site

Kekurangan kakitangan UK melanda pendidikan dan kesihatan paling sukar, menurut laporan

Kekurangan kakitangan dalam pendidikan dan kesihatan adalah lebih teruk daripada di mana-mana kawasan lain dalam ekonomi UK kerana gaji sektor awam jauh lebih rendah daripada yang ditawarkan dalam sektor swasta, menurut tinjauan majikan.

Enam daripada 10 majikan dalam bidang pendidikan berkata mereka mempunyai kekosongan yang sukar diisi, manakala lebih daripada empat daripada 10 menjangkakan “masalah ketara” mengisi jawatan dalam tempoh enam bulan akan datang, satu laporan oleh organisasi CIPD untuk profesional HR menunjukkan.

Dalam penjagaan kesihatan, 55 peratus majikan mempunyai kekosongan yang sukar diisi, berbanding 40 peratus daripada semua majikan sektor swasta, menurut tinjauan itu, yang diterbitkan pada hari Isnin. Penyelidikan itu dijalankan antara 12 Mac dan 12 April.

Penemuan itu menunjukkan tekanan yang semakin teruk pada tenaga kerja sektor awam ketika kesatuan sekerja yang mewakili guru dan jururawat bersiap sedia untuk mengundi ahli mereka untuk tindakan mogok baru.

CIPD mendapati bahawa majikan sektor swasta lebih berkemungkinan daripada mereka di sektor awam untuk meningkatkan kualiti pekerjaan apabila mereka bergelut untuk merekrut, contohnya, dengan menawarkan laluan kerjaya yang lebih baik atau lebih fleksibiliti.

Majikan sektor awam, sebaliknya, lebih berkemungkinan bertindak balas dengan memuatkan lebih banyak tugas kepada kakitangan sedia ada mereka.

Kebimbangan terhadap beban kerja dan krisis pengambilan yang semakin meningkat di sekolah telah menyemarakkan azam kesatuan mengajar untuk mendapatkan mandat daripada ahli untuk melancarkan tindakan mogok yang diselaraskan mulai musim luruh.

Kesatuan Pendidikan Kebangsaan pada hari Isnin akan mula mengundi guru di seluruh England untuk memperbaharui mandat mogok enam bulan semasa, yang tamat pada Julai, selepas menolak tawaran gaji kerajaan sebanyak £1,000 bonus sekali untuk 2022-23 dan kenaikan gaji sebanyak 4.5 peratus pada 2023-24.

Kolej Kejururawatan Diraja, yang ahlinya menolak perjanjian gaji NHS yang diterima oleh kesatuan sekerja lain, juga akan melancarkan undi mogok baharu di seluruh England akhir bulan ini.

Pat Cullen, setiausaha agung Kolej Kejururawatan Diraja, telah menggesa setiausaha kesihatan Steve Barclay untuk membuka semula rundingan gaji selepas ahli kesatuan menolak tawaran gaji kerajaan sebanyak 54 hingga 46 peratus.

Pemimpin RCN memberitahu Sunday Times bahawa dia telah “meremehkan” keazaman ahlinya dan berkata bahawa perbincangan perlu “bermula dengan dua angka”.

Cullen pada asalnya mendesak kenaikan gaji 19 peratus tetapi kemudiannya meminta ahli menerima tawaran kerajaan sebanyak 5 peratus untuk 2023-23 ditambah bayaran sekali sahaja sekurang-kurangnya £1,655, yang bersamaan dengan 9 peratus tahunan meningkat.

Jon Boys, pakar ekonomi pasaran buruh kanan di CIPD, berkata pekerja sektor swasta “menarik diri” daripada rakan sejawatan sektor awam mereka apabila ia berkaitan dengan gaji dibawa pulang, dengan latar belakang kekuatan berterusan dalam selera majikan untuk mengambil kakitangan baharu.

Tinjauan itu menunjukkan tawaran gaji sektor awam dijangka bertambah baik pada tahun hadapan: kenaikan median dalam gaji asas yang dijangkakan oleh majikan telah meningkat kepada 3.3 peratus, meningkat daripada 2 peratus pada suku sebelumnya. Tetapi ini masih kurang daripada peningkatan median sebanyak 5 peratus yang diramalkan dalam sektor swasta.

Penemuan mengenai kekurangan kakitangan dalam pendidikan serupa dengan Konfederasi Pengambilan & Pekerjaan, yang minggu lepas mengatakan bahawa penempatan kerja untuk kakitangan sokongan seperti pembantu pengajar, setiausaha sekolah dan peronda lintas telah meningkat lebih cepat berbanding guru.

totobet.net sgp

peng sidney

togel hari ini sidney

indo hk

pengeluaran sgp hari ini tercepat