site

Ketua Centrica menerima kenaikan gaji lima kali ganda walaupun terdapat kontroversi meter prabayaran

Ketua eksekutif Centrica menerima jumlah gaji bawa pulang sebanyak £4.5 juta tahun lepas, peningkatan lebih lima kali ganda berbanding tahun sebelumnya, walaupun terdapat kontroversi mengenai layanan kontraktornya terhadap pelanggan yang terdedah yang telah membawa kepada baik pulih peraturan ansuran meter gas prabayar.

Paket gaji Chris O’Shea telah melonjak daripada £875,000 pada 2021, apabila dia menolak bonusnya untuk menunjukkan solidariti dengan pelanggan yang dilanda krisis kos sara hidup, menurut laporan tahunan kumpulan itu.

Tetapi sejak itu kumpulan itu, yang memiliki British Gas, mendapat kecaman daripada kempen kemiskinan bahan api selepas penyiasatan oleh The Times mendakwa ejen yang bertindak bagi pihaknya telah memecah masuk ke dalam hartanah pelanggan yang terdedah untuk memuatkan meter prabayaran yang lebih mahal.

Pengawal selia tenaga British Ofgem kemudiannya mengarahkan semua pembekal menghentikan amalan memasang meter prabayar secara paksa dan melancarkan siasatan ke dalam British Gas, yang membekalkan elektrik dan gas kepada lebih daripada 7.5 juta rumah British.

O’Shea telah berada di bawah tekanan untuk mengetepikan bonusnya sekali lagi tahun ini berikutan bantahan mengenai dakwaan itu, yang disebutnya “sangat mengganggu” pada bulan Februari, apabila dia meminta maaf dan berikrar untuk menghentikan latihan itu sehingga “sekurang-kurangnya” akhir musim sejuk .

Tindak balas daripada aktivis dan badan amal datang walaupun keuntungan operasi di bahagian runcit British Gas turun 39 peratus kepada £72 juta pada 2022 kerana ia membuat “derma sukarela” untuk membantu pelanggan yang bergelut.

Pengerusi jawatankuasa imbuhan Carol Arrowsmith berkata O’Shea telah menunjukkan “kepimpinan yang cemerlang, pemacu dan keazaman untuk memulihkan syarikat untuk 10 juta pelanggan kami, 20,000 rakan sekerja dan ramai pemegang saham kami”.

Kumpulan Centrica yang lebih luas mencatatkan rekod keuntungan operasi £3.3bn pada 2022 apabila bahagian pengeluaran gas Laut Utara, perdagangan tenaga dan tenaga nuklearnya mendapat manfaat daripada kenaikan harga komoditi berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Peningkatan dalam pendapatan mendorongnya melanjutkan program pembelian balik saham £250 juta yang dilancarkan pada bulan November sebanyak £300 juta lagi tahun ini.

Arrowsmith berkata bonus untuk O’Shea dan ketua pegawai kewangan Centrica adalah wajar memandangkan prestasi “luar biasa” kumpulan itu terhadap sasaran. Beliau berkata O’Shea telah “mencapai prestasi yang sangat baik” pada tahun lalu dan Centrica tidak boleh mengharapkan untuk “menarik dan mengekalkan pemimpin pada masa hadapan” jika ia tidak memenuhi komitmennya untuk mengiktiraf dan memberi ganjaran kepada prestasi kakitangannya.

CFO keluar Centrica, Kate Ringrose, membawa pulang jumlah gaji £1.1 juta tahun ini, termasuk bonus tunai £288,000. Tahun sebelumnya, dia dibayar sejumlah £977,000 dan menerima bonus £243,000.

O’Shea juga akan mendapat kenaikan gaji 2.6 peratus yang ditetapkan untuk mengambil gaji pokoknya kepada £815,000 mulai April. Kumpulan itu berkata ia telah menawarkan purata kenaikan gaji asas sebanyak 5 peratus kepada tenaga kerjanya yang lebih luas.

totobet singapure

pengeluaran sidney

sdy togel

angka hk keluar malam ini

hk pengeluaran