site

Kenapa lima hari di pejabat tidak bertambah

Ini adalah kisah tentang seorang lelaki bernama James, seorang wanita bernama Julie dan sesiapa sahaja yang masih bergelut dengan dunia baru pekerjaan pejabat yang dicetuskan oleh Covid hampir tepat tiga tahun lalu.

James Long ialah seorang pembiaya veteran di London yang mengasaskan firma penasihat kewangan tenaga bersih butik bernama Longreach Capital pada 2019, sejurus sebelum wabak itu meletus.

Salah seorang pekerja pertamanya ialah Julie Gimenez berusia 30-an, yang ketika itu berada di London bekerja dalam pelaburan infrastruktur di salah sebuah bank terbesar di Eropah.

Ketika Britain dikunci, Long tinggal di London dan Gimenez berpindah ke bandar yang lebih cerah di selatan Eropah. Dia masih di sana sekarang dan Long masih di London, bekerja di pejabat St James’s Square firma itu beberapa hari seminggu.

Gimenez datang ke pejabat London sekurang-kurangnya sebulan sekali selama beberapa hari dan sering pergi ke luar negara untuk mesyuarat kerja. Firma itu berjalan dengan baik. Ia mengatur satu daripada tawaran pembiayaan hidrogen hijau terbesar di UK dalam tempoh 12 bulan yang lalu. Tetapi pengaturan kerjanya adalah apa yang Long panggil “perbualan berterusan” dan Gimenez memanggil “topik hangat”.

Mereka bersetuju bahawa beberapa kerja mesti dilakukan secara peribadi, seperti mesyuarat pelanggan, dan sesetengahnya mudah dilakukan dari jauh, seperti kertas kerja untuk menyelesaikan perjanjian. Mereka juga bersetuju bahawa adalah baik untuk kakitangan yang lebih muda bekerja secara peribadi dengan orang yang lebih berpengalaman.

Tetapi terdapat kurang persetujuan mengenai kategori tugas ketiga seperti merangka pembentangan untuk mesyuarat pelanggan yang akan datang, atau mesyuarat pasukan dalaman.

Long berkata: “Saya mempunyai kecenderungan untuk mengatakan bahawa kebanyakan perkara harus dilakukan secara fizikal, tetapi saya menghargai terdapat ruang untuk kerja jauh.”

Gimenez, bagaimanapun, berkata wabak itu menunjukkan betapa cekap dan produktif dia apabila bebas untuk memberi tumpuan mendalam di rumah, jauh daripada gangguan pejabat. “Sekarang saya tahu itu, ia mengecewakan untuk bertemu secara peribadi apabila saya tahu ia tidak akan membantu dengan apa yang saya usahakan.”

Dia juga berpendapat banyak masa terbuang untuk menghadiri mesyuarat perniagaan yang boleh diadakan dengan mudah dalam talian. Long merasakan kebanyakan kehidupan profesional adalah tentang muncul.

Jadi siapa yang betul? Tiga tahun selepas kerja hibrid atau jarak jauh bermula, adakah kita tahu sama ada ia melemahkan atau meningkatkan produktiviti? Adakah orang seperti Elon Musk berhak untuk mengarahkan pekerja kembali ke pejabat atau sebaliknya?

Jawapan mula muncul — untuk beberapa jenis kerja dalam beberapa jenis perniagaan. Mereka telah dinyatakan dalam kertas kerja Biro Penyelidikan Ekonomi Negara yang disemak baru-baru ini yang dikarang bersama oleh ahli ekonomi Universiti Stanford, Profesor Nick Bloom, yang nasihatnya mengenai kerja hibrid diikuti secara meluas oleh syarikat.

Kajian sebelum dan semasa wabak menunjukkan produktiviti kakitangan pusat panggilan yang bekerja di rumah meningkat kira-kira 10 peratus.

Tetapi tidak semua orang bekerja seperti pekerja pusat panggilan, dan satu lagi kajian terhadap graduan yang bekerja dalam pasukan di sebuah syarikat IT Asia mendapati produktiviti merosot sekurang-kurangnya 8 peratus selepas mereka dihantar pulang secara tiba-tiba apabila wabak itu melanda.

Kakitangan ini, bagaimanapun, pergi dari pejabat sepenuhnya kepada kerja jauh sepenuhnya dalam tergesa-gesa dan, seperti yang dikatakan oleh kertas Bloom, tidak ada kumpulan kawalan rawak jadi keputusannya sukar untuk dinilai.

Lebih banyak jawapan datang daripada percubaan rawak kedua-dua pengurus dan bukan pengurus di sebuah syarikat teknologi besar yang Bloom lakukan pada 2021 dan 2022. Satu kumpulan bekerja di rumah pada hari Rabu dan Jumaat. Seorang lagi tinggal di pejabat sepenuh masa.

Keputusan? Tiada tanda bahawa kerja rumah hibrid sama ada meningkatkan atau menurunkan produktiviti dengan ketara. Tetapi pekerja menyukainya dan kadar pergeseran jatuh sebanyak satu pertiga.

Kesimpulannya, Bloom memberitahu saya minggu lepas, ialah orang yang mengatakan bekerja dari rumah menjejaskan produktiviti sering bercakap tentang kerja jauh sepenuhnya, yang boleh menjejaskan produktiviti — tetapi juga boleh menarik kakitangan dan mengurangkan kos pejabat.

Syarikat mesti mengira pertukaran itu. Tetapi bagi pengurus dan profesional, Bloom berkata bukti menunjukkan gabungan bekerja di rumah dan di pejabat adalah menang-menang. “Tidak masuk akal untuk kembali ke lima hari seminggu.”

Akhirnya, ini bermakna ramai orang, seperti Longreach’s Long dan Gimenez, bersedia untuk terus mendesak dan mencabar satu sama lain untuk perlahan-lahan membuat cara kerja baharu.

pengeluaran result sgp

hasil pengeluaran sydney hari ini

keluaran sydney

hk keluar mlm ini

totobet spg