site

Kerusi Jupiter Nichola Pease berundur atas ‘sebab peribadi’

Pengerusi bukan eksekutif Jupiter Fund Management Nichola Pease berundur berkuat kuasa serta-merta atas “sebab peribadi” selepas tiga tahun memegang jawatan itu, yang membawa kepada rombakan lembaga pengarah yang lebih meluas.

Pease keluar secara tiba-tiba berlaku menjelang mesyuarat tahunan pengurus aset FTSE 250 bulan depan dan berkemungkinan akan menimbulkan soalan daripada pemegang saham tentang sebab dia keluar.

Syarikat itu mengalami tahun yang sukar dengan pemotongan dividen dan kejatuhan harga saham. Saham turun 2 peratus kepada 129.9p menjelang waktu makan tengah hari Rabu dan telah jatuh 30 peratus sejak 12 bulan lalu.

“Harga saham telah jatuh pada jam tangannya, dividen telah dipotong, dan seorang pelabur aktivis menulis surat terbuka mengatakan prestasinya sangat buruk. Nampaknya kedudukannya semakin tidak dapat dipertahankan,” kata seorang penganalisis.

Orang yang biasa dengan situasi itu menegaskan pemergiannya adalah atas sebab peribadi.

Pease, yang telah berkahwin dengan pengurus dana lindung nilai Crispin Odey sehingga baru-baru ini, menyertai Jupiter pada awal 2020, setelah pernah memegang jawatan sebagai pengarah bukan eksekutif di Schroders dan sebagai ketua eksekutif JO Hambro Capital Management.

Langkah itu telah mencetuskan beberapa siri perubahan pada papan Musytari. David Cruickshank, pengarah bukan eksekutif, akan menggantikan Pease sebagai pengerusi dan juga akan menyelia jawatankuasa pencalonan.

Karl Sternberg akan mengambil alih peranan pengerusi jawatankuasa audit dan risiko secara interim. Roger Yates, pengarah bebas kanan, juga akan menyertai jawatankuasa ini.

Jupiter berkata ia telah memulakan pencarian untuk kerusi tetap lembaga audit dan risiko dan sedang mencari sekurang-kurangnya seorang pengarah bebas bukan eksekutif baharu.

Pease menyelia penyepaduan Merian Global Investors semasa beliau berkhidmat di Jupiter, yang diperoleh perniagaan itu dengan harga £370 juta pada 2020 apabila Andrew Formica menjadi ketua eksekutif kumpulan itu.

Perniagaan itu mendapat kecaman tahun lalu apabila pembuat perjanjian industri dana Jon Little menulis kepada Pease mendakwa bahawa Musytari telah “sesat” dan mesti menukar pengurusannya, dengan menyatakan bahawa Formica telah “gagal untuk menyampaikan”.

Pease, yang menjejaki akar keluarganya kembali kepada pengasas bank Barclays, telah memperjuangkan kepelbagaian dalam industri pengurusan aset, setelah menubuhkan kumpulan perusahaan sosial Investment 20/20.

Jupiter’s Yates berkata: “Nichola telah dilantik ke lembaga pengarah pada tahun 2020 dan telah memimpin syarikat melalui penyepaduan Merian Global Investors, berlatarbelakangkan pandemik global, dan peralihan kepada ketua eksekutif baharu tahun lepas.”

Pemergiannya datang ketika Musytari telah menjalani penstrukturan semula di bawah ketua eksekutif Matthew Beesley, yang meningkatkan peranan daripada ketua pegawai pelaburan Oktober lalu.

Di bawah Beesley, Musytari telah menggabungkan atau menutup beberapa dana yang lebih kecil dan telah mengurangkan bilangan pekerja untuk membantu mengurangkan kos.

Seorang penganalisis lain berkata: “Ada pertukaran pengawal. Membawa masuk seseorang yang baharu akan membantu dalam melihat semula perniagaan pada masa ini.”

Kumpulan dana itu berkata dalam kemas kini suku tahunan minggu ini bahawa aliran masuk bersih daripada pelanggan institusi berjumlah £100 juta dalam tiga bulan pertama tahun ini, walaupun pelanggan runcit mengeluarkan £1 bilion.

Tahun lepas, bekas ketua eksekutif Edward Bonham Carter mengumumkan pemergiannya daripada pengurus aset selepas hampir tiga dekad di syarikat itu. Peranan terakhirnya tertumpu pada pengurusan dan tanggungjawab korporat.

toto bet singapura

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

sidney totobet hari ini

result hk lengkap

sgp totobet