site

Ketua eksekutif Boomerang memberikan keselesaan semasa krisis

Apabila krisis melanda, lembaga korporat boleh mendapatkan keselesaan dalam kebiasaan.

Bank Switzerland UBS melakukan perkara itu minggu ini, mengumumkan Sergio Ermotti akan kembali sebagai ketua eksekutif untuk mengemudi integrasi sukar saingan domestik Credit Suisse.

Beberapa ketua eksekutif “boomerang” lain telah mengambil semula peranan mereka. November lalu Bob Iger telah dilantik semula ke jawatan tertinggi di Disney selepas hilang keyakinan terhadap kepimpinan pengganti Bob Chapek. Pengasas Starbucks Howard Schultz kembali ke rangkaian kopi untuk tugas ketiganya sebagai ketua eksekutif pada April 2022 selepas penggantinya, Kevin Johnson, bersara.

Sebahagian besarnya fenomena AS, harapannya ialah individu ini — yang mengetahui perniagaan dan memahami budaya korporatnya — boleh membawa kestabilan pada masa huru-hara. Mereka adalah entiti yang terkenal kepada lembaga pengarah, eksekutif tertinggi dan pemegang saham, membuka jalan untuk pusingan yang lancar.

Pelabur aktivis Carl Icahn minggu ini menyeru Illumina bioteknologi AS untuk membawa kembali bekas bosnya Jay Flatley – langkah terbarunya dalam pergaduhan proksi dengan syarikat itu.

“Saya bercakap dengan beberapa pemegang saham besar di Illumina dan kebanyakan mereka menyukainya dan berkata dia melakukan kerja yang hebat pada masa lalu. Dan kami memerlukan seseorang yang boleh melakukan kerja yang hebat sekarang, “kata Icahn kepada Financial Times. “Apabila anda menghadapi masalah adalah sangat sukar untuk mencari seseorang untuk memimpin syarikat, itulah sebabnya anda sering melihat ke belakang untuk melihat siapa yang melakukannya dengan baik pada masa lalu.”

Seorang pemimpin kanan di UBS berkata pemerolehan Credit Suisse merupakan gabungan perbankan paling ketara sejak krisis kewangan, yang menimbulkan ketidakpastian yang besar. “Ini adalah perjanjian utama yang besar dengan kerumitan yang besar dan lembaga pengarah tidak mahu mengambil risiko terhadap pelaksanaan. Ia semudah itu. Sergio adalah orang yang tepat untuk perjanjian itu. Dia amat mengenali kedua-dua pihak. Dia ada pengalaman.”

Ermotti, yang mengendalikan UBS selama sembilan tahun sebelum menyerahkan tampuk pemerintahan kepada Ralph Hamers pada 2020, dalam tugasnya sebelum ini telah membuat rancangan untuk memperoleh Credit Suisse beberapa kali, menurut orang yang biasa dengan pemikirannya.

Penyelidikan oleh pemburu kepala Spencer Stuart mendapati bahawa 22 ketua eksekutif syarikat dalam S&P 500 telah kembali ke jawatan mereka sebelum ini dalam tempoh 12 tahun yang lalu. Daripada jumlah ini, 13 kembali secara tetap dan sembilan dilantik secara interim, dengan kebanyakannya tinggal kurang daripada setahun.

Tetapi data mencadangkan syarikat biasanya berprestasi rendah pasaran apabila mereka membawa kembali bekas pemimpin.

Chris Bingham, profesor strategi dan keusahawanan di Sekolah Perniagaan Kenan-Flagler di Universiti North Carolina, berkata individu-individu ini cenderung untuk “menyakiti daripada membantu” organisasi.

Beliau menjalankan penyelidikan yang diterbitkan dalam MIT Sloan Management Review pada 2020 menilai prestasi ketua “boomerang”. Menggunakan sampel 6,429 jawatan ketua eksekutif di syarikat dalam S&P Composite 1500, dari 1992 hingga 2017, Bingham dan pengarang bersamanya mendapati prestasi saham adalah 10 peratus lebih rendah pada 167 kumpulan yang diketuai oleh pemimpin yang dilantik semula berbanding rakan sejawatan mereka. Ini benar terutamanya jika ketua eksekutif yang kembali adalah salah seorang pengasas asal syarikat.

“Lembaga mahukan seseorang yang boleh mencapai kejayaan. Mereka selalunya tidak mempunyai banyak masa dan berlaku krisis. Ini selalunya logiknya. Kenapa perlu goncang, ini adalah seseorang yang pernah menangani krisis pada masa lalu dan boleh menangani krisis semasa. Ini amat berguna untuk pelabur yang mencari jaminan. Inilah yang berlaku di UBS,” kata Bingham.

Tetapi dia mengeluarkan amaran: sebab ketua eksekutif bumerang tidak menunjukkan prestasi yang baik adalah sebahagiannya kerana mereka kembali ke persekitaran perniagaan yang berbeza.

“Untuk Ermotti UBS — baru dua tahun berlalu, tetapi lihatlah sejauh mana perkara boleh berubah”, tambahnya.

Daripada mengurus akibat daripada Covid, kepada mempunyai dasar mengenai kerja fleksibel, kepelbagaian dan keterangkuman, peranan ketua eksekutif pasca-pandemi telah berkembang.

Namun, idea untuk membawa kembali ketua eksekutif yang berjaya adalah memikat apabila syarikat menghadapi masalah. Pelantikan semula Steve Jobs di Apple sering disebut sebagai pengubah permainan untuk kumpulan teknologi. Selepas disingkirkan daripada jawatannya sebagai ketua eksekutif pada tahun 1985, beliau kembali apabila Apple hampir runtuh pada tahun 1996, memfokus semula dan membina semula ia menjadi gergasi teknologi seperti hari ini.

Contoh berprofil tinggi lain termasuk Michael Dell, yang meninggalkan syarikat senamanya hanya untuk kembali menerajuinya tiga tahun kemudian pada 2007, serta bekas bos di Twitter, Best Buy, Bloomberg dan Charles Schwab.

Dalam satu lagi contoh baru-baru ini, Katrina Lake, pengasas Stitch Fix, perkhidmatan langganan beli-belah peribadi dalam talian, kembali kepada peranan ketua eksekutif pada bulan Januari, kurang daripada dua tahun selepas mengetepikan.

Sesetengah profesional carian eksekutif percaya membawa kembali bekas ketua eksekutif mengatakan lebih banyak tentang lembaga gagal memastikan proses penggantian lancar berbanding prestasi cemerlang seorang pemimpin masa lalu.

“Setiap syarikat mempunyai kisah mereka sendiri. Cerita Ermotti berbeza sedikit daripada cerita Iger, contohnya. Tetapi secara umum, jika saya melihat corak, anda mempunyai pemimpin yang dihormati yang kuat dan telah lama meninggalkan kasut besar untuk diisi dan penggantinya kemudiannya dianggap tidak dapat melakukannya,” kata seorang pemburu utama peranan bilik lembaga tertinggi.

“Lazimnya mereka ini adalah CEO yang sangat alfa yang tidak berminat untuk mencipta pengganti dan boleh dilihat mengecam dari luar dan menjejaskan pengganti mereka,” tambahnya. “Apabila pengganti gagal, lembaga pengarah sering berfikir ‘mari kita bawa semula bekas CEO’, tetapi mereka mungkin harus berfikir, ‘bukankah kita patut bawa orang lain'”.

totobet hari ini

data pengeluaran sydney hari ini

sidney sidney

togel hongkonģ hari ini 2021 hari ini keluar berapa angka keluaran terbaru

totobet spg