site

Kemajuan akronim yang tidak dapat dihalang

Minggu ini saya pergi ke Jerman di mana saya mendapati mereka mempunyai perkataan yang terlalu menggemari singkatan.

Perkataannya ialah mania singkatan dan ia masuk akal dalam bahasa dengan kata-kata yang begitu panjang sehingga mereka kelihatan seolah-olah mereka telah ditaip pada papan kekunci tanpa bar ruang.

Tetapi mania untuk akronim, inisial dan singkatan lain adalah sama berleluasa di luar Jerman, walaupun bertahun-tahun mengeluh tentang betapa mendalamnya istilah ini mengelirukan, mengecualikan dan secara amnya menjengkelkan.

Malah, trend ini semakin berkembang dan tentangan jelas tidak berguna sehingga saya mula berfikir yang terbaik untuk mencari peningkatan dalam genre.

Ia membantu untuk mengingati bahawa singkatan bermula pada sekurang-kurangnya zaman Cicero, apabila orang Rom kuno memendekkan SPQR — senat dan rakyat Rom — kepada SPQR ringkas.

Jalan pintas ini telah meletup pada zaman yang lebih moden kerana kemajuan dalam sains dan teknologi telah membawa istilah yang lebih panjang dan lebih kompleks yang banyak sektor tergesa-gesa untuk meringkaskan, tidak terkecuali dunia perniagaan.

Saya teringatkan perkara ini pada hari yang lalu apabila saya dihantar sebuah buku baharu yang mengandungi bukan satu, bukan dua tetapi tiga muka surat yang menyenaraikan akronim yang mungkin ditemui pembaca di dalamnya.

Terdapat sebab: ia adalah sebuah buku tentang kewangan iklim, yang bermaksud ia merangkumi dunia singkatan-berat kedua-dua perubahan iklim dan kewangan.

Perkataan P senarai sahaja termasuk PRI (prinsip untuk pelaburan yang bertanggungjawab); PPA (perjanjian pembelian kuasa) dan PPP, yang bermaksud pariti kuasa beli dan, mengelirukan, perkongsian awam-swasta.

Ada masanya saya akan menganggap ini sebagai satu lagi contoh kebodohan singkatan. Satu sebab saya pernah mengagumi Elon Musk ialah pesanannya yang berulang-ulang kepada kakitangan SpaceX dan Tesla untuk menjauhi “akronim atau perkataan karut” dengan alasan bahawa “apa-apa sahaja yang memerlukan penjelasan menghalang komunikasi”.

Saya mempunyai folder e-mel yang diketuai Akronim Gone Mad di mana saya memfailkan komunikasi perniagaan yang dihalang yang kerap masuk ke dalam peti masuk saya.

Pesaing teratas setakat tahun ini ialah: “CSI menamakan veteran FIS Linda Fischer COO, melantik CRO, MSM dan SVP baharu”. Tetapi persaingan adalah sukar, terutamanya sejak kebangkitan crypto.

Tahun lepas saya menerima e-mel yang memetik Ketua Pegawai Eksekutif platform dagangan yang mengisytiharkan, tanpa penjelasan: “Situasi UST dan LUNA, bersama-sama dengan penurunan BTC yang besar baru-baru ini, adalah contoh yang jelas tentang bagaimana sesuatu boleh menjadi salah dalam dunia mata wang kripto yang tidak menentu.”

Menghadapi arus yang tidak berperasaan ini, saya dapati ia membantu untuk mengingati berapa banyak kuasa yang boleh dimiliki oleh singkatan yang diletakkan dengan baik.

Seorang penulis di ruangan Lex FT pernah menggunakan akronim PIGS untuk menggambarkan kesengsaraan ekonomi Portugal, Itali, Greece dan Sepanyol, dalam item bertajuk Pigs in muck.

Sebagai editor kertas itu, Lionel Barber, kemudian menulis dalam memoirnya, Yang Maha Kuasa dan Yang Terkutuk, ini menimbulkan kemarahan. Pembaca menuduh kertas itu tenggelam ke tahap The Sun dan Daily Mirror, manakala kedutaan Sepanyol di London mengadu bahawa “babi” adalah salah satu istilah yang paling merendahkan dalam bahasa Sepanyol.

Malangnya untuk kedutaan, Babi telah bertahan, mungkin atas sebab yang sama tingkah laku akronim telah menyelubungi, di semua tempat, Washington DC: ia menghasilkan kata-kata yang tidak dapat dilupakan dan menarik yang melekat pada zaman gangguan.

Surat berita Working It

Daftar ke surat berita Working It untuk semua yang anda perlukan untuk maju di tempat kerja, dalam peti masuk anda setiap hari Rabu

Ketika saya bekerja di Washington, lebih daripada 20 tahun yang lalu, ahli Kongres cenderung untuk memperkenalkan rang undang-undang dengan tajuk yang membosankan dan sedar yang anda lihat dalam badan perundangan di seluruh dunia.

Sejak itu, Capitol Hill telah menjadi sarang akronim kejuruteraan terbalik yang dikenali sebagai “backronym”.

Oleh itu, Akta Bantuan, Bantuan dan Keselamatan Ekonomi Koronavirus, atau Akta Prihatin, diikuti dengan Mencipta Insentif Berguna untuk Menghasilkan Semikonduktor, atau Cip, dan Akta Crook (Melawan Kleptokrasi Rusia dan Luar Negara Lain).

Analisis menarik oleh seorang penulis di majalah Atlantic tahun lepas menunjukkan kira-kira 10 peratus bil dan resolusi yang diperkenalkan dalam dua tahun sebelumnya mempunyai nama backronim, meningkat daripada kira-kira satu dalam 20 sedekad sebelumnya dan kurang daripada 1 peratus pada akhir 1990-an.

Perkara tentang nama-nama ini ialah mereka berjaya mencapai apa yang tidak dicapai oleh banyak singkatan: pemahaman segera. Dunia tidak akan menjadi tempat yang lebih baik tanpa mereka. Sekiranya kita boleh mengatakan perkara yang sama tentang setiap jenis mereka.

pilita.clark@ft.com

reslt sgp

sydney pengeluaran

togel sdy 2023

keluaran hk

pengeluaran.sgp