site

Kerajaan Switzerland memotong bonus untuk 1,000 pegawai bank kanan Credit Suisse

Kerajaan Switzerland telah mengurangkan bonus untuk kira-kira 1,000 pegawai bank kanan di Credit Suisse, dengan pasukan eksekutif kehilangan gaji berubah-ubah tertunggak mereka sepenuhnya, selepas penyelamatan pemberi pinjaman oleh pesaingnya UBS bulan lepas.

Selepas mesyuarat pada hari Rabu, majlis persekutuan, badan eksekutif Switzerland, menyeru kementerian kewangan untuk mengurangkan bonus di Credit Suisse bernilai sehingga jumlah SFr60 juta ($66.1 juta).

Bank itu juga telah diperintahkan untuk mempertimbangkan sama ada bonus yang telah dibayar boleh dibayar balik, dan melaporkan kepada kementerian kewangan dan Finma, pengawal selia kewangan, mengenai usahanya.

Keputusan itu dibuat sehari selepas lembaga Credit Suisse berhadapan dengan pelabur yang marah pada mesyuarat agung tahunan pertamanya dalam tempoh empat tahun — dan yang terakhir sebagai syarikat bebas.

Pemegang saham mengundi menentang cadangan gaji untuk pasukan eksekutif, yang menurut lembaga itu akan mengambil kira, walaupun semua ahli lembaga dilantik semula secara sempit.

Kemarahan orang ramai terhadap bonus jurubank kekal tinggi di Switzerland sejak krisis kewangan 2008.

Sehari selepas UBS bersetuju untuk membeli Credit Suisse dalam pengambilalihan $3.25bn bulan lepas, penunjuk perasaan berkumpul di hadapan ibu pejabat Credit Suisse berhubung cadangan penggunaan wang awam dalam perjanjian menyelamat.

Bern telah menulis jaminan SFr9bn kepada UBS untuk menyokong penghadamannya terhadap saingannya, dan membenarkan kemudahan sokongan kecairan SFr100bn daripada Swiss National Bank.

Kerajaan berkata di bawah artikel 10a akta perbankan Switzerland ia mempunyai kuasa untuk mengenakan langkah berkaitan gaji jika bank penting secara sistemik secara langsung atau tidak langsung diberikan bantuan kerajaan daripada dana persekutuan.

Di bawah terma ketetapan itu, ahli lembaga eksekutif Credit Suisse akan dibatalkan bonus mereka, manakala kakitangan satu tahap di bawah akan mengalami pemotongan 50 peratus. Kakitangan yang tahap di bawah akan menerima pengurangan 25 peratus dalam bonus mereka.

“Pendekatan yang berbeza ini mengambil kira tanggungjawab pengurus paling kanan untuk situasi di Credit Suisse,” kata majlis persekutuan dalam satu kenyataan.

Semua bonus yang terakru untuk ketiga-tiga peringkat pengurusan kanan sebelum pengambilalihan oleh UBS selesai dalam beberapa bulan akan datang juga akan dibatalkan.

Kerajaan telah menggantung sementara bonus untuk eksekutif Credit Suisse pada 21 Mac tetapi majlis persekutuan kini telah memutuskan untuk melaksanakan langkah-langkah ini.

Jumlah kumpulan bonus tertunda untuk semua 49,000 pekerja Credit Suisse ialah SFr653mn, berdasarkan harga saham SFr0.76. Apabila bonus diberikan ia bernilai SFr2.76bn.

“Dalam erti kata lain, semua pekerja telah terpaksa menanggung jumlah kerugian lebih daripada SFr2bn disebabkan kejatuhan harga saham Credit Suisse,” kata majlis persekutuan itu.

Saham Credit Suisse telah jatuh lebih daripada 90 peratus sejak dua tahun lalu. Bank itu enggan mengulas.

togel singapore result

sidney totobet

sidney totobet

angka hk keluar malam ini

www.totobet.com singapore