site

Melintasi garis merah akan membawa akibat yang serius. Komen Shahan Gantaharyan mengenai “permainan” Iran, Rusia, Israel, Ukraine


YEREVAN, 7 NOVEMBER, ARMENPRESS. Persekutuan Rusia memberi amaran kepada Israel bahawa melintasi “garisan merah” boleh membawa akibat yang serius. Shahan Gantaharyan, ketua pengarang harian “Azdak” Lubnan, membuat kesimpulan sedemikian dengan memerhatikan peristiwa antarabangsa tempoh lalu, dengan menyatakan bahawa Iran, Rusia, Ukraine dan Israel digambarkan dalam bulatan.

“Jika kita cuba mentafsirkannya dalam bentuk yang ringkas, permainan Iran-Rusia lawan Israel-Ukraine sedang berlangsung. Terdapat perjanjian terdahulu yang menyatakan Israel tidak akan mempersenjatai Ukraine untuk mengekalkan hubungannya dengan Rusia, dan Tehran berkata bahawa senjata yang dijualnya kepada Moscow tidak akan digunakan semasa operasi ketenteraan. Boleh dikatakan bahawa perjanjian ini rapuh dalam erti kata Tel Aviv menjual senjata kepada Kiev melalui negara ketiga, dan tidak jelas mekanisme apa yang akan digunakan untuk mengawal tidak menggunakan angkatan bersenjata Iran dalam perang,” nota pakar.

Kenyataan ini harus dipertimbangkan dalam rangka kerja logik rundingan yang dimulakan semula di Vienna dalam format 5+1. Sebelum operasi ketenteraan di Ukraine, Iran menjual dron ke Moscow, sebagai pertukaran yang menuntut tenaga nuklear. “Perkara yang luar biasa ialah kenyataan sedemikian kebanyakannya direkodkan di talian Tel Aviv-Tehran-Moscow-Kiev. Reaksi yang agak tidak tajam dari Washington atau Barat kolektif bercakap tentang fenomena memulakan semula rundingan Vienna. Perlu diingatkan bahawa kedua-dua AS dan Persekutuan Rusia terlibat dalam 5+1,” tegas Shahan Gantaharyan.

Togel Hari Ini

Hongkong Prize

Keluaran Singapura

Keluaran Sydney

Data Keluaran SDY