pusat London. Ia, akhirnya, masa pertabalan bagi raja baharu, Charles III yang berusia 74 tahun.

Sementara itu, rancangan kegemaran C-suite, Pewarisansemakin meningkat ke arah kemuncaknya yang panjang, ketika anak-anak Logan Roy bergerak untuk dinobatkan sebagai bos empayar media mendiang bapa mereka.

Pada masa penulisan ini, saya merasakan satu tahap ketidakpastian, baik mengenai pertabalan dan siri TV. Upacara Westminster Abbey adalah upacara purba, tetapi saya terkejut selepas ahli astrologi selebriti memberitahu saya dalam temu bual podcast (malangnya tidak disiarkan) bahawa ia berlaku pada saat planet yang sangat tidak menguntungkan: Mercury berada dalam kemunduran, yang boleh menyebabkan kekacauan peribadi , kehidupan profesional dan kebangsaan. (Di cakrawala Waystar Royco, kekacauan sudah berlaku.)

Memandangkan Raja Charles dijamin mendapat pekerjaan teratas mengatasi adik-adiknya, mereka yang lebih suka konflik dalam kisah penggantian jutawan mungkin ingin membaca profil Vanity Fair baharu yang pedas 👀 Rupert Murdoch, 92.

Mengapakah ketua banyak perniagaan keluarga kelihatan begitu teruk dalam merancang, apatah lagi membenarkan, peralihan kepimpinan? Pandangan saya, selepas bertahun-tahun mengecam dari luar plebeian, adalah bahawa mereka sangat terlindung daripada kehidupan – dan dikelilingi oleh ‘orang ya’ tanpa tulang belakang – bahawa mereka percaya kematian adalah untuk 99.99 peratus yang lain.

Adakah saya betul? Sebahagiannya, kata Margaret Heffernan, Ketua Pegawai Eksekutif, usahawan dan pengarang, yang menulis tentang perancangan penggantian pemimpin (atau kekurangannya) dalam FT baru-baru ini. Dia bersetuju dengan saya bahawa mereka yang sangat kaya mungkin cuba mengatasi kematian, tetapi menambah bahawa terdapat cara sebenar di mana mereka, sebenarnya, tidak seperti manusia biasa.

“Walaupun orang biasa mungkin mendekati persaraan berfikir ‘akhirnya saya boleh melakukan semua perkara yang saya selalu mahu lakukan tetapi tidak mempunyai masa untuk’, individu ini tidak mempunyai apa-apa yang mereka sentiasa mahu lakukan. Mereka sama ada telah melakukannya (berkahwin dengan supermodel dll) atau terlupa bahawa aspek kehidupan lain memberikan khasiat.”

Perniagaan keluarga mempunyai cabaran tersendiri. “Tiada pemisahan mental antara keluarga dan syarikat,” kata Margaret. Saya tidak pernah menyedarinya sebelum ini: tidak hairanlah dinamiknya selalunya melampau. Dia meneruskan: “Selalunya wanita dalam keluarga beroperasi sebagai Ketua Pegawai Emosi, memastikan semua orang gembira. Sebaik sahaja mereka keluar dari gambaran (perceraian atau kematian) emosi keluarga yang pernah menjadi kekuatan menjadi toksik.” Wah.

Permaisuri Elizabeth II adalah pakar mutlak dalam pengurusan kebijaksanaan dan ego. Saya agak bimbang untuk sebuah keluarga (dan negara) yang kini diketuai oleh seorang lelaki yang kelihatan jengkel dengan pen yang tidak berfungsi.

Apa pengalaman anda? Adakah perniagaan keluarga benar-benar berbeza? Beritahu saya apa yang anda fikirkan.

Terapi Pejabat

Masalah: Bos saya sangat dihormati dan ‘terkenal’ dalam sektor perniagaan pakar kami. Secara dalaman, mereka adalah mimpi ngeri: mereka mengambil kredit untuk kerja orang lain, mengawal, mengurus kami secara mikro dan membuat permintaan yang tidak munasabah pada setiap masa.

Saya seorang wanita berumur 40-an dan baru sahaja menerima pekerjaan di tempat lain dalam sektor yang sama. Saya lega – tetapi juga marah. Patutkah saya pergi tanpa menyatakan betapa teruknya — dan seterusnya mengekalkan kedudukan saya dengan Bos Berkuasa — atau memuaskan keinginan saya untuk berterus terang? Ia adalah perniagaan jenis perundingan dan tiada temu duga keluar rasmi. Saya akan membuat kenyataan keluar saya, melalui e-mel, kepada orang HR (tidak berguna)..

Isabel berkata: Saya tidak mahu apa-apa selain menasihati anda untuk memberitahu perkara sebenar. Tindakan memperkasakan ini akan menjadi apa yang rakan anda menyuruh anda lakukan, mungkin kerana terlalu banyak wain. Saya telah melakukannya sendiri: “Pergilah. Jujurlah kepada nilai anda. Anda akan berasa lebih baik tentang diri anda selepas itu.” Dan lain-lain.

Anda sepatutnya, sudah tentu, tidak melakukan perkara sedemikian. Nilai anda adalah utuh dan anda menunjukkan keberanian dengan pergi. Kita semua telah melihat e-mel ‘perpisahan’ yang menjadi tular dengan ‘F**K YOU BOSS’ yang dinyatakan daripada huruf pertama setiap ayat. Saya tidak mencadangkan anda akan pergi ke tahap ekstrem ini, walau bagaimanapun nampaknya menggoda, tetapi apa-apa yang kurang daripada ucapan selamat tinggal yang terpancar akan meninggalkan rasa tidak enak, selama-lamanya.

