site

LV menyerahkan bonus lagi kepada bekas bos Mark Hartigan dalam ‘penghinaan terakhir’

Mark Hartigan, bekas ketua eksekutif LV yang mengetuai syarikat insurans hayat UK semasa percubaan gagal untuk menjual kepada Bain Capital, telah dianugerahkan bonus £318,000 lagi untuk 2022 yang pengkritik perjanjian itu menamakan “penghinaan terakhir” daripada tempoh perkhidmatannya.

Hartigan, yang meletak jawatan daripada LV tahun lepas akibat daripada perjanjian yang digagalkan itu, telah digredkan sebagai “pelepas yang baik” dan begitu layak untuk bonus prorata, menurut laporan tahunan syarikat insurans hayat milik bersama, yang diterbitkan pada Khamis.

Kumpulan itu menonjolkan prestasinya dalam “pembangunan pelan untuk meneruskan LV sebagai perniagaan bebas dan menstabilkan pasukan perniagaan dan pengurusan berikutan penolakan ahli terhadap transaksi Bain Capital”.

Dua tahun yang lalu, LV, yang dimiliki oleh pelanggannya, terlibat dalam pertempuran yang sangat dipublikasikan untuk masa depan status bersamanya.

Perjanjian yang dicapai dengan Bain, kumpulan ekuiti persendirian AS, telah ditolak oleh ahli pada akhir 2021 selepas mereka mempersoalkan kehilangan kebersamaan, serta pembayaran yang ditawarkan dalam urus niaga itu.

Bonus £511,000 Hartigan untuk 2021 dikecam hebat oleh penentang percubaan penjualan itu, memandangkan peranannya yang menonjol dalam transaksi itu. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, LV telah menghadapi panggilan untuk tidak membayar bonus kepadanya berkenaan dengan tahun 2022.

“Selepas membazirkan lebih £30 juta wang ahli untuk penyahmutuan yang gagal, ini benar-benar penghinaan terakhir daripada perkhidmatan Encik Hartigan,” kata Peter Hunt, rakan kongsi pengurusan di Mutuo, sebuah kumpulan kempen untuk mutuals.

Beliau berkata adalah perit kepada ahli yang ditawarkan sejumlah wang “sedikit” untuk menyerahkan perniagaan itu kepada kumpulan ekuiti persendirian.

Gareth Thomas, seorang ahli parlimen Buruh dan pengkritik yang lantang terhadap perjanjian itu, berkata rancangan untuk menyah mutu dan menjual kepada Bain adalah “pembaziran wang sepenuhnya” dan Hartigan “sudah tentu tidak layak menerima bayaran lain”.

Episod itu, tambahnya, “sekurang-kurangnya mendedahkan keperluan untuk menghentikan insentif untuk penyahpaduan dan membantu bersama mengakses modal untuk berkembang”. Thomas menyeru para menteri untuk menyelesaikan masalah ini “dengan segera untuk membantu orang-orang seperti John Lewis”. Masa depan status bersama perkongsian runcit itu telah dipersoalkan selepas rancangan prospektif untuk menjual kepentingan minoriti.

Hartigan enggan mengulas.

Dalam satu kenyataan mengenai bonusnya, LV berkata ia telah “memenuhi komitmen undang-undang dan kontraknya” dan semua keputusan dibuat “mengikuti proses yang dipersetujui dan ketat serta dengan sokongan penasihat undang-undang dan imbuhan”.

Keputusan setahun penuh syarikat insurans, yang diterbitkan pada hari Khamis, menunjukkan keuntungan operasi tidak berubah pada £31 juta walaupun apa yang dipanggil “keadaan ekonomi yang sukar” yang menjejaskan selera untuk beberapa produk pelaburan.

Jualan anuiti, bagaimanapun, melonjak 91 peratus tahun ke tahun. Kadar faedah yang meningkat telah menjadikan hasil pada produk ini lebih menarik.

hasil result singapore

totobet sdy hari ini

sydney hari ini

tgl hk malm ini

pengeluaran togel singapura