site

Mempunyai ‘ambang’ untuk buli sudah lapuk

Jika ada Pembuli British yang Hebat, ia mungkin Flashman, penjahat budak sekolah yang ganas dalam novel Victoria Thomas Hughes Hari Persekolahan Tom Brown. Antara lain, Flashman membakar Tom di hadapan api sebagai hukuman.

Penderaan Flashman masih akan dikira sebagai buli, menurut Dominic Raab, yang meletak jawatan sebagai timbalan perdana menteri UK pada hari Jumaat selepas dakwaan buli dikekalkan terhadapnya.

Bagaimanapun, dalam surat peletakan jawatannya, Raab berkata siasatan itu telah “menetapkan ambang untuk buli sangat rendah” sehingga ia telah mencipta “suatu preseden berbahaya”. Raab menegaskan bahawa, menurut siasatan, dia tidak bersumpah atau menjerit, melemparkan apa-apa, menakut-nakutkan secara fizikal atau sengaja memperkecilkan sesiapa. Tetapi larangan Raab untuk membuli terlalu tinggi dan, dalam banyak cara, ketinggalan zaman seperti Flashman sendiri.

Siasatan peguam pekerjaan Adam Tolley terhadap dakwaan terhadap menteri itu menggunakan takrifan biasa buli bukan undang-undang: “tingkah laku yang menyinggung, menakutkan, berniat jahat atau menghina” atau “penyalahgunaan atau penyalahgunaan kuasa melalui cara yang bertujuan untuk melemahkan, mengaibkan, memburukkan atau mencederakan. penerima”.

Terdapat banyak cara untuk bos membuli boleh memenuhi definisi itu, tanpa perlu membuang satu telefon atau mengecas junior yang takut. Mereka mungkin masih melakukan tindakan berani menakut-nakutkan fizikal, tetapi, di tempat kerja, kini diketahui bahawa pembuli berkemungkinan melemahkan atau mendiskriminasi individu dengan meletakkan corak cemuhan yang lebih kecil atau “microaggressions”.

Sebuah buku baru, Berjalan Pergi untuk Menang, menunjukkan buli di tempat kerja boleh secara terang-terangan atau tersembunyi. “Tingkah laku buli secara terang-terangan adalah jelas. Ia menjerit, memukul meja, agresif, tingkah laku mengancam,” tulis Megan Carle, bekas eksekutif Nike. “Tingkah laku rahsia tersembunyi, bernuansa, halus.” Penasihat kepimpinan Roger Steare berkata: “Ia tidak semestinya ancaman fizikal, jadi kebanyakan masa, ia tidak.”

Raab, sebenarnya, dituduh menghentak meja. Siasatan itu menyimpulkan tingkah laku ini tidak mungkin membimbangkan dan membebaskannya daripada enam daripada lapan aduan buli. Bagaimanapun, pada dua kesempatan lain, Tolley mendapati dia berkelakuan dengan cara yang melemahkan dan memalukan seorang individu, dan membuat ancaman tindakan tatatertib yang tidak dinyatakan yang menakutkan orang lain.

Dalam pembelaannya, bekas timbalan perdana menteri itu membayangkan bahawa orang ramai British mengharapkan “kepantasan, standard dan cabaran” daripada menteri.

Tidak syak lagi pengundi mahu menteri mereka bersikap tegas dalam mencapai hasil dasar yang dijanjikan, sama seperti pemegang saham mahu ketua eksekutif memimpin syarikat mereka ke arah sasaran strategik.

Tetapi sementara sekolah pengurusan tegar sedang menikmati kebangkitan semula kemelesetan pasca-pandemi, realitinya ialah tenaga kerja yang takut selalunya merupakan tenaga kerja yang berprestasi rendah. Buli di tempat kerja “bukan sahaja isu manusia”, kata Steare, ia “sebenarnya memberi kesan kepada produktiviti”. Seperti yang ditunjukkan oleh penyelidikan oleh Amy Edmondson dari Harvard Business School dan yang lain, pasukan yang berprestasi terbaik adalah “selamat dari segi psikologi”, tidak takut untuk bercakap tentang kesilapan dan mencabar bos dan rakan sekerja mereka.

Ketepikan fakta bahawa jabatan-jabatan yang diketuai oleh Raab tidak banyak yang perlu ditunjukkan untuk kasih sayangnya yang keras. Dia juga seorang yang tidak suka Flashman-esque daripada mencadangkan bahawa orang ramai percaya bahawa penghujungnya membenarkan cara.

Itu terbang dalam menghadapi pengalaman ramai pengundi sendiri. Dua pertiga daripada rakyat Britain telah dibuli pada satu ketika, menurut tinjauan pendapat YouGov baru-baru ini, dan 74 peratus daripada mereka berkata ia telah menjejaskan kehidupan mereka secara besar-besaran atau jumlah yang adil. Daripada mereka yang dibuli sebagai orang dewasa, lebih daripada separuh mengatakan bahawa pelaku adalah bos atau pengurus mereka. Sukar untuk membayangkan mereka akan gembira melihat layanan yang sama yang menghantui mereka diberikan kepada penjawat awam oleh orang yang mereka pilih untuk mentadbir negara.

keluaran hk hari ini tercepat

sidney totobet

pengeluaran sidney hari ini

togel hongkongkong keluar

pengeluaran singapore