Dopamin/adrenalin yang tinggi daripada menyuarakan fikiran anda (lihat juga: teks mabuk) tidak lama lagi akan pudar dan diambil alih oleh fakta bahawa bos anda akan segera mengetahuinya. Vitriol mereka akan kekal selama-lamanya.

Sebaliknya, pasangkan operasi penyamaran. Temui rakan sekerja kegemaran anda — satu lawan satu, bukan dalam kumpulan — dan beritahu mereka sebab anda akan pergi. Tiada Zum. Jangan tinggalkan jejak elektronik perbualan ini. Tawarkan untuk menjadi papan yang baik apabila anda berada di sisi lain dan menggunakan rangkaian anda untuk membantu mereka melarikan diri. Jika ini entah bagaimana kembali kepada bos dan mereka berhadapan dengan anda? Nafikannya. Tiada bukti. (Dan itu tidak mungkin berlaku, memandangkan semua orang membenci bos.)

Jika kakitangan utama lain meninggalkan syarikat itu, itu akan menjadi balas dendam terbaik anda: dalam dunia profesional kecil seperti anda, bermain permainan yang panjang itu berkesan.

Ada soalan, masalah atau dilema untuk Terapi Pejabat? Fikirkan anda mempunyai nasihat yang lebih baik untuk pembaca kami? Hantar kepada saya: isabel.berwick@ft.com. Kami menamakan segala-galanya. Bos, rakan sekerja atau bawahan anda tidak akan tahu.

Minggu ini di podcast Working It

🎧 Kami mempunyai episod kolaborasi Money Clinic x Working It yang istimewa, dalam tradisi terbaik dari semua jenama paling hebat. Ia merupakan versi yang diedit bagi sesi nasihat kewangan strim langsung yang saya hos bersama rakan sekerja saya yang hebat, hos FT Money Clinic Claer Barrett, dengan kerjasama FT Flic, kempen celik kewangan dan rangkuman. Kami bercakap tentang wang dan tema kerjaya dalam buku baharunya, Perkara yang Mereka Tidak Ajar Anda Mengenai Wang.

Isabel Berwick dan Claer Barrett di sofa studio TV FT

Pendengar audio: berikut ialah tetapan FT TV yang glamor di mana Claer Barrett [right] dan saya buat webinar

5 cerita popular dari dunia pekerjaan:

  1. Graduan pandemik bergelut dengan kerja berpasukan: Deloitte dan PwC, dua daripada perunding Empat Besar, sedang melatih rekrut baharu dalam kemahiran kerja berpasukan dan komunikasi. Nampaknya kehilangan hubungan bersemuka semasa penutupan telah menyukarkan golongan muda untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja.

  2. Populariti ujian psikologi yang berterusan: Editor pengurusan FT Anjli Raval mengambil ujian untuk melihat sama ada dia sepadan dengan perundingan besar. Hampir semua orang menggunakan ujian ini, terutamanya apabila mengambil jawatan kanan. Sejauh mana ketepatannya?

  3. Cara mengesan reput korporat: Banyak petua praktikal daripada rakan sekerja saya Andrew Hill dan Emma Jacobs untuk membantu pemimpin dan lembaga pengarah menghapuskan individu dan amalan yang tidak berfungsi dan merosakkan yang mungkin membawa kepada organisasi yang mendapati dirinya dalam tajuk berita.

  4. Cara popular untuk menjadi super-schmoozer: Rangkaian telah kembali, masa yang besar, tetapi kebanyakan kita menjadi berkarat pada ceramah kecil selama tahun-tahun Zoom yang panjang, jadi Pilita Clark FT menawarkan panduan ringkas dan sangat lucu untuk mengerjakan bilik. Komen pembaca juga menawarkan banyak petua tambahan.

  5. Sektor teknologi mendatar dengan mengalih keluar pengurus pertengahan: Boleh diramalkan, jika secara rabun, pekerjaan pengurus pertengahan telah dipotong dalam jumlah besar dalam pemberhentian teknologi baru-baru ini, lapor Hannah Murphy FT.

Satu perkara lagi: Saya baru sahaja menonton kesemua lapan episod A Very British Cult, podcast BBC. Ini adalah penyiasatan terhadap Rumah Api, yang menjual dirinya sebagai bimbingan hidup dan operasi bimbingan perniagaan, tetapi sebaliknya mengambil alih nyawa ahli, menuntut semua wang mereka dan menekan mereka untuk menolak keluarga dan rakan-rakan yang “toksik”. Ia adalah bukti yang menakutkan tentang bagaimana seorang pemimpin berkarisma tunggal boleh menyedut orang yang waras ke dalam lingkaran ke bawah dan bergantung.

Tempat saya bekerja. . .

Kami suka melihat foto meja anda dan pemandangan dari stesen kerja anda, datang dari seluruh dunia. Sila teruskan menghantar mereka ke isabel.berwick@ft.com, dengan nota tentang sebab anda suka bekerja di sana, dan kami akan menerbitkan kegemaran kami.

Meja saya kucar-kacir (seperti keadaan bilik tidur WFH saya) tetapi inilah pemandangan ketika matahari terbenam di London. Tidak buruk untuk langit yang sangat bandar 😍

Pemandangan dari Zon 2 London

Satu Wajib Dibaca — Satu bahagian kewartawanan yang patut anda baca hari ini. Daftar di sini

Masa Terganggu — Mendokumentasikan perubahan dalam perniagaan dan ekonomi antara Covid dan konflik. Daftar di sini

data result singapore

pengeluar sidney

totobet syd

hk prize keluar

togel 4d singapore