site

Kemahiran manusia akan menjadi penting untuk pekerjaan masa depan

Adakah anda bersedia untuk masa depan pembelajaran dan kerja? Perkembangan pesat teknologi, dan terutamanya kecerdasan buatan, mengubah pasaran pekerjaan, menghasilkan kedua-dua peluang dan cabaran baharu. Ia adalah kebimbangan utama bagi pelajar memikirkan tentang prospek pekerjaan mereka.

Aliran ke arah pendigitalan dan AI sedang berjalan dengan baik dalam banyak industri, membolehkan beberapa kemahiran teknikal diautomasikan, dan mengetuai majikan untuk memberi penekanan yang lebih besar pada kemahiran berpaksikan manusia seperti penyelesaian masalah, kreativiti, pemikiran kritis, ketangkasan kognitif dan empati . Keupayaan untuk menguasai kemahiran ini menjadi penting untuk berkembang maju dalam pasaran kerja hari ini, dan akan menjadi lebih penting pada masa hadapan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan sistem pendidikan mengutamakan pemindahan pengetahuan, hafalan dan ujian standard, dan gagal untuk memupuk kemahiran berpaksikan manusia. Oleh itu, adalah penting bagi golongan muda untuk secara aktif mencari peluang untuk membina mereka. Ini memerlukan refleksi, memupuk rasa tujuan dan mengambil tindakan untuk mempraktikkannya.

Majikan mengiktiraf kuasa tujuan untuk memupuk komitmen dan motivasi ke arah matlamat bersama, dan untuk mewujudkan budaya kerja berprestasi tinggi. Pekerja yang didorong oleh tujuan berfungsi sebagai model peranan yang memberi inspirasi kepada orang lain dan menggalakkan kerjasama sambil mengutamakan kesejahteraan mereka sendiri. Mereka membantu mewujudkan persekitaran inklusif yang menarik dan mengekalkan pekerja berbakat, dan dilaburkan dalam kejayaan organisasi.

Tarek Chehidi

Dengan membangunkan hubungan dengan dunia di sekeliling mereka, dan pemahaman yang lebih mendalam tentang isu sistemik yang wujud di dalamnya, pelajar boleh mengukuhkan kemahiran seperti empati, kerjasama dan penyelesaian masalah.

Sebagai contoh, Esther Oluwaremilekun Odekunle, pelajar berusia 18 tahun yang mengajar melalui program Teach For Nigeria dan ahli Majlis Penasihat Pemimpin Pelajar global Teach For All, bekerjasama dengan rakan-rakannya untuk membangunkan dan melaksanakan program kemahiran digital untuk golongan muda, selepas mendapati hanya tiga daripada setiap 20 pelajar dalam komunitinya di Lagos yakin menggunakan teknologi. Melalui inisiatif itu, Esther belajar tentang keperluan komunitinya, menemui tujuan dan mempraktikkan kemahiran kolaboratif. Motivasinya bukan untuk meningkatkan kebolehpasaran, tetapi kemahiran yang dia kembangkan adalah betul-betul yang akan membuatkan dia berkembang maju dalam perubahan tempat kerja.

Apabila pelajar mempunyai tujuan dan mengejar peluang yang sejajar dengan ini, mereka cenderung untuk terlibat dalam aktiviti yang membawa kepada hasil yang tidak dijangka, seperti menjadi lebih tangkas dan menyesuaikan diri, atau mengembangkan pandangan mereka.

Raquel Jardim, sebagai contoh, ialah seorang lagi ahli Majlis Penasihat Pemimpin Pelajar Teach For All. Warga Brazil berusia 18 tahun itu pernah percaya bahawa dia hanya sesuai dengan kerjaya dalam bidang kemanusiaan dan mula menganggap bahawa dia tidak menyukai subjek Stem — sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik. Walau bagaimanapun, penglibatannya dalam pergerakan “wanita dalam Stem” di sekolah mendedahkan Raquel kepada persekitaran baharu dan orang yang biasanya tidak dia kenali, mengubah persepsinya tentang keupayaannya untuk belajar matematik. Dia menemui kekuatan yang tidak diketahuinya, yang membuka peluang kerjaya baharu.

Dunia Kerja: acara dalam talian percuma untuk pelajar

Sertai kami pada hari Isnin 27 Mac jam 2 petang — 3.30 petang BST untuk acara digital yang dihoskan oleh FT Schools, menawarkan lebih banyak nasihat praktikal tentang pembinaan kemahiran dan perancangan kerjaya, serta Soal Jawab secara langsung. Sesi akan tersedia untuk ditonton atas permintaan juga.

Daftar tempat percuma anda di sini

Ini adalah masa yang tidak pasti, pastinya. Orang muda mungkin melihat ke hadapan dan bimbang tentang bilangan pekerjaan hari ini yang mungkin akan usang. Tetapi kepesatan perubahan juga mewujudkan kemungkinan yang tidak berkesudahan untuk kerjaya.

Kini, lebih daripada sebelumnya, adalah mungkin bagi golongan muda untuk merapatkan jurang antara tujuan dan kerja, dan menyalurkan tenaga mereka ke arah menyelesaikan beberapa cabaran masyarakat terbesar, seperti ketidaksamaan, kemiskinan dan perubahan iklim.

Mereka yang akan memasuki tempat kerja mempunyai kuasa untuk membentuk masa depannya untuk manfaat kita semua. Berbanding dengan kepastian lama yang kita tinggalkan, prospek ini jauh lebih menarik.

Penulis ialah ketua organisasi bukan untung inisiatif Teach For All’s Future of Work

pengeluar sdy

totobet sikni

data hongkong malam ini

sgp hari ini