site

Ketua LSE menyokong gaji yang lebih baik untuk eksekutif UK untuk mengekalkan bakat

Eksekutif UK harus dibayar lebih jika negara itu mahu mengekalkan bakat dan menghalang syarikat daripada menjauhi Kota London dan memihak kepada penyenaraian di tempat lain, kata ketua Bursa Saham London.

“Perbincangan membina” mengenai pendekatan UK terhadap gaji eksekutif adalah perlu dalam konteks perbincangan yang lebih luas mengenai keberkesanan pasaran modal London, kata Julia Hoggett dalam satu kenyataan di laman web LSE pada hari Rabu.

“Kami harus menggalakkan dan menyokong syarikat UK untuk bersaing untuk bakat pada asas global, jadi kami kekal sebagai tempat yang menarik untuk syarikat untuk bertapak, kekal dan berkembang,” tambah ketua eksekutif itu.

“Alternatifnya ialah kami terus berdiam diri kerana eksport terbesar kami menjadi kemahiran, bakat, hasil cukai dan syarikat yang menjananya.”

Komen beliau datang ketika syarikat meninggalkan bursa saham London, di mana bilangan syarikat tersenarai telah jatuh 40 peratus sejak 2008, dan ketika pengawal selia kewangan UK mendesak untuk membaik pulih peraturan penyenaraian pasaran saham.

LSE dan Pasukan Petugas Industri Pasaran Modal berusaha untuk mengumpulkan pengerusi syarikat tersenarai, pengasas perniagaan yang belum tersenarai, pengurus aset, Majlis Pelaporan Kewangan, Persatuan Pelaburan dan agensi proksi untuk perbincangan.

Hoggett mengkritik pengurus aset dan penasihat proksi dan undian mereka terhadap dasar gaji eksekutif syarikat UK, yang selalunya boleh “secara ketara di bawah penanda aras global”, bermakna pada pandangannya UK tidak berada dalam “padang permainan yang sama rata”.

“Selalunya agensi proksi dan pengurus aset yang sama yang menentang tahap pampasan di UK menyokong pakej pampasan yang lebih tinggi dalam bidang kuasa yang berbeza, terutamanya di AS,” tambahnya.

singapore result

sidney pengeluaran hari ini

sidney hari ini

pengeluaran hk

data.hk.4